4p
Az amerikai elnökválasztási kampány egyik visszataszító epizódjaként lekapcsolták a WikiLeaks alapító internet-hozzáférését. Több megfigyelő szerint Ecuador ezzel beavatkozott a washingtoni kampányba Clinton és a kormányzó elit oldalán. A történetben feltűnik a 2008-as globális pénzügyi válság egyik főkolomposa, a Goldman Sachs befektetési bankház is.
Az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója videokapcsolaton keresztül beszél a sajtó képviselőinek a honlap alapításának 10. évfordulója alkalmából Berlinben 2016. október 4-én. (Kép forrása: MTI/AP/Markus Schreiber)

Mint ismeretes, a WikiLeaks-alapító Julian Assange 2012 augusztusa óta él Ecuador londoni nagykövetségén, ahol politikai menedékjogot élvez. A 45 éves ausztrál az épületet nem hagyhatja el, hiszen akkor letartóztatnák, ahonnan előbb valószínűleg Svédországba kerülne egy nemi erőszakkal kapcsolatos ügy miatt, Assange félelme szerint pedig onnan az Egyesült Államokba, ahol már akár kémkedéssel is megvádolhatnák.

A nyugodt élet a nagykövetségen a múlt hétvégén véget ért, miután Ecuador megváltoztatta a követségi wifi-jelszót, lekapcsolva ezzel Assange-ot az internetről. Minderre azért volt szükség, mert szerintük a WikiLeaks közelmúltbeli szivárogtatásaival Assange megpróbált beleavatkozni az amerikai választásokba, ilyesmihez pedig az ország diplomáciája nem asszisztálna. A WikiLeaks kedden azt állította, hogy John Kerry személyes nyomására kapcsolták le alapítójukat az ecuadori hatóságok, amit a washingtoni kormányzat egy napra rá kategorikusan cáfolt.

Assange internetes blokádja ellenére a Wikleaks a napokban föltette a netre Clinton kampányfőnökének, John Podesta elektronikus levelezésének 12. csomagját. Eddig összesen 17 000 emailt hoztak nyilvánosságra Podesta elektronikus fiókjából és a hírek szerint még 33 000 vár publikálásra. Az emailek mindenki számára világossá tették az amerikai Külügyminisztérium és a Clinton Alapítvány túlzott összefonódását és Clinton befolyásos támogatóinak hálózatát. A Demokraták tehát nem véletlenül keresnek feszülten olyan eszközt, amivel megpróbálják Clinton kampányának valódi karakterét leleplező dokumentumok nyilvánosságra hozatalát feltartóztatni.

Az amerikai fősodratú média az elfogultság jeleit mutatja ebben az ügyben. „A WikiLeaks alapító JulianAssange elszigeteltsége mélyül” címmel a Wall Street vezető lapja megismételte Clinton csapatának összeesküvés-elméletét a Putyin-Assange összeborulásról, majd annak az amerikai kormány által hivatalossá tett változatát is, miszerint az orosz elnök lenne a felelős a Clintont kínos helyzetbe hozó emailek megszerzéséért. Mindenesetre idéztek egy tekintélyes informatikai szakembert is, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország és a WikiLeaks összejátszana. Eközben a Clinton kampányának nyílt szekértolójává előlépett CNN hírtelevízió már a hamisítástól sem riad vissza. Chris Cuomo szerkesztő azt állította egy műsorában, hogy egy átlagos polgár törvényt sért, ha elolvassa a WikiLeaks kiszivárogtatott emailjeit, mert erre csak média emberei vannak felhatalmazva.

Káncz Csaba

Megfigyelők szerint nemcsak az amerikai külügyminisztérium, hanem a Goldman Sachs befektetési bankház is nyomást gyakorolhatott Rafael Correa, Ecuador baloldali elnökére a nagy felháborodást kiváltó ügyben. Az Assange elleni akció ugyanis gyanúsan egybeesik azzal, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatta Clinton beszédeit is, amelyeket a Goldman Sachs befektetőinek tartottaz elmúlt években zárt körben, alkalmanként 55 millió forintos tiszteletdíjért. A nyilvánosság előtt Clinton önmagát „progresszívnak” állította be az elnökválasztási kampány során, aki a Wall Street nagykutyáit kordában fogja tartani a 2008-as pénzügyi válság okozóiként.

A Clinton beszédek megjelenése ezért óriási felháborodást okozott az elmúlt hetekben, hiszen a zártkörű szónoklatokból kiviláglik, hogy Clinton nem lesz hajlandó elnökként erősebben szabályozni a pénzügyi szektort, sőt kiemelte, hogy ők tudják saját magukat a legjobban megregulázni (sic). A Goldman Sachs befektetési bankháznak egyébként 5 milliárd dolláros büntetést kellett fizetnie a 2008-as globális pénzügyi válságban játszott kiemelt szerepéért.

Nem mellékes körülmény a történetben, hogy a Goldman Sachsnak közvetlenül is óriási befolyása van Ecuadorra, hiszen 2014-ben az ország saját aranykészletének több, mint felét – 466 000 uncia mennyiségben - letétbe helyezte három évre ennél a befektetési bankháznál, egy nagyszabású pénzügyi csomagért cserébe.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG