BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. november 15. 13:00

A Brexit-után is maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok, és a megszerzett jogaik túlnyomó többségét is megtarthatják. Hivatalos adatok szerint mintegy százezer magyar dolgozik a szigetországban, közülük több mint hetvenezren az elmúlt nyolc évben vándoroltak ki. A valós szám azonban még ennél is jóval nagyobb lehet: korábban a magyar kormány 300 ezer „brit magyarról” beszélt.

Már a mi városunk is: minimum 35 ezer magyar él Londonban. EPA/ANDY RAIN

A korábbi ígéreteknek megfelelően az Egyesült Királyság uniós kilépése után is a szigetországban maradhatnak az ott dolgozó külföldi uniós állampolgárok, köztük a magyarok – hazai szempontból ez az egyik legfontosabb eleme a kedden létrejött Brexit-megállapodásnak.

Tartózkodási jogosultságot kapnak

A tegnap a brit kormány által is elfogadott dokumentum szerint állandó tartózkodási jogosultságot kapnak, amennyiben az átmeneti időszak lejártáig (várhatóan 2020 végéig) törvényesen és életvitelszerűen eltöltöttek öt évet a szigetországban.

Azoknak sem kell azonban félniük, akiknek ekkor még nem lesz meg az öt év: ők szintén állandó letelepedési jogosultságot kapnak, amint kitöltik ezt az időt. Ezt a jogukat csak akkor korlátozhatják, ha súlyos bűncselekményeket követnek el, „bűnöző életmódot folytatnak”, vagy visszaélnek a letelepedést szabályozó rendszerrel.

Maradnak a szerzett jogok

Kormányválság fenyegetBenyújtotta lemondását csütörtökön Dominic Raab, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodás-tervezetet. Raab példáját követte Esther McVey munkaügyi miniszter, valamint két államtitkár. Jacob Rees-Mogg, a keményvonalas toryk egyik vezetője pedig bizalmatlansági indítványt kezdeményezne Theresa May ellen. A kormányfő az alsóházban eközben azt mondta: vagy ez a megállapodástervezet lesz, vagy nem lesz megállapodás, esetleg Brexit sem. Szerinte csak a jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el a zökkenőmentes kilépés az EU-ból.

Az egyezség rögzíti azt is, hogy a szigetországban dolgozó uniós állampolgárokat nagyrészt ugyanazok a jogok illetik majd meg a kilépés után, mint most, azaz nem csak dolgozhatnak, hanem tanulhatnak, valamint hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz és a jóléti juttatásokhoz. Ezek a jogosultságok csak akkor változnak, ha a más EU-tagállamokban élő britek jogosultságai módosulnak.

A jogok kiterjednek azoknak a külföldi uniós állampolgároknak a hozzátartozóira is, akik 2020 végéig bezárólag az Egyesült Királyságban élnek. Az ott élőkhöz bármikor csatlakozhatnak hozzátartozóik.

De kiket érint mindez a legjobban, és mi a helyzet a magyarokkal?

Élen a lengyelek  

A brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a sort a lengyelek vezetik: 2017-ben összesen egymillió lengyel állampolgár (közülük 922 ezer Lengyelországban született) élt jogszerűen Nagy-Britanniában. Ezzel gyakorlatilag ők a legnagyobb kisebbség a szigetországban, nem csak az uniós származási országokat tekintve, hanem világviszonylatban is. Az Indiában születettek száma 829 ezerre, a Pakisztánban születetteké 522 ezerre rúg.

Az uniós országokat tekintve a lengyeleket követik a románok (411 ezer) és az írek (350 ezer), majd az olaszok (297 ezer), a portugálok (235 ezer), a litvánok (199 ezer), a spanyolok (182 ezer), a franciák (181 ezer), a németek (154 ezer) és a lettek (117 ezren) következnek. Tehát korántsem csak a kelet-európaiak között népszerű célpont a szigetország.        

Nem vagyunk a top 10-ben

Rendkívüli EU-csúcsRendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök reggel Brüsszelben. Az EU szerint döntő előrelépés történt a találkozó összehívásához, miután sikerült "technikai szinten" elfogadni a kiválási szerződés tervezetét, és ezt a brit kormány is jóváhagyta.

A sorban – az uniós származási országokat tekintve – ezután következnek a magyarok: 2017-ben  98 ezer magyar állampolgár lakott az Egyesült Királyságban. Ezzel tizenegyedikek vagyunk az uniós „küldő országok” között. A legtöbb magyar Angliában (88 ezren), ezen belül Londonban (35 ezren) él a hivatalos adatok szerint.

Ez a szám egybevág Orbán Viktor korábbi közlésével is. A kormányfő 2016 novemberében, Theresa May brit miniszterelnökkel tartott találkozója után azt mondta, hogy 95 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában.

2010 óta felgyorsult a kivándorlás

A kivándorló magyarok száma hazánk uniós csatlakozása, 2004 óta szinte folyamatosan nő. (London már ekkor megnyitotta előttünk a munkaerőpiacát – a szerk.) A Qubit által összegyűjtött adatok szerint 2004-ben még csak hétezren dolgoztak a szigetországban, tavalyelőtt 93 ezren, tavaly pedig már 98 ezren.

Ha politikai korszakok szerint nézzük az adatokat, akkor az Orbán-éra kezdete, 2010 tavasza óta felerősödött a kivándorlás. 2009 végén még „csak” 26 ezer magyar volt az Egyesült Királyságban, azóta több mint hetvenezren csatlakoztak hozzájuk. Ebben az időszakban jegyezték fel a legnagyobb éves növekedést is: 2012 és 2013 között 23 ezren vették Albion felé az irányt.

Több százezer is lehet a magyarok száma

Más becslések szerint ugyanakkor a hivatalosan jelzettnél jóval több magyar élhet az Egyesült Királyságban, sőt korábban más hivatalos források is tettek erre utaló közléseket: a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013-ban 300 ezerre taksálta a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok számát követségi becslésre hivatkozva.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél