<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Donald Trump első külföldi látogatása a Közel-Kelet feszültségekkel terhes vidékeire vezet. Szimbolikus, hogy az első állomás Szaúd-Arábia. Viszont nagyon kényes beszédet készül elmondani, amivel könnyen megsérthet másokat. Eltalálja-e az impulzív elnök a megfelelő hangnemet, vagy ebből is konfliktus lesz? Mit hagyott közben otthon?
Szaúd-Arábia. Kép forrása: EPA, Amel Pain

A világ egyik legkomplikáltabb vidékének, puskaporos hordónak nevezi a német Der Spiegel a Közel-Keletet, ahová most Donald Trump amerikai elnök első külföldi utazása vezet. Először Szaúd-Arábiába érkezett, azután Izraelbe és Palesztinába megy. A váratlan húzásairól ismert elnök bármely melléfogása nemzetközi krízist válthat ki.

Valószínűleg nagy szimbolikus jelentéssel bír és elégtétellel tölti el a szaúdi királyt, hogy Trump első útja is hozzá vezet, mintegy elismerve, hogy a sivatagi királyság az USA legfontosabb közel-keleti partnere. Pedig Trump a választási kampányában erről (is) még teljesen másként beszélt, olyanokat mondott, hogy Szaúd-Arábia az USA nélkül létezni sem tudna, vagy hogy ez az ország áll a World Trade Center elleni 2001-es merénylet mögött.

Ő Ivanka apja

A szaúdiak egyébként kedvelik Trumpot, főleg, amióta az rakétákkal lőtt egy szíriai katonai repülőteret. Még el is nevezték félig kedvesen, félig viccesen Abu Ivanka-nak (Ivanka apjának). A szimpátia nem utolsósorban annak szól, hogy Trump keményebb vonalat képvisel az ősellenséggel, Iránnal szemben.

Meglepő, de bejelentették, hogy Trump beszédet fog mondani az iszlámról és az iszlám szélsőségesekről, 50 (!) iszlám ország képviselői előtt. Remélhetően ezt jól megtervezték, mert a választási harcban még a Koránról, az iszlám szent könyvéről is rosszat mondott (szerinte a könyvnek nagyon negatív kisugárzása van).

Elárulta a Moszadot?

Már a beszéd helye is problematikus, hiszen Szaúd-Arábia vallásilag intoleráns, bigott ország, minden szónak komoly súlya lehet. Sokan tartanak attól, hogy Trump nem találja majd el a megfelelő hangnemet, és megsért valakiket.

A szaúdi fővárosból, Rijádból Tel-Avivba állítólag Trump útja lesz az első hivatalos közvetlen légi járat a történelem során, de ez a második stáció sem kevésbé kényes. Egyrészt felmerült a gyanúja, hogy Trump legutóbb Szergej Lavrovval csevegve tulajdonképpen izraeli titkosszolgálati információkat adott át.

Otthon közben áll a bál

Még az elnök programját is kényesnek tartják, mert kihagyja a rendkívüli szimbolikus jelentőségű Masada-erődöt és csak negyed órácskát tölt a holokauszt-központban. A palesztinokat az akasztotta ki, hogy bár a palesztin elnökkel is találkozni készül, Trump programjában az „Izrael” menüpont alatt szerepelnek megszállt palesztin területek is. Trump kedden a tervek szerint Rómába és a Vatikánba utazik tovább.

Miközben Trump utazgat, otthon áll a bál, a Trump-csapat oroszországi kapcsolatainak vizsgálata körül forrnak az indulatok. Már az elnök elmozdításának előkészítéséről beszélnek, a sajtó szerint a Fehér Ház jogászai pedig ennek elhárítási lehetőségein dolgoznak lázasan. James Comey kirúgott FBI-vezér most úgy tűnik, a szenátus vizsgálóbizottsága előtt fog megnyilatkozni.

Szivárgás a Fehér Házban

A „Washington Post“ szerint még egy meg nem nevezett magas rangú Trump-beosztott képbe került az ügyben. (Erről előző cikkünk itt.) Ezzel a káosz csak tovább növekedhet a Trump-vezetésben. A „New York Times“ olyan dokumentumokat idéz egy találkozóról, amelyben Trump az oroszoknak az FBI-vezér kirúgásáról számol be. Úgy tűnik, Trump kormányában valaki folyamatosan szivárogtat.

Vannak, akik szerint Trump utazása arra is jó, hogy egy kis időt biztosítson neki a hazai politikai játszmákban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos