<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A határozott fellépés ellenére a NATO-nak mindenképpen el kell kerülnie, hogy sarokba szorítsa Moszkvát és az egy nukleáris támadásban lássa az egyetlen kiutat.  A nyugati hatalmak várhatóan jóval kisebb toleranciával figyelik az elkövetkező időszakban a magyar kormány „pávatáncát” a geopolitikai blokkok között.  Káncz Csaba jegyzete

Joe Biden ma – pontosan az orosz támadás után egy hónappal - érkezik Brüsszelbe, hogy részt vegyen az Európai Tanács ülésén, amelyen ez alkalommal Boris Johnson brit miniszterelnök is részt vesz. A találkozón várhatóan megtárgyalják az orosz olajembargó kérdését. Franciaország szerint semmi nem tabu, ugyanakkor Németország és néhány kelet-európai állam nem sietne a lépéssel. Diplomaták szerint egy orosz vegyifegyver-bevetés vagy Kijev szétbombázása hozhatná el ezt a drasztikus lépést.

Joe Biden és Boris Johnson most megint összedughatja a fejét a többi NATO-tagállam vezetőjével Fotó: MTI/AP/PA/Stefan RousseauJoe Biden és Boris Johnson most megint összedughatja a fejét a többi NATO-tagállam vezetőjével Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Csütörtökön Biden jelen lesz a NATO csúcstalálkozón, amely az orosz invázió utáni euroatlanti elrettentési és védelmi erőfeszítésekre fog koncentrálni. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter már a múlt héten találkozott a NATO központjában a szövetségesek védelmi minisztereivel, megvitatva előzetesen az amerikai csapatok megerősítésének terveit az ukrán határon. Holott az amerikai katonák száma kontinensünkön már így is meghaladja a 100 ezret, és ez 2005 óta a legmagasabb szint. A Pentagon a háború kitörése óta több, mint 15 ezer katonát vezényelt Európába. 

Pénteken pedig az amerikai elnök Varsóba látogat, ahol kétoldalú megbeszélése lesz Andrzej Duda elnökkel. Washington ellenzi azt a lengyel javaslatot, miszerint a NATO küldjön fegyveres békefenntartókat Ukrajnába. A két elnök megvitatja a kialakult humanitárius válságot is, hiszen Lengyelország eddig több, mint kétmillió ukrán menekültet fogadott be.Tegnap Varsó javasolta, hogy Oroszországot távolítsák el a G20-ak kötelékéből és az USA pozitívan fogadta a kezdeményezést.

Európa biztonságpolitikai forradalma

Az orosz agresszió az elmúlt egy hónapban elképesztő változásokat hozott kontinensünkön. Finnország és Svédország jelezte, hogy fontolóra vették országaik NATO-csatlakozását. Berlin feladta több évtizedes keleti politikáját, példátlan intézkedésekkel növelve katonai kiadását és fegyvereket küldve Kijevnek. No, és nem utolsósorban Belarusz módosította alkotmányát, amely így már lehetővé teszi atomfegyverek állomásoztatását.

A második világháború óta nem voltak ilyen magasak a tétek kontinensünk biztonságát tekintve. A határozott fellépés ellenére a NATO-nak mindenképpen el kell kerülnie, hogy sarokba szorítsa Moszkvát és az egy nukleáris támadásban lássa az egyetlen kiutat. Putyin az ukrán invázió előestéjén azzal fenyegetőzött, hogy aki beavatkozik a konfliktusba, illetve az orosz belügyekbe, az „olyan következményekkel számolhat, amelyet még nem látott történelme során”. A Kreml tehát a nukleáris arzenáljával sakkban tartja a világot és senki nem akarja kipróbálni, hogy Putyin vajon blöfföl-e.

Ettől eltekintve az orosz-ukrán háború olyan szintű stratégiai konvergenciát váltott ki a nyugati hatalmak részéről, amely újra szabja a globális geopolitikát. A NATO és az EU új életre kelt és az európai hatalmak soha nem látott eltökéltséggel erősítik biztonsági struktúráikat. Egyben a nyugati hatalmak várhatóan jóval kisebb toleranciával figyelik az elkövetkező időszakban a magyar kormány „pávatáncát” a geopolitikai blokkok között.

Putyin agressziója elérte azt, amit az amerikai diplomáciai évtizedek munkájával sem: Berlin végre felismerte, hogy Németországnak kell saját – és Európa - biztonságára törekednie. Ez a geopolitikai válság emlékeztette a tagállamokat a kölcsönös védelem szükségességére és tovább erősítette az EU kohézióját. Boris Johnson mai részvétele az Európai Csúcson világosan mutatja, hogy az Egyesült Királyságban még a Brexit hívei is újra gondolják London geopolitikai pozícióját. 

Egy józan végjáték felé

Washington nem hajlandó tárgyalni Moszkvával a háborúról, de nem tartja vissza Kijevet a kétoldalú tárgyalásoktól, mint ahogyan az izraeli miniszterelnököt sem a közvetítési kísérletektől. Azt mindenesetre nehéz elképzelni, hogy ezek a kétoldalú tárgyalások megnyugtató eredményhez vezetnek. Putyin eltökélt, hogy megváltoztatja az európai erőviszonyokat, visszaállítja Oroszország nagyhatalmi státuszát és Ukrajnát visszatereli orosz fennhatóság alá. 

Legalábbis ez volt az eredeti terve, de aztán jöttek az óriási pofonok az ukrán fronton. Moszkvának már kisebb igényei vannak a harcok befejezésére: köztük egy új ukrán alkotmány, amely kimondja az ország örökös semlegességét, az ukrán haderő létszámának lecsökkentése, a Krím és a Donbasz elismerése orosz területként – mint ahogyan a blokád alá vont és terror-bombázásokkal már félig lerombolt Mariupolra is igényt tartanak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG