<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Mint a Mátyás király mesében: hozott is meg nem is az amerikai Fed elnöke. Ben Bernanke a szerdai kamatdöntő ülés után kitartott a szigorú, további enyhítést ellenző retorika mellett, ugyanakkor meglebegtette az újabb kötvényvásárlást arra az esetre, ha „valami váratlan” negatív esemény történne. Javították az idei, de rontották a 2013 – 2014-es jóslataikat.

A Fed elnöke, Ben Bernanke azt jelezte, hogy valószínűtlen a további lazítás, hacsak az amerikai gazdaságban nem lesz váratlan visszaesés. Az amerikai monetáris politikát alakító Nyíltpiaci Bizottság állásfoglalása szerint a lakáspiac a javulás jeleit mutatja és a stagnálás után van esély arra, hogy lassan megindul a gazdaság növekedése. A Fed megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az irányadó kamat, tehát a hitelek kamatai legkésőbb 2014 végéig nem emelkednek. Az amerikai jegybankárok egyben megemelték a gazdasági növekedésre, az inflációra és a munkanélküliségre vonatkozó előrejelzéseiket.

A Fednek elvileg 2 százalékos a tűréshatára az év/év alapon számolt inflációban, viszont a magas energiaköltségek és az alacsony hitelfelvételi költségek miatt nagy a valószínűsége annak, hogy az amerikai fogyasztói árszínvonal emelkedése ezt átmenetileg vagy tartósan is meghaladhatja. A Fednek nagy dilemmája évek óta, hogy az inflációs célt feláldozza-e a növekedés oltárán. Az amerikai gazdaság sérülékenysége még mindig nagyon erős, a munkanélküliség ugyan csökken, de még mindig nagyon sok évre van a válság előtti állapotoktól. Az elemzői közösség és a Fed is egyre inkább hangsúlyozza az európai adósságválság becsapódását, amelynek hosszú távú hatását még mindig nem lehet kiszámítani pontosan.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága szerint a gazdasági növekedés visszafogott marad a következő negyedévekben, viszont megemelték az előrejelzéseket az idei évre. Úgy vélik, hogy a GDP idén 2,4 százalékponttal emelkedik majd 2,9 százalékra. Januárban még azt jósolták, hogy 2,2 százalékpontos lesz a növekedés és 2,7 százalékos lesz az éves alapon számolt bruttó hazai termék növekedése. A Fed ugyanakkor csökkentette a jövő évre és 2014-re vonatkozó előrejelzését. Ben Bernanke sürgette a kongresszust, hogy tegyen további lépéseket a költségvetési hiány lefaragása érdekében, anélkül, hogy veszélyeztetné a gazdasági növekedést. A Bush-korszakban bevezetett jövedelemadó-csökkentése az év végével kifut, aztán januárban életbe lépnek az automatikus kiadáscsökkentő intézkedések.

A Fed nem tervezi, hogy megváltoztatja az eddig bejelentett lazító intézkedéseit, így maradnak az eredeti programnál az úgynevezett Operation Twist-akcióval kapcsolatban is. Az idén júniusban lejáró program lényege, hogy az amerikai tartalékbank-rendszer 400 milliárd dollár értékben cserél rövid lejáratú állampapírokat hosszú lejáratúakra, leszorítva ezzel a hosszú hozamokat. Ennek haszna, hogy egyrészt eltereli a piaci szereplőket a hosszú papíroktól a kockázatosabb, rövid eszközök felé, a másik, hogy ezzel lejjebb nyomták a hosszútávú hitelkamatokat az autópiactól, a jelzálogkölcsönökig.

A Fed mérlege a mennyiségi lazító programok két fordulója után rekordméretűre, majdnem 3 ezer milliárd dollárral dagadt. A QE és a QE2 (quantitative easing) két köre eddig 2300 milliárd dollárba került, azaz kvázi ennyi pénzt nyomtatott az amerikai jegybank. Amikor a Fed 2010 novemberében bejelentette a mennyiségi lazítás második körét, akkor kisebb deflációs kockázatok voltak a rendszerben, Bernanke szerint ez most már nem áll fenn. A Fed elnöke most azt mondta, hogy hajlandóak elengedni az inflációt 2 százalék fölé, ez pedig nem fogja aláásni a Fed hitelességét.

Az inflációval kapcsolatos dilemma nem most kezdődött a Fednél. Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint a jegybankároknak meg kéne emelniük a 2 százalékos inflációs célt, ahhoz, hogy csökkenteni tudják a munkanélküliséget. De nemcsak kívülről jönnek bírálatok, a Nyíltpiaci Bizottság (gyakorlatilag az amerikai Monetáris Tanács) tagjai között is elég erős a vita. A Fed richmondi körzetének elnöke, Jeffrey Lacker sorozatban harmadszor foglaltatta a jegyzőkönyvbe, hogy nem ért egyet a hosszútávú alacsony kamat politikájával. Ő például úgy véli, hogy az első kamatemelésre már 2013-ban szükség van, hogy elejét vegyék az árak elszabadulásának. Az inflációs terveknek egyébként alaposan betettek a magas üzemanyagárak. A dollár gyengülése és a részben emiatt, részben a geopolitikai feszültségek miatt tartósan 100 dollár fölött dekkoló nyersolajár tartósan magasan tartja az árakat a benzinkutakon.

A Fed illetékesei, miközben bizonytalanok a jövő évi és a 2014-es kilátásokkal kapcsolatban, kissé javították az idei kilátásokat. Most úgy vélik, hogy év végére 7,8 - 8 százalék között lesz a munkanélküliségi ráta, miközben a korábbi jóslatok 8,2 - 8,5 százalék között szóródtak. Ez ugyanakkor még mindig nagyon messze van az amerikai jegybank hosszútávú céljától, ami 5,2 – 6 százalék. Márciusban 8,2 százalékos volt az amerikai munkanélküliségi ráta

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG