TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szeptember végi választások után jókora késéssel, de végre új kormánya lehet Németországnak. Az új nagykoalíciós megállapodás nem csak jótéteményekről szól, sokan lesznek, akik rosszabbul járnak, mint egyes menekültek. A családok, a nyugdíjasok elvileg a nyertesek közé tartoznak – mintha csak Budapestről írták volna a német szerződést.

Megállapodtak a következő kormány megalakításában a legnagyobb német pártok, jöhet az új GroKo, azaz Große Koalition, a Nagykoalíció (CDU/CSU+SPD). A hosszú tárgyalások után elég hosszú a listája azoknak az intézkedéseknek is, amelyekről megállapodás született, és az érintettek köre is hatalmas. A magyar vendégmunkásoktól a menekültekig, a francia elnöktől a kiskakasként születő csirkékig.

A Der Spiegel összefoglalója szerint a győztesek közé tartoznak a gyermekes családok. A mi családi pótlékunkhoz hasonló “Kindergeld” 25 euróval emelkedik havonta (mintegy 7800 forinttal), plusz a gyerekesek számára emelik az adómentes jövedelem határát is. (“Kinderfreibetrag”.) A saját otthont teremtő (lakást vásárló vagy építkező) családok nemsokára tíz éven keresztül évente és gyermekenként maximum 1200 euró támogatást kaphatnak.

A magyar munkavállalók közül is sokakat érinthet, hogy a szocialista SPD nyomására korlátozzák megfelelő szakmai indokok nélkül a határozott időre szóló foglalkoztatást. Limitálják, hogy a dolgozók hány százaléka lehet határozott idejű, és az eddig három alkalom helyett csak egyszer lehet majd hosszabbítani az ilyen szerződéseket.

Ami jó, az is lehet rossz

Ez látszólag kedvező a dolgozóknak, mert a határozatlan időre szóló szerződés előnyösebb, de sokan attól tartanak, hogy így kétszer is meggondolják a munkáltatók, mielőtt felvesznek valakit.

Elvileg a szegény nyugdíjasok is a nyertesek között vannak, mert bevezetnek egy minimumnyugdíj-szerűséget azoknak, akik 35 év munkaviszonnyal, de nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkeznek. Ám a kritikusok szerint ez túl kevés nyugdíjast érint és sok embert bajban hagy, akiknek nincs meg a 35 év szolgálati idejük.

Szinten tartanák a nyugdíjakat

Tágabb körben és hosszú távon is kedveznének azonban a nyugdíjasoknak. Miközben a közgazdászok szerint az elöregedő társadalomban a nyugdíjak értékének csökkentésére, a nyugdíjkorhatár emelésére lenne szükség, most vállalták, hogy a nyugdíj nem csökken a bér 48 százaléka alá. A nyugdíjjárulék pedig nem nő a fizetés 20 százaléka fölé – egészen 2025-ig. Hogy ez mit okoz a költségvetésben, az még kérdéses, lehet, hogy adóbevételekből kell kipótolni a nyugdíjkasszát.

A vesztesek közé tartoznak a magas jövedelműek, az egyébként fokozatos megszüntetés előtt álló  “Soli” (szolidaritási adó) ugyanis a legjobban kereső tíz százalék számára tovább marad érvényben. Vesztes lesz a környezetvédelem is, lehet, hogy a klímavédelemmel kapcsolatos célokat 2020 helyett csak 2030-ra érik el.

Figyelj oda, mit eszel

Az élelmiszereken viszont piros, sárga, zöld, közlekedési lámpákhoz hasonló jelzések lesznek, amelyek azt mutatják, mennyire egészségesek, a cukor–, só– és zsírtartalmuk alapján. A hím kiscsirkék, azaz kiskakasok pedig bizonyára a legnagyobb nyertesek: eddig válogatás nélkül leölték őket, mert nem volt gazdaságos a felnevelésük.

Pár év múlva legalább ennek vége lehet, addig várhatóan kifejlesztenek valamilyen eljárást, amely már a tojásban kimutatja őket, így ki sem fognak kelni. Vesztesek a Németországban ismét feltűnt vadon élő farkasok, őket várhatóan leölik majd - írta a Spiegel.

Menekülttáborok Európa közepén?

A tartományok 2021-ig plusz nyolcmilliárd eurót kapnak menekültellátásra. (Az idei költségvetést egyébként új adósságok generálása nélkül akarják kihozni.) A menekültek számát évi 180-220 ezerben maximálnák, pontosabban törekszenek rá, hogy ennél ne legyenek többen.

Felvételükre, a kérelmek elbírálására, a kitoloncolandók kitoloncolására menekültközpontokat hoznának létre. A Focus.de szerint Algéria, Marokkó és Tunézia biztonságos országoknak számítanak majd – ezekből az országokból most is alig kapja meg valaki a menekültstátuszt, de így ezentúl könnyebb lesz őket elutasítani.

Menekültek és jó szakemberek

A koalíció egyik nagy vesztesei azok lehetnek, akiknek családtagja Németországban él, mégsem tudják követni őt. A főleg a bajor CSU nyomására elfogadott megállapodás szerint a családegyesítések júliusig a jelenlegi állapotnak megfelelően felfüggesztve maradnak, majd havi 1000 főben korlátozzák azt. (Ez azonban csak az úgynevezett védelemre jogosult menekültekre vonatkozik, a menekültstátuszt kapottakra például nem.)

A jól képzett bevándorlók a nyertesek közé tartoznak, számukra a tervezett új bevándorlási törvény könnyített eljárást teremt majd. A Die Welt szerint eddig az Európán kívülről munka céljából jövőknek meg kellett várniuk, amíg az illetékes hivatal megvizsgálja, hogy egy munka nélküli német vagy EU-polgár be tudja-e tölteni az adott munkahelyet.

Sok ezer új fakabát?

Ezt meg akarják szüntetni, de a munkavállalási célból kiadott vízumokhoz ezentúl is kell majd konkrét állásajánlatot igazolni.

Ezen kívül a menekültek integrációját is segíteni akarják. Azoknak, akik menekültkérelmét elutasították ugyan, de ideiglenesen az országban maradhatnak, lehetővé teszik, hogy befejezzék folyamatban levő szakmai képzésüket. Ez után további két év türelmi időt kaphatnak, amit munkával tölthetnek.

A biztonsági erőkhöz 7500, az igazságszolgáltatásba 6000 új munkaerőt várnak, kérdés, a munkaerő-hiány miatt ez hogy sikerül majd.

Internethez való jog

Az internet mindenki számára alanyi joggá válik, ahogy eddig a vezetékes víz és az áram. A szolgáltatókat kötelezik rá, hogy a legeldugottabb helyekre is bevezessék.

A francia elnököt, Emmanuel Macront a Der Spiegel a győztesek közé sorolja, mivel a koalíciós megállapodás alapján Németország fokozottan elkötelezi magát az Európai Unió támogatása mellett, anyagilag is. Ez pedig Macron régi törekvése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél