<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mint a Mátyás király mesében: hozott is meg nem is az amerikai Fed elnöke. Ben Bernanke a szerdai kamatdöntő ülés után kitartott a szigorú, további enyhítést ellenző retorika mellett, ugyanakkor meglebegtette az újabb kötvényvásárlást arra az esetre, ha „valami váratlan” negatív esemény történne. Javították az idei, de rontották a 2013 – 2014-es jóslataikat.

A Fed elnöke, Ben Bernanke azt jelezte, hogy valószínűtlen a további lazítás, hacsak az amerikai gazdaságban nem lesz váratlan visszaesés. Az amerikai monetáris politikát alakító Nyíltpiaci Bizottság állásfoglalása szerint a lakáspiac a javulás jeleit mutatja és a stagnálás után van esély arra, hogy lassan megindul a gazdaság növekedése. A Fed megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az irányadó kamat, tehát a hitelek kamatai legkésőbb 2014 végéig nem emelkednek. Az amerikai jegybankárok egyben megemelték a gazdasági növekedésre, az inflációra és a munkanélküliségre vonatkozó előrejelzéseiket.

A Fednek elvileg 2 százalékos a tűréshatára az év/év alapon számolt inflációban, viszont a magas energiaköltségek és az alacsony hitelfelvételi költségek miatt nagy a valószínűsége annak, hogy az amerikai fogyasztói árszínvonal emelkedése ezt átmenetileg vagy tartósan is meghaladhatja. A Fednek nagy dilemmája évek óta, hogy az inflációs célt feláldozza-e a növekedés oltárán. Az amerikai gazdaság sérülékenysége még mindig nagyon erős, a munkanélküliség ugyan csökken, de még mindig nagyon sok évre van a válság előtti állapotoktól. Az elemzői közösség és a Fed is egyre inkább hangsúlyozza az európai adósságválság becsapódását, amelynek hosszú távú hatását még mindig nem lehet kiszámítani pontosan.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága szerint a gazdasági növekedés visszafogott marad a következő negyedévekben, viszont megemelték az előrejelzéseket az idei évre. Úgy vélik, hogy a GDP idén 2,4 százalékponttal emelkedik majd 2,9 százalékra. Januárban még azt jósolták, hogy 2,2 százalékpontos lesz a növekedés és 2,7 százalékos lesz az éves alapon számolt bruttó hazai termék növekedése. A Fed ugyanakkor csökkentette a jövő évre és 2014-re vonatkozó előrejelzését. Ben Bernanke sürgette a kongresszust, hogy tegyen további lépéseket a költségvetési hiány lefaragása érdekében, anélkül, hogy veszélyeztetné a gazdasági növekedést. A Bush-korszakban bevezetett jövedelemadó-csökkentése az év végével kifut, aztán januárban életbe lépnek az automatikus kiadáscsökkentő intézkedések.

A Fed nem tervezi, hogy megváltoztatja az eddig bejelentett lazító intézkedéseit, így maradnak az eredeti programnál az úgynevezett Operation Twist-akcióval kapcsolatban is. Az idén júniusban lejáró program lényege, hogy az amerikai tartalékbank-rendszer 400 milliárd dollár értékben cserél rövid lejáratú állampapírokat hosszú lejáratúakra, leszorítva ezzel a hosszú hozamokat. Ennek haszna, hogy egyrészt eltereli a piaci szereplőket a hosszú papíroktól a kockázatosabb, rövid eszközök felé, a másik, hogy ezzel lejjebb nyomták a hosszútávú hitelkamatokat az autópiactól, a jelzálogkölcsönökig.

A Fed mérlege a mennyiségi lazító programok két fordulója után rekordméretűre, majdnem 3 ezer milliárd dollárral dagadt. A QE és a QE2 (quantitative easing) két köre eddig 2300 milliárd dollárba került, azaz kvázi ennyi pénzt nyomtatott az amerikai jegybank. Amikor a Fed 2010 novemberében bejelentette a mennyiségi lazítás második körét, akkor kisebb deflációs kockázatok voltak a rendszerben, Bernanke szerint ez most már nem áll fenn. A Fed elnöke most azt mondta, hogy hajlandóak elengedni az inflációt 2 százalék fölé, ez pedig nem fogja aláásni a Fed hitelességét.

Az inflációval kapcsolatos dilemma nem most kezdődött a Fednél. Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint a jegybankároknak meg kéne emelniük a 2 százalékos inflációs célt, ahhoz, hogy csökkenteni tudják a munkanélküliséget. De nemcsak kívülről jönnek bírálatok, a Nyíltpiaci Bizottság (gyakorlatilag az amerikai Monetáris Tanács) tagjai között is elég erős a vita. A Fed richmondi körzetének elnöke, Jeffrey Lacker sorozatban harmadszor foglaltatta a jegyzőkönyvbe, hogy nem ért egyet a hosszútávú alacsony kamat politikájával. Ő például úgy véli, hogy az első kamatemelésre már 2013-ban szükség van, hogy elejét vegyék az árak elszabadulásának. Az inflációs terveknek egyébként alaposan betettek a magas üzemanyagárak. A dollár gyengülése és a részben emiatt, részben a geopolitikai feszültségek miatt tartósan 100 dollár fölött dekkoló nyersolajár tartósan magasan tartja az árakat a benzinkutakon.

A Fed illetékesei, miközben bizonytalanok a jövő évi és a 2014-es kilátásokkal kapcsolatban, kissé javították az idei kilátásokat. Most úgy vélik, hogy év végére 7,8 - 8 százalék között lesz a munkanélküliségi ráta, miközben a korábbi jóslatok 8,2 - 8,5 százalék között szóródtak. Ez ugyanakkor még mindig nagyon messze van az amerikai jegybank hosszútávú céljától, ami 5,2 – 6 százalék. Márciusban 8,2 százalékos volt az amerikai munkanélküliségi ráta

Makro / Külgazdaság Több mint 100 Leopard 1-es megy Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 20:00
Ez jelentős segítség, bár ezek már elég régi darabok lesznek.
Makro / Külgazdaság Az ukránok állítólag könnyedén lőhetnek orosz területet is
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 19:40
Egyes donyecki falvakban sikeres az orosz gőzhenger, legalábbis ezt mondják az oroszok.
Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG