<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A 2013-as költségvetési javaslat finanszírozási elképzelései az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint számszakilag kimunkáltak és megfelelően alátámasztottak, de a tervezetet számos bizonytalansági tényező övezi, amelyek sikeres és hatékony kezeléséhez elengedhetetlen a biztos finanszírozási háttér.

Erről Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke beszélt csütörtökön a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen tartott konferencián.

Az ÁSZ elnöke szerint a legjelentősebb külső kockázat abból adódik, hogy egy nagyon bizonytalan nemzetközi pénzügyi- és gazdasági környezetben készült a jövő évi költségvetés, az eurózóna néhány tagállamának pénzügyi nehézségei erősítik a pénzpiacok bizonytalanságát. Ugyanakkor kockázatot hordoz az is, hogy sikerül-e az export tervezett növekedési ütemét elérni, mert amennyiben nem, úgy romolhat az ország külkereskedelmi mérlege, ami negatív hatással lehet a költségvetésre is.

Nem vasököl
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint azt kellene már végre megérteni, hogy nem lesz több pénz. Nagyjából ugyanazt a mintegy 14 ezer milliárd forintot lehet felhasználni, csak nem mindegy, hogy elköltjük, vagy ésszerűen befektetjük megtérülő közszolgáltatásokba.
A Domokos Lászlóval nem rég készített interjúnkat itt olvashatja >>>Megbízhatatlan előrejelzések

Jelentős kockázati tényezőként értékelte Domokos László a makrogazdasági kilátások előrejelzésének megbízhatatlanságát is, mint mondta, komoly tekintéllyel bíró nemzetközi szervezetek prognózisai is bizonytalanok.

"Még az Európai Bizottság sem mentes ettől, hiszen a bizottság is adott ki Magyarországra vonatkozóan becslést 2013-ra, amiben még 1,6 százalékos növekedési ütem hangzott el, ma pedig már mindenki >>a bölcsek kövét fogva<< mondja, hogy ez nyilvánvalóan nem igaz" - mondta. Hozzátette: a korábbi előrejelzés egy konszenzuson alapult, amelyre a költségvetés tervezése épült.

Nem vagyunk bőségben a tartalékokban, de ez a kulcsszó

Az új gazdaságpolitikai környezetben más eszközökre van szükség, a kulcsszó pedig a tartalékolás, még akkor is, ha olyankor kell tartalékokat képezni, amikor egyébként nem vagyunk bőségben - fejtette ki Domokos László.

Az idei büdzsébe 520 milliárd forint tartalékot állítottak be, ez garantálta, hogy idén a romló gazdasági teljesítmény ellenére eddig jelentősebb beavatkozás nélkül tartható volt a hiánycél - tette hozzá az ÁSZ elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy a költségvetés gyakorlatilag "megette" azt a tartalékot ami a bizonytalanságok kivédéséhez kellett, nincs tehát szabad pénz az idén a központi költségvetésben.

Az ÁSZ véleménye szerint a költségvetésben tervezett adóbevételek 70 százaléka biztosan befolyik a büdzsébe, a bevételek 30 százalékát kitevő egyes adónemeknél azonban kisebb lehet a bevétel a vártnál. Ugyanakkor hangsúlyozta: az ÁSZ soha nem azt állította, hogy az adóbevételek 30 százalékának teljesülését veszélyben látnák, ezt szavai szerint félreértették.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló