1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kiel-i Világgazdaságkutató Intézet szerint Németország a vártnál gyorsabb növekedést fog produkálni idén és jövőre is, mely mögött egy korábban nem tapasztalt jelenség is meghúzódik: a németek elkezdtek fogyasztani. Az előrejelzés szerint az EKB pénznyomdájának köszönhetően a közép-kelet európai országok is a vártnál hamarabb jutnak túl a recesszión illetve a stagnálás időszakán.
Jens Boysen-Hogrefe

A kiel-i Világgazdaságkutató Intézet korábban stagnálást jelzett 2012-re Németországra nézve, legfrissebb jelentésük azonban gyorsuló és komoly GDP növekedést prognosztizál holott az első negyedév nem mutatott érdemi növekedést. Jens Boysen-Hogrefe az alapblog.hu-nak adott interjúban az előrejelzések változásával kapcsolatban elmondta, hogy két csoda is történt az utóbbi időben.

Egyrészt megélénkült a fogyasztási kultúra Németországban, amely igazi meglepetésként szolgált, hiszen korábban a német gazdasági növekedést alapvetően az export vezérelte. Második csodaként említette a szakértő az EKB likviditás bővítő intézkedéseit, melynek hatására olyannyira sikerült megnövelni a piaci szereplők, főként a bankok biztonságérzetét és a velük szembeni bizalmat, hogy Németországban reálgazdasági élénkülést tudott előidézni. Így Németországot évtizedek óta most először már nem szinte kizárólag az export húzza, hanem a belső költekezés élénkülése is.

A német gazdaság sajátosságaival kapcsolatban az elemző kiemelte, hogy míg 2008-2009-ben más országok agyonfogyasztották magukat, addig Németországban megtakarítottak, jelenleg pedig, mikor mindenki takarékoskodni készül a németek most kezdenek el fogyasztani.

A jelenlegi helyzet kialakulásában jelentős szerepe volt annak, hogy Németországban 2003-2004-ben alakult ki válság, amikor a versenyképesség helyreállítása és a munkanélküliség csökkentése miatt a kormány páratlan kiadáscsökkentő intézkedéseket hajtott végre, mobilabbá tették a munkaerőpiacot, és olcsóbbá tették a közigazgatást. Mindeközben a munkavállalók és a munkáltatók megállapodtak abban, hogy évekig nem lesz reálbér emelés. A szakértő hozzátette, hogy a világválság előtt tették meg azokat az intézkedéseket, amiket a világ más  vezető tőkés országai  a világválság drámai következményei miatt ma már mindenképpen  kénytelenek megtenni – de ez azonban már sokkal  több áldozattal jár.

Jens Boysen-Hogrefe azt is elmondta, hogy az új keletű, robusztusnak ígérkező német fogyasztási kedv növekedése mögött egyfajta korábban nem jellemző magabiztosság rejlik, és a bővülő vállalati beruházásoknak köszönhetően látványosan nő az új állásokra vonatkozó hirdetések száma is. A szakértő hozzátette, hogy tavaly több mint fél millió, az idén újabb csaknem félmillió, jövőre pedig körülbelül újabb négyszázharminc-négyszáznegyvenezer állás épül be a nemzetgazdasági vérkeringésbe, miközben az idén kétszázezerrel csökken a munkanélküliek száma.

Az infláció emelkedésével is számol a kutatóintézet, annál is inkább, mivel több ágazatban a munkaerő iránti kereslet máris meghaladja a kínálatot, következésképpen be kell indulnia egy béremelkedési spirálnak. A szakértő kiemelte, hogy 10 év óta először emelkedhetnek a reálbérek Németországban. Az idei és a következő évre a kutatóintézet 2,5 százalékos inflációt prognosztizál.

A német export felvevőpiacival kapcsolatban Jens Boysen-Hogrefe elmondta, hogy Kína lassulása várhatóan nem fogja éreztetni jelentősen hatását a világgazdaságra. Hozzátette, hogy prognózisuk szerint Kína GDP bővülése nyolc százalékos tartományban, Indiáé a hét százalékosban marad még hosszú éveken át, Latin-Amerika pedig szinte töretlenül növekszik. A kiel-i intézet prognózisa szerint valószínűsíthető az is, hogy a német gazdasági boom-nak és az Európai Központi Bank piacokat pénzzel elárasztó intézkedéseinek köszönhetően az Európai Unió más tagországai, így a közép-kelet európai országok is a vártnál hamarabb jutnak túl a recesszión illetve a stagnálás időszakán.

A teljes interjút ITT olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG