1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az olasz kormány péntekre bizalmi szavazást kért a parlamentben a tervezett megszorító csomagról, a felső ház várhatóan jövő héten szavaz ugyanebben a témában, elemzői vélemények szerint a tervezetet az alsó- és a felsőházban is meg fogják szavazni. A megszorító csomag tartalmazza az ingatlanadó újbóli bevezetését és a nyugdíjkorhatár megemelését.

Elemzők szerint a tervezett intézkedések könnyedén át fognak menni, mivel az új miniszterelnök, Mario Monti programját az alsó-és felső házban egyaránt támogatja a többség. Mario Monti már december elején bejelentette a megszorító intézkedéseket, azonban a törvény hatályba lépéséhez a parlament jóváhagyása is szükséges.

Monti "Itália-mentő csomagnak" nevezte a következő két évre szóló intézkedéseket. Az intézkedések a kiadások csökkentését és az adók emelését tartalmazzák, annak érdekében, hogy csökkentsék az államháztartás kiadásait és a GDP arányos 120 százalékos államadósságot.

Spanyolország a tervezett 2,5-3,5 milliárd eurónál jóval nagyobb összegért, 6,028 milliárdért értékesített ma három különböző lejáratú kötvényt, a kilenc és a tíz éves kötvények hozama azonban emelkedett az előző kibocsátáshoz képest.

Az olasz gazdasági válságot is jól mutatja, hogy az olasz Confidustria módosította jövő évi növekedési előrejelzését a korábbi 0,2 százalékról -1,6 százalékra, és jelezte, hogy az olasz gazdaság már most recesszióban van. Az olasz államkötvények 7 százalék körüli hozama is aggodalomra ad okot, ilyen mértékű hozamok mellett az olasz állam hosszú távon nem képes finanszírozni magát a piacról. Tegnap eurótörténeti csúcsot jelentő, 6,47 százalékos átlaghozam mellett értékesített 3 milliárd eurónyi 5 éves lejáratú államkötvényt Olaszország.

A gazdasági problémák megoldására a Monti-kormány bruttó 33 milliárd eurós megtakarítást tervez, amelynek központi eleme az államadósság csökkentése, és egyebek mellett nyugdíjreformból, adóemelésből, illetve liberalizációból áll, a megszorító csomag célja, hogy az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságával szemben helyreálljon a piaci bizalom.

A kormányfő és miniszterei által bemutatott csomag 12-15 milliárd euró költségcsökkentést céloz meg, 33 milliárdos bevétellel. Jelentősen csökkentették a megyei közigazgatási testületek létszámát, továbbá az eddigi 50-ről 28-ra csökkentették a független állami hatóságok számát.

Az intézkedések értelmében másfél százalékos egyszeri adóval sújtják az előző években külföldi bankokból kedvezményes adóval Olaszországba visszahozott vagyonokat. Az adókulcsok nem változtak. Az általános forgalmi adó emelése 2012 második felétől várható. Újra bevezetik és megemelik a Berlusconi-kormány által eltörölt ingatlanadót.

Az olasz kormány járulékfizetés szerinti nyugdíjrendszert vezet be. Jövő évtől a férfiak minimális nyugdíjkorhatára 66, a nőké 62 év lesz és 2018-ig ugyancsak 66 évre emelkedik. A nők 40 év + 1 hónap járulékfizetéssel, a férfiak 42 év + 1 hónappal mehetnek nyugdíjba. Aki korábban vonul nyugállományba, hiába teljesítette az előírt járulékot, nyugdíjából évi 3 százalékot veszít a kötelező korhatár eléréséig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG