<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az eredeti, közel 3,8 milliárd forint helyett a közbeszerzés módosítása szerint 4,4 milliárdba került a washingtoni magyar nagykövetség felújítása. Az ingatlan vételára sem volt kevés, eredetileg 6,6 millió dollárért (mintegy 2 milliárd forintért) került a piacra.  

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által még 2017-ben kiírt új washingtoni nagykövetség felújítása többe került a tervezettnél. A Washingtonban, a Rhode Island Avenue-n álló épület átalakítására és teljes körű felújítására négy éve írták ki a pályázatot tervdokumentáció készítésére, komplett rekonstrukciós kivitelezési munkálatokra, tereprendezési és kertészeti munkálatokra, új kerítés megépítésére, valamint egyéb szakipari (építész, gépész, elektromos, tartószerkezet, stb.) feladatokra.

A történelmi épülethez hatalmas összegek is társulnak. Fotó: Google MapsA történelmi épülethez hatalmas összegek is társulnak. Fotó: Google Maps

 

A washingtoni ingatlan hatszintes, amely 1995 négyzetméteres telken áll. Az épület eredetileg 1988 négyzetméter volt, az átépítés után pedig 2140 négyzetméter lesz. A garázs ezen kívül még nettó 654 négyzetméteres épület, tetején zöldtetővel. Az épület műemléki védettség alatt áll.

A 387 munkanapra szóló tendert a MEGA-LOGISTIC Beruházási és Üzemeltetési Zrt. nyerte meg, és a 2017. decemberében aláírt szerződésük 3 milliárd 794 700 ezer forintról szólt. Az új washingtoni nagykövetség átalakítását 2021. augusztus 31-én be is fejezték, de előtte, augusztus 19-én szerződést módosítottak a felek.

A módosításra azért volt szükség, mert eredetileg 2021. május 31-re készült volna el a felújítás, ám ez három hónapot csúszott. Másrészt módosították a pénzügyi ütemtervet is, amely rögzíti a jelentős áremelkedést, mégpedig a Magyarországon érvényesülő átlagos infláció miatt.

Ennek következtében a nagykövetség végleges felújítási és átalakítási munkálatai 4 milliárd 397 905 721 ezer forintba kerültek (ÁFA nélkül). Tény és való, hogy 2017 óta valóban 15 százalékos volt az infláció.     

A 866 főt foglalkoztató, kivitelezést nyerő cégnek, a MEGA-LOGISTIC Zrt.-nek a nagyértékű megbízás a számok szerint jól jött. A szerződés aláírásának évében, 2017-ben nettó árbevételük 8,9 milliárd forint, 2020-ban már 15 milliárd forint volt. Nyereségük követte a tendenciát. a 2017-es 303 milliós bevételük 2020-ra szinte megduplázódott, 592 millió maradt a zsebükben. Ebben persze minden bizonnyal szerepe volt annak is, hogy az évek során a cégbe olvasztották a Zselici Szabadidőfarmot és a TBÉSZ Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Rt-t is.

6,6 millió dollárért került piacra

Visszakanyarodva az épülethez, a Brodhead-Bell-Morton Kúriát 2016-ban vásárolta meg a magyar állam az American Coatings Association-tól, hogy odaköltöztesse nagykövetségét. Ezzel 75 év után lett új tulajdonosa a patinás épületnek.

Az ingatlant 2014-ben dobták a piacra, és a DC Adó- és Adóhivatal szerint az ingatlan körülbelül 6,6 millió dollárra becsülhető. Hogy mennyiért jött végül össze üzlet, arról a Washington Business Journal 2016-ban azt írta, hogy a verseny kiélezett volt, amit a magyarok szilárd ajánlattal zártak le.  

A Wikipedia szerint 1879-ben John Fraser építész tervei alapján épült, majd 1912-ben John Russel Pope építész teljesen átalakította. A Beaux-Arts stílusú épület eredetileg a Brodhead család magánlakásaként szolgált. 1939 és 2016 között az épület a Nemzeti Festék-, Lakk- és Lakkszövetség (ma Amerikai Bevonatok Szövetsége) irodájaként működött. A korábbi lakók közé tartozott Alexander Graham Bell és felesége, Mabel Gardiner Hubbard,  Levi P. Morton amerikai alelnök , Oroszország nagykövetsége és Elihu Root amerikai külügyminiszter is.

Az épület szerepel a Nemzeti Történelmi Helyek Nyilvántartásában, és a Columbiai Kerületi Történelmi Helyek Leltárában.

A minden bizonnyal gyönyörűen felújított és kibővített új washingtoni nagykövetséget a 49 éves Takács Szabolcs volt külügyi államtitkár és családja élvezheti, akit 2021-ben nevezett ki Orbán Viktor Szabó László helyére, aki a Mediaworks lapkiadó vállalat elnök-vezérigazgatói posztjára tért haza.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló