2p

Úgy tűnik, a lengyel autósok azoknak a politológusoknak hisznek, akik szerint az október közepén esedékes parlamenti választások után meg fognak drágulni az üzemanyagok a benzinkutakon.

Az állami tulajdonú lengyel Orlen olajvállalat arra szólította fel az autósokat, hogy ne halmozzanak fel a garázsaikban üzemanyag-készleteket az októberi választások előtt – adta hírül a Notes from Poland. A cég vezérigazgatója korábban nyíltan kijelentette, hogy azt szeretné, hogyha a szavazás eredményeként hatalmon maradna az országot kormányzó Jog és Igazságosság párt.

káoasz a lengyel kutakon
káoasz a lengyel kutakon

Ebből a szakértők – és nagyon úgy tűnik, hogy a lakosság is – arra következtetett, hogy a jelenlegi feltűnően alacsony benzinár a kormányt támogató választás előtti „hangulatjavító” intézkedés. Szeptember végén a lengyelországi kutatokon átlagosan literenként alig több mint 6 zlotyiért - 520- 550 forintért - lehetett üzemanyagot tankolni. Miután a cseheknél ennél legalább 100 forinttal drágább a benzin, jelentős üzemanyag-turizmus alakult ki. A szomszédból marmonkannákkal felszerelkezve érkeztek az autósok, és ahogy közeledik a választás, a lengyelek is elkezdtek hasonló módon spejzolni. Az interneten oktatófilmek jelentek meg, hogyan lehet sok üzemanyagot eltárolni a „házi benzinkúton”.

Az Orlen azzal a közhellyel próbálkozik a nagyközönség felé, hogy gazdasági okai vannak a jó árnak. A cég nemrégiben egyesült az állami olajfinomító vállalattal, a Lotosszal és a PGNiG gázszolgáltatóval. Ez olyan „szinergiákat” hozott, amik lehetővé teszik a költségek csökkentését. „Optimalizálták a beszerzést” és kedvező „vásárlási formulákat” vezettek be.

Robert Tomaszewski, a Polityka Insight kutatóintézet elemzője azt mondta, az autósok tartalékolása üzemanyaghiányhoz vezethet. Piaci forrásból a szakértő úgy tudja, hogy gázolajból 15 százalékos hiány alakult ki. Nem azért mert nincs üzemanyag, hanem mert a nagykereskedők az alacsony fogyasztói ár miatt nem hajlandó szállítani a kutatnak. A Notes of Poland cikke szerint a Rzeczpospolita napilap pedig arról számolt be, hogy egyes benzinkút-üzemeltetők, például a Shell korlátozásokat vezettek be, hogy ki tudják szolgálni a vásárlókat. Utóbbi cégnél például egy tankolással maximum 100 liter üzemanyagot lehet elvinni. A magyarázat szerint szeptember végére készlethiány alakult ki a vállalatnál.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Figyelmeztetés jött: könnyen felrobbanhat a közel-keleti helyzet
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:55
Irán a közel-keleti helyzet „ellenőrizhetetlen robbanásának” veszélyére figyelmeztet, miután az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre felszólító határozatát.
Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG