Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szeptember végi választások után jókora késéssel, de végre új kormánya lehet Németországnak. Az új nagykoalíciós megállapodás nem csak jótéteményekről szól, sokan lesznek, akik rosszabbul járnak, mint egyes menekültek. A családok, a nyugdíjasok elvileg a nyertesek közé tartoznak – mintha csak Budapestről írták volna a német szerződést.

Megállapodtak a következő kormány megalakításában a legnagyobb német pártok, jöhet az új GroKo, azaz Große Koalition, a Nagykoalíció (CDU/CSU+SPD). A hosszú tárgyalások után elég hosszú a listája azoknak az intézkedéseknek is, amelyekről megállapodás született, és az érintettek köre is hatalmas. A magyar vendégmunkásoktól a menekültekig, a francia elnöktől a kiskakasként születő csirkékig.

A Der Spiegel összefoglalója szerint a győztesek közé tartoznak a gyermekes családok. A mi családi pótlékunkhoz hasonló “Kindergeld” 25 euróval emelkedik havonta (mintegy 7800 forinttal), plusz a gyerekesek számára emelik az adómentes jövedelem határát is. (“Kinderfreibetrag”.) A saját otthont teremtő (lakást vásárló vagy építkező) családok nemsokára tíz éven keresztül évente és gyermekenként maximum 1200 euró támogatást kaphatnak.

A magyar munkavállalók közül is sokakat érinthet, hogy a szocialista SPD nyomására korlátozzák megfelelő szakmai indokok nélkül a határozott időre szóló foglalkoztatást. Limitálják, hogy a dolgozók hány százaléka lehet határozott idejű, és az eddig három alkalom helyett csak egyszer lehet majd hosszabbítani az ilyen szerződéseket.

Ami jó, az is lehet rossz

Ez látszólag kedvező a dolgozóknak, mert a határozatlan időre szóló szerződés előnyösebb, de sokan attól tartanak, hogy így kétszer is meggondolják a munkáltatók, mielőtt felvesznek valakit.

Elvileg a szegény nyugdíjasok is a nyertesek között vannak, mert bevezetnek egy minimumnyugdíj-szerűséget azoknak, akik 35 év munkaviszonnyal, de nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkeznek. Ám a kritikusok szerint ez túl kevés nyugdíjast érint és sok embert bajban hagy, akiknek nincs meg a 35 év szolgálati idejük.

Szinten tartanák a nyugdíjakat

Tágabb körben és hosszú távon is kedveznének azonban a nyugdíjasoknak. Miközben a közgazdászok szerint az elöregedő társadalomban a nyugdíjak értékének csökkentésére, a nyugdíjkorhatár emelésére lenne szükség, most vállalták, hogy a nyugdíj nem csökken a bér 48 százaléka alá. A nyugdíjjárulék pedig nem nő a fizetés 20 százaléka fölé – egészen 2025-ig. Hogy ez mit okoz a költségvetésben, az még kérdéses, lehet, hogy adóbevételekből kell kipótolni a nyugdíjkasszát.

A vesztesek közé tartoznak a magas jövedelműek, az egyébként fokozatos megszüntetés előtt álló  “Soli” (szolidaritási adó) ugyanis a legjobban kereső tíz százalék számára tovább marad érvényben. Vesztes lesz a környezetvédelem is, lehet, hogy a klímavédelemmel kapcsolatos célokat 2020 helyett csak 2030-ra érik el.

Figyelj oda, mit eszel

Az élelmiszereken viszont piros, sárga, zöld, közlekedési lámpákhoz hasonló jelzések lesznek, amelyek azt mutatják, mennyire egészségesek, a cukor–, só– és zsírtartalmuk alapján. A hím kiscsirkék, azaz kiskakasok pedig bizonyára a legnagyobb nyertesek: eddig válogatás nélkül leölték őket, mert nem volt gazdaságos a felnevelésük.

Pár év múlva legalább ennek vége lehet, addig várhatóan kifejlesztenek valamilyen eljárást, amely már a tojásban kimutatja őket, így ki sem fognak kelni. Vesztesek a Németországban ismét feltűnt vadon élő farkasok, őket várhatóan leölik majd - írta a Spiegel.

Menekülttáborok Európa közepén?

A tartományok 2021-ig plusz nyolcmilliárd eurót kapnak menekültellátásra. (Az idei költségvetést egyébként új adósságok generálása nélkül akarják kihozni.) A menekültek számát évi 180-220 ezerben maximálnák, pontosabban törekszenek rá, hogy ennél ne legyenek többen.

Felvételükre, a kérelmek elbírálására, a kitoloncolandók kitoloncolására menekültközpontokat hoznának létre. A Focus.de szerint Algéria, Marokkó és Tunézia biztonságos országoknak számítanak majd – ezekből az országokból most is alig kapja meg valaki a menekültstátuszt, de így ezentúl könnyebb lesz őket elutasítani.

Menekültek és jó szakemberek

A koalíció egyik nagy vesztesei azok lehetnek, akiknek családtagja Németországban él, mégsem tudják követni őt. A főleg a bajor CSU nyomására elfogadott megállapodás szerint a családegyesítések júliusig a jelenlegi állapotnak megfelelően felfüggesztve maradnak, majd havi 1000 főben korlátozzák azt. (Ez azonban csak az úgynevezett védelemre jogosult menekültekre vonatkozik, a menekültstátuszt kapottakra például nem.)

A jól képzett bevándorlók a nyertesek közé tartoznak, számukra a tervezett új bevándorlási törvény könnyített eljárást teremt majd. A Die Welt szerint eddig az Európán kívülről munka céljából jövőknek meg kellett várniuk, amíg az illetékes hivatal megvizsgálja, hogy egy munka nélküli német vagy EU-polgár be tudja-e tölteni az adott munkahelyet.

Sok ezer új fakabát?

Ezt meg akarják szüntetni, de a munkavállalási célból kiadott vízumokhoz ezentúl is kell majd konkrét állásajánlatot igazolni.

Ezen kívül a menekültek integrációját is segíteni akarják. Azoknak, akik menekültkérelmét elutasították ugyan, de ideiglenesen az országban maradhatnak, lehetővé teszik, hogy befejezzék folyamatban levő szakmai képzésüket. Ez után további két év türelmi időt kaphatnak, amit munkával tölthetnek.

A biztonsági erőkhöz 7500, az igazságszolgáltatásba 6000 új munkaerőt várnak, kérdés, a munkaerő-hiány miatt ez hogy sikerül majd.

Internethez való jog

Az internet mindenki számára alanyi joggá válik, ahogy eddig a vezetékes víz és az áram. A szolgáltatókat kötelezik rá, hogy a legeldugottabb helyekre is bevezessék.

A francia elnököt, Emmanuel Macront a Der Spiegel a győztesek közé sorolja, mivel a koalíciós megállapodás alapján Németország fokozottan elkötelezi magát az Európai Unió támogatása mellett, anyagilag is. Ez pedig Macron régi törekvése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos