BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 30. 10:07

Trump az információs hadviselés eszközeivel próbálhatja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, sokkal inkább versenytársnak. Bannon reaktiválása segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát - márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Káncz Csaba jegyzete.

„Nem örül a NER, hogy jövőre feltámad a SZER” – írta tavaly a hazai média a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adásának újraindítása kapcsán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban egy akkori interjúban támadta a rádió visszatérésének ötletét, mondván, szerinte sértő, hogy egy olyan országban, ahol szerinte „teljes a médiaszabadság”, a SZER-t újra beüzemelik. Tavaly ősszel aztán amerikai szenátorok levélben támadták az USA budapesti nagykövetét, mivel szerintük David Cornstein akadályozni próbálta a SZER budapesti visszatérését.

Reaktivizált Bannon

Cornstein 2017-ben részt vett Arthur Finkelstein politikai pr-guru temetésén, aki többek között az Orbán kormány kommunikációs tanácsadója volt. A Népszava értesülései szerint Cornstein az, aki rendszeresen tárgyal Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával - az amerikai külügy ellenkezése ellenére. Értesülésünk szerint jelenleg a budapesti nagykövetségen rendkívül nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna.

Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan) Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan)

Nos, a jelek szerint felesleges volt a hazai kormányzatnak aggódnia, ugyanis a múlt héten Washingtonban leváltották a SZER-t felügyelő intézmény vezetőjét, és helyére az a Michael Pack került, aki korábban az őskonzervatív Claremont Intézet elnöke volt. Pack biztosította az alkalmazottakat, hogy továbbra is független újságírást folytathatnak, majd leváltotta az összes eddigi felsővezetőt, köztük Jamie Fly SZER-igazgatót.

Pack testi-lelki jó barátjának tudhatja Steve Bannont, Trump volt stratégiai tanácsadóját, az amerikai populista jobboldal ismert alakját, aki Európában próbálja egyesíteni az antiglobalizációs erőket, és aki az utóbbi hetekben újra sokat szerepel a médiában. Bannon nagy csodálója a magyar miniszterelnöknek, róla mondogatja, hogy „ő már Trump előtt is Trump volt.”

Bannon és a francia elnökválasztás

De mi ez a 180 fokos fordulat a SZER felügyeletében? Természetesen egyelőre csak találgatni lehet, de a lépés időzítése összefügghet azzal, hogy az USA globális pozícióját megrendítő ütések érték az utóbbi hónapokban, legyen az a társadalmi forrongás, a tízmillliókkal felfelé lépdelő munkanélküliség és a kezelhetetlenség határán álló koronavírus-járvány. Trump esetleg az információs hadviselés eszközeivel próbálja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, inkább versenytársnak.

Bannon reaktiválása egyben segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát, márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Ezeken a hasábokon 2017 januárjában írtuk: „Trump környezetében Steve Bannon főstratéga - egyben az amerikai nacionalizmus prédikátora - tolja az új amerikai kormányzatot konfrontációs kurzusra Brüsszellel, többek között ő szervezte meg pár hete Marine Le Pen látogatását is a Trump Towerbe.”

Nyomozás Szlovéniában

Max Bergmann, a Center for American Progress amerikai agytröszt elemzője szerint „Bannon egyfolytában Európa megosztásán dolgozik, Orbánnal együtt”. A magyar miniszterelnök többször találkozott Bannon-nal, sőt ez utóbbi a tavalyi EP-kampányban is együttműködött a Fidesszel. De az EP-választásokon nagy pofont kapott a magyar miniszterelnök, elmaradt ugyanis az Orbán által régóta várt európai „lázadás”. Elképesztő módon a washingtoni lépés ezt az európai status quot próbálhatja megbontani.

Habony Árpád 2017-ben Washingtonban kért tanácsot Steve Bannontól egy kelet-európai médiabirodalom felépítéséhez. Valóban, Orbán nem hivatalos tanácsadója Szlovéniában és Észak-Macedóniában az elmúlt időszakban már vásárolt fel médiákat, amely a szlovén oknyomozó sajtó szerint orosz kapcsolatokkal is rendelkezik. Szlovéniában ezen cikkek nyomán idén februárban nyomozás indult.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél