7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Ábrahám-megállapodások alapjául szolgáló szinte minden feltételezés téves volt, nem utolsósorban az, hogy a palesztinok érdekeinek figyelmen kívül hagyásával is lehet békésebb Közel-Keletet építeni. A Biden-kormányzat visszafordíthatta volna Trump erőfeszítéseit, és nyomást gyakorolhatott volna Izraelre, hogy vessen véget a telepek bővítésének, miközben teljesíti a békefolyamat keretében tett ígéreteit és kötelezettségeit - de nem tette. Káncz Csaba jegyzete.

Az utóbbi évek alatt az izraeli-palesztin kérdéskörben felépített amerikai külpolitikai keretrendszer látványosan csődöt mondott október 7-én a Hamász támadásával. Washingtonban megindult a tányérdobálás és Donald Trump volt elnök a napokban élesen kritizálta Benjámin Netanjahut, mondván, hogy az izraeli miniszterelnököt felkészületlenül érte a Hamász támadása, egyben "nagyon okosnak" nevezte a Hezbollah libanoni militáns csoportot.

Márpedig a megdöbbentő és szörnyű erőszakot, amely a jelenlegi közel-keleti ellenségeskedéseket elindította, előre megjósolták Washingtonban. Konkrétan, a Trump vezette amerikai belbiztonsági minisztérium 2020 októberében arra figyelmeztetett, hogy az Ábrahám-megállapodások miatt a terrorista erőszak hamarosan fellángol.

Hogyan jutottunk ide?

Az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldása, azaz a palesztin nép számára egy független állam megteremtése és a palesztin területek izraeli megszállásának megszüntetése évtizedeken át központi szerepet játszott az Izrael és arab szomszédjai közötti béke megteremtésének feladatában.

Az egymást követő izraeli kormányok viszont folyamatosan csorbították a konfliktus kétállami megoldásának lehetőségét.

Körözés alatt háborús bűnök miatt, hirdeti egy transzparens Izrael gázai bombázására utalva egy palesztinbarát, 100 ezer fős londoni tüntetésen 2023. október 21-én. A képeken Joe Biden amerikai elnök, Benjámin Netahjahu izraeli miniszterelnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök látható. Fotó: EPA/ANDY RAIN
Körözés alatt háborús bűnök miatt, hirdeti egy transzparens Izrael gázai bombázására utalva egy palesztinbarát, 100 ezer fős londoni tüntetésen 2023. október 21-én. A képeken Joe Biden amerikai elnök, Benjámin Netahjahu izraeli miniszterelnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök látható. Fotó: EPA/ANDY RAIN

Idővel az arab államok prioritásai is eltolódtak a palesztinoktól. Nagyrészt tekintélyelvű vezetésüket egyre inkább olyan ügyek kezdték foglalkoztatni, mint a politikai ellenőrzés fenntartása az Arab Tavasz tüntetéseinek nyomán - amihez egy olyan fejlett katonai hatalom, mint Izrael támogatása hasznosnak bizonyulhat -, valamint az egyre magabiztosabb Irán, amelyet az akkor frissen kinevezett szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalmán "sokkal sürgősebb és fontosabb" kérdésnek nevezett.

Ez az elmozdulás egybeesett a Trump-kormányzat teljesen egyoldalúan Izrael-barát álláspontjával és saját céljával, hogy Iránt elszigetelje a régióban. Az ennek eredményeként létrejött Ábrahám-megállapodásokat - legalábbis az amerikai neokonzervatívok csoportjaiban -, "zseniálisnak" tartották. Ahelyett, hogy megoldást találtak volna a palesztin államiság megoldhatatlannak tűnő kérdésére, inkább egyszerűen háttérbe szorították azt.

Trump átnyúl a palesztinok feje fölött

Az aláírók felvették a diplomáciai kapcsolatokat és elmélyítették a biztonsági és gazdasági együttműködést Izraellel, miközben Trump jutalmakkal halmozta el őket, például fegyverüzletet kötött az Egyesült Arab Emírségekkel és Marokkó számára elismerte Nyugat-Szahara annektálását. Ezzel gyakorlatilag kiszorította a szaúdi kormány Arab Békekezdeményezését, amely 2002-es bevezetése óta az arab világ konfliktusmegoldási programjának alapját képezte, és a palesztinokat helyezte a középpontba.

Az új normalizációs megállapodások alapvető és cinikus feltételezése az volt, hogy a palesztinok helyzetét mind a régió kormányai, mind a szélesebb nemzetközi közösség nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja és elfelejtheti. Mind a Trump-kormányzat, mind pedig bin Szalmán nyomást gyakorolt Mahmúd Abbászra, a Palesztin Hatóság elnökére, hogy járuljon hozzá az Egyezményekhez, hiszen ez a normalizációs lépés majd megállítja Izrael illegális ciszjordániai telepeire vonatkozó annexiós terveit.

A valóságban a megállapodások szövege alig tesz említést a palesztinokról, néhány homályos biztosítékon kívül, miszerint továbbra is törekedni fognak az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos megoldására. Ez enyhén szólva messze elmaradt attól, amit mind a palesztinok, mind az amerikai kongresszusban lévő támogatóik követeltek.

2021 áprilisában erőszak tört ki az al-Aksza mecsetnél, amikor az izraeli erők lerohanták az iszlám egyik legszentebb helyét, és az Egyesült Arab Emírségek válasza feltűnően visszafogott volt. Azt, hogy a normalizációs folyamat annak ellenére folytatódott, amit korábban mind a palesztinok, mind maga az iszlám elleni elfogadhatatlan provokációnak tekintettek volna, a megállapodás támogatói ünnepelték, mint annak bizonyítékát, hogy a palesztinokat nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni.

A palesztin kérdést azonban nem lehetett egyszerűen félretenni. Izrael arab szomszédjai lakosságának túlnyomó többsége ellenezte a megállapodásokat, akárcsak egyes vezetők, például Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki szerint az aláírók "elvesztették erkölcsi iránytűjüket", és Abdullah jordániai király, aki kijelentette, hogy "a regionális biztonság és fejlődés semmilyen architektúrája nem állhat meg e konfliktus parázsló hamuja felett".

A közvélemény-kutatások szerint maguk a palesztinok is így tettek, mind a Palesztin Hatóság, mind a Hamász "árulásnak", "alattomos döfésnek" és "súlyos károkozásnak" nevezte a döntést. A Hamász is "integrált tervet követelt a normalizáció lezajlásához". A megállapodás ellen tüntetések törtek ki Marokkóban, az egyik aláíró országban.

Eközben az izraeli politika nem változott az ígéreteknek megfelelően, sőt, valójában csak megkeményedett. 2020 óta - amikor a megállapodásokat aláírták -, az illegális telepek folyamatosan bővültek a telepesek erőszakos fellépése mellett. A Netanjahu-kormány mostanra rekordszámú telepeslakás-építést támogatott.

Biden folytatta elődje politikáját

A Biden-kormányzat visszafordíthatta volna Trump erőfeszítéseit, és nyomást gyakorolhatott volna Izraelre, hogy állítsa le ezeket a terveket, valamint vessen véget a telepek bővítésének, miközben teljesíti a békefolyamat keretében tett ígéreteit és kötelezettségeit.

Ehelyett az elnök folytatta Trump normalizációs erőfeszítéseit, és meg sem próbálta előmozdítani a békefolyamatot, miközben alig vagy egyáltalán nem bírálta az izraeli kormány jogsértéseit.

Biden valójában kiélezte a kérdést, és egy izraeli-szaúdi normalizációs megállapodást szorgalmazott, amelynek egyetlen engedménye a palesztinoknak az izraeli-palesztin béke „lehetőségének” puszta fenntartása lenne - egy olyan megállapodás, amely további nukleáris proliferációt is maga után vonna a térségben, és biztonsági garanciákat adna Szaúd-Arábiának. Ennek ellenére Biden külügyminiszter továbbra is azt állítja, hogy ez "felhasználható" egy ilyen béke előmozdítására.

Miközben tehát a Hamász állítólag két évig tervezte ezt az akciót, és azt állította, hogy az al-Akszában elkövetett évek óta tartó erőszak motiválta, a támadást nem lehet megérteni a palesztinok kárára történő izraeli-arab normalizáció amerikai nyomása nélkül, valamint azon felháborodás, és kétségbeesés nélkül, amit ez kiváltott.

A Hamász rendkívüli erőszakossága, valamint az izraeli bombázásokra válaszul az arab országokban zajló jelentős palesztinbarát tüntetések alapján egyértelmű, hogy az Ábrahám-megállapodások alapjául szolgáló szinte minden feltételezés katasztrofálisan téves volt, nem utolsósorban az az elképzelés, hogy a palesztinok érdekeinek figyelmen kívül hagyása békésebb Közel-Keletet eredményezne.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG