BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 30. 10:07

Trump az információs hadviselés eszközeivel próbálhatja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, sokkal inkább versenytársnak. Bannon reaktiválása segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát - márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Káncz Csaba jegyzete.

„Nem örül a NER, hogy jövőre feltámad a SZER” – írta tavaly a hazai média a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adásának újraindítása kapcsán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban egy akkori interjúban támadta a rádió visszatérésének ötletét, mondván, szerinte sértő, hogy egy olyan országban, ahol szerinte „teljes a médiaszabadság”, a SZER-t újra beüzemelik. Tavaly ősszel aztán amerikai szenátorok levélben támadták az USA budapesti nagykövetét, mivel szerintük David Cornstein akadályozni próbálta a SZER budapesti visszatérését.

Reaktivizált Bannon

Cornstein 2017-ben részt vett Arthur Finkelstein politikai pr-guru temetésén, aki többek között az Orbán kormány kommunikációs tanácsadója volt. A Népszava értesülései szerint Cornstein az, aki rendszeresen tárgyal Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával - az amerikai külügy ellenkezése ellenére. Értesülésünk szerint jelenleg a budapesti nagykövetségen rendkívül nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna.

Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan) Rádióhallgatás egy pincében, 1956-ban. (Forrás: Nagy Gyula / Fortepan)

Nos, a jelek szerint felesleges volt a hazai kormányzatnak aggódnia, ugyanis a múlt héten Washingtonban leváltották a SZER-t felügyelő intézmény vezetőjét, és helyére az a Michael Pack került, aki korábban az őskonzervatív Claremont Intézet elnöke volt. Pack biztosította az alkalmazottakat, hogy továbbra is független újságírást folytathatnak, majd leváltotta az összes eddigi felsővezetőt, köztük Jamie Fly SZER-igazgatót.

Pack testi-lelki jó barátjának tudhatja Steve Bannont, Trump volt stratégiai tanácsadóját, az amerikai populista jobboldal ismert alakját, aki Európában próbálja egyesíteni az antiglobalizációs erőket, és aki az utóbbi hetekben újra sokat szerepel a médiában. Bannon nagy csodálója a magyar miniszterelnöknek, róla mondogatja, hogy „ő már Trump előtt is Trump volt.”

Bannon és a francia elnökválasztás

De mi ez a 180 fokos fordulat a SZER felügyeletében? Természetesen egyelőre csak találgatni lehet, de a lépés időzítése összefügghet azzal, hogy az USA globális pozícióját megrendítő ütések érték az utóbbi hónapokban, legyen az a társadalmi forrongás, a tízmillliókkal felfelé lépdelő munkanélküliség és a kezelhetetlenség határán álló koronavírus-járvány. Trump esetleg az információs hadviselés eszközeivel próbálja gyengíteni az EU-t, amelyet sohasem tekintett szövetségesnek, inkább versenytársnak.

Bannon reaktiválása egyben segítheti Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát, márpedig, ha ő futna be Párizsban, akkor az EU alapjaiban rendülne meg. Ezeken a hasábokon 2017 januárjában írtuk: „Trump környezetében Steve Bannon főstratéga - egyben az amerikai nacionalizmus prédikátora - tolja az új amerikai kormányzatot konfrontációs kurzusra Brüsszellel, többek között ő szervezte meg pár hete Marine Le Pen látogatását is a Trump Towerbe.”

Nyomozás Szlovéniában

Max Bergmann, a Center for American Progress amerikai agytröszt elemzője szerint „Bannon egyfolytában Európa megosztásán dolgozik, Orbánnal együtt”. A magyar miniszterelnök többször találkozott Bannon-nal, sőt ez utóbbi a tavalyi EP-kampányban is együttműködött a Fidesszel. De az EP-választásokon nagy pofont kapott a magyar miniszterelnök, elmaradt ugyanis az Orbán által régóta várt európai „lázadás”. Elképesztő módon a washingtoni lépés ezt az európai status quot próbálhatja megbontani.

Habony Árpád 2017-ben Washingtonban kért tanácsot Steve Bannontól egy kelet-európai médiabirodalom felépítéséhez. Valóban, Orbán nem hivatalos tanácsadója Szlovéniában és Észak-Macedóniában az elmúlt időszakban már vásárolt fel médiákat, amely a szlovén oknyomozó sajtó szerint orosz kapcsolatokkal is rendelkezik. Szlovéniában ezen cikkek nyomán idén februárban nyomozás indult.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Lázár János kisvasútja is egyre nagyobb: közelíti a 70 milliárdot
Vég Márton | 2020. július 2. 18:43
Leépíti az állam a vasúti mellékvonalakat, ellenben Szeged és Hódmezővásárhely között méregdrágán épül a tram-train, amire most újabb 9 milliárd forintot lobbizott ki Lázár János azért, hogy ne 20, hanem 15 percenként indulhasson a villamosvasút.
Makro / Külgazdaság Még a végén kiderül, hogy tulajdonképpen jól járnak a kisadózó vállalkozások
Baka F. Zoltán | 2020. július 2. 18:22
Parragh László és Varga Mihály együtt érveltek a kata szigorítása mellett.
Makro / Külgazdaság További szigorítás vár a TB-járulék bliccelőkre
Kormos Olga | 2020. július 2. 17:29
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. Legalábbis erre lehet következtetni a legfrissebb Magyar Közlönyből.
Makro / Külgazdaság Hiába várják, nem csökken az állástalanná válók száma az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 15:28
Továbbra is futószalagon bocsátják el az embereket az Egyesült Államokban, derült ki a munkaügyi adatokból. Pozitívum, hogy egy másik csütörtökön közölt információ szerint a munkahelyteremtés is beindult.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: 561 millió eurós lett a deficitünk áprilisban
MTI | 2020. július 2. 15:21
Éves összevetésben 790 millió eurónyi volt a romlás.
Makro / Külgazdaság Még vonzóbbá tette az MNB az NHP Hajrát
Csabai Károly | 2020. július 2. 15:05
Annak érdekében, hogy még többet tudjanak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) felvenni az áprilistól elérhető kedvezményes hitelből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) abban bízik, hogy e forrásból egyre több beruházás valósul meg, ami hozzájárul ahhoz, hogy a második negyedévi 7 százalékos GDP-csökkenés ellenére a magyar gazdaság 2020-ban, ha minimális mértékben is, de növekedni tudjon. 
Makro / Külgazdaság Goldman Sachs: 2022-re kiheveri a koronavírust a globális olajkereslet
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 14:59
Idén még csökken, jövőre már nő, mondják.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek drukkol az Európai Néppárt elnöke
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 2. 13:36
Donald Tusk szerint jól ismeri Trumpot, ezért inkább a demokratapárti jelölt mögé áll be.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
hírlevél