5p
Orbánnak mára nincsenek szövetségesei az amerikai politikában. Az amerikai Külügyminisztérium ellenkezését egy Orbán-Trump találkozóval szemben végül a Pentagon és – információnk szerint – a chábádista zsidó lobbi támogató ereje gyűrte le.
Donald Trump (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)

A magyar miniszterelnök ma feszült nemzetközi helyzetben látogat a Fehér Házba. Trump sorra jelentette be az elmúlt órákban büntetővámjait Kína ellen, miközben folytatódik az amerikai nehézfegyverek telepítése a Perzsa-öbölbe. Orbán számára, aki kétkulacsos politikát játszott az elmúlt években, ez az eszkaláció nem jó hír, hiszen jelentősen szűkíti mozgásterét.

Szertenézett és nem lelé barátját Amerikában

Valójában a magyar vezetőnek mára nincsenek szövetségesei az amerikai politikában, leszámítva olyan agytrösztöket, mint például a Heritage Foundation. Egy évtizede még az atlantista Németh Zsolt és Navracsics Tibor állította a színfalak mögött az Amerikai Nagykövetségnek, hogy elképesztő szintű összejátszás folyik Gyurcsány Ferenc és Moszkva között. Mára mind Németh, mind Navracsics a kormánypárt perifériájára szorultak, a hazai Külügyből pedig az atlantistáknak még az írmagját is kifüstölték 2014-ben. A paksi paktummal és a Nemzetközi Beruházási Bank nevű orosz fedőszerv Budapestre hívásával ráadásul az Orbán kormány történelmi léptékben is páratlanul szoros politikai kapcsolatot épít ki Moszkvával. Ahogyan Pekinggel is, hiszen az amerikai külügyminiszter kifejezett kérése és figyelmeztetése ellenére utazott a magyar pénzügyminiszter a múlt hónapban Pekingbe, hogy tárgyaljon a Huawei vezetőivel.

Ennek is köszönhető, hogy a Trump-Orbán találkozót nemcsak a vezető amerikai sajtótermékek (Washington Post, The Atlantic) ítélték el élesen, hanem a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke (!) is, aki három másik szenátorral “szolidaritásukat fejezik ki a magyar néppel”. Bár Budapesten Szíjjártó külügyminiszter – a diplomáciai protokollt megsértve – az amerikai Külügyminisztérium hivatalos bejelentése előtt öt nappal már büszkén kürtölte világgá a kétoldalú találkozó tényét, a magyar kormánypárti médián semmifajta izgatott öröm nem érződik a találkozó kapcsán, sokkal inkább zavart hallgatás uralkodik.

1 milliárd dolláros fegyverbiznisz

Az amerikai Külügyminisztérium ellenkezését egy Orbán-találkozóval szemben végül a Pentagon és – információnk szerint – a chábádista zsidó lobbi támogató ereje gyűrte le. Valóban, a Direkt36 információi szerint az elmúlt hónapokban nagyértékű, egymilliárd dolláros fegyverbeszerzésekről és közös energetikai projektekről folytak tárgyalások a magyar és az amerikai kormány között, amelyek egy része már a mai találkozó után nyilvánossá válhat. Cornstein állítólag azzal büszkélkedett zárt körben, hogy egy egymilliárd dolláros (közel 290 milliárd forint) nagyságrendű üzletet terveznek hamarosan bejelenteni, amelyet a repülőgépeket gyártó Lockheed Martin nevű céggel kötne Magyarország. Cornstein szerint egy másik céggel is tárgyalások folynak egy szintén egymilliárd dollár körüli védelmi beszerzésről.

A nagykövet azt is állította, hogy Magyarország hamarosan jelentősen csökkentheti függését az orosz gázbehozataltól. Cornstein szerint ugyanis jól haladnak a tárgyalások arról, hogy Magyarország gázt vásároljon az amerikai ExxonMobil nevű cég romániai tengeri gázmezőiről, illetve a horvátországi krki tengeri terminálból is venni fogunk amerikai cseppfolyósított palagázt. Az amerikai nagykövet információival ellentétben azonban egyelőre zavarosnak tekinthető a magyar gázbeszerzés mind horvát, mind román vonatkozásban. Szintén zene viszont Washington füleinek, hogy egy másik belső forrás szerint Magyarország akkor is vásárolni szándékozik Ukrajnán keresztül érkező gázt Oroszországból, ha lejár az ukrán-orosz tranzitszerződés 2020 után.

Káncz Csaba

Rövid történelmi áttekintés

A rendszerváltás követően miniszterelnöki szinten először Antall József 1990 októberében járt munkalátogatáson a Fehér Házban, ahol George Bush elnök biztosította őt arról, az Egyesült Államok nem fogja megengedni, hogy gazdasági okokból kudarcba fulladjon a magyar demokratizálódási folyamat. Bár az USA Külügyminisztériumának visszatekintése elfeledkezik róla, Horn Gyula 1995 júniusában látogatott Clinton elnökhöz, ahol az amerikai fél támogatásáról biztosította Budapest csatlakozását az OECD-hez és az euróatlanti szervezetekhez.

Orbán Viktor 1998 októberében járt utoljára a Fehér Házban, amikor az új magyar kormány, a közelgő NATO-tagság, az oroszországi és a koszovói válság miatt megélénkült az érdeklődés Magyarország iránt. A bemutatkozó látogatása kapcsán a Washington Post kommentárjában Kelet-Európa új sztárjainak nevezte Balcerovicz lengyel miniszterelnök-helyettest és a magyar miniszterelnököt.

Medgyessy Péter először 2002 novemberében látogatott a Fehér Házba és a találkozón az Irak ellen kilátásba helyezett, amerikai vezetésű hadműveletről, illetve az ahhoz való esetleges magyar hozzájárulásról esett a legtöbb szó. 2004 júniusában, Medgyessy második útjának fő célja az volt, hogy reflektorfénybe állítsa és helyzetbe hozza a magyar vállalkozásokat az amerikai piacon, illetve megerősítse az amerikai befektetői érdeklődést Magyarország iránt. Gyurcsány Ferenc 2005 októberében találkozott George W. Bush elnökkel, a két vezető „regionális témákat vitatott meg, belértve a bevándorlást”!

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG