<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A 2013-as költségvetési javaslat finanszírozási elképzelései az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint számszakilag kimunkáltak és megfelelően alátámasztottak, de a tervezetet számos bizonytalansági tényező övezi, amelyek sikeres és hatékony kezeléséhez elengedhetetlen a biztos finanszírozási háttér.

Erről Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke beszélt csütörtökön a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen tartott konferencián.

Az ÁSZ elnöke szerint a legjelentősebb külső kockázat abból adódik, hogy egy nagyon bizonytalan nemzetközi pénzügyi- és gazdasági környezetben készült a jövő évi költségvetés, az eurózóna néhány tagállamának pénzügyi nehézségei erősítik a pénzpiacok bizonytalanságát. Ugyanakkor kockázatot hordoz az is, hogy sikerül-e az export tervezett növekedési ütemét elérni, mert amennyiben nem, úgy romolhat az ország külkereskedelmi mérlege, ami negatív hatással lehet a költségvetésre is.

Nem vasököl
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint azt kellene már végre megérteni, hogy nem lesz több pénz. Nagyjából ugyanazt a mintegy 14 ezer milliárd forintot lehet felhasználni, csak nem mindegy, hogy elköltjük, vagy ésszerűen befektetjük megtérülő közszolgáltatásokba.
A Domokos Lászlóval nem rég készített interjúnkat itt olvashatja >>>Megbízhatatlan előrejelzések

Jelentős kockázati tényezőként értékelte Domokos László a makrogazdasági kilátások előrejelzésének megbízhatatlanságát is, mint mondta, komoly tekintéllyel bíró nemzetközi szervezetek prognózisai is bizonytalanok.

"Még az Európai Bizottság sem mentes ettől, hiszen a bizottság is adott ki Magyarországra vonatkozóan becslést 2013-ra, amiben még 1,6 százalékos növekedési ütem hangzott el, ma pedig már mindenki >>a bölcsek kövét fogva<< mondja, hogy ez nyilvánvalóan nem igaz" - mondta. Hozzátette: a korábbi előrejelzés egy konszenzuson alapult, amelyre a költségvetés tervezése épült.

Nem vagyunk bőségben a tartalékokban, de ez a kulcsszó

Az új gazdaságpolitikai környezetben más eszközökre van szükség, a kulcsszó pedig a tartalékolás, még akkor is, ha olyankor kell tartalékokat képezni, amikor egyébként nem vagyunk bőségben - fejtette ki Domokos László.

Az idei büdzsébe 520 milliárd forint tartalékot állítottak be, ez garantálta, hogy idén a romló gazdasági teljesítmény ellenére eddig jelentősebb beavatkozás nélkül tartható volt a hiánycél - tette hozzá az ÁSZ elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy a költségvetés gyakorlatilag "megette" azt a tartalékot ami a bizonytalanságok kivédéséhez kellett, nincs tehát szabad pénz az idén a központi költségvetésben.

Az ÁSZ véleménye szerint a költségvetésben tervezett adóbevételek 70 százaléka biztosan befolyik a büdzsébe, a bevételek 30 százalékát kitevő egyes adónemeknél azonban kisebb lehet a bevétel a vártnál. Ugyanakkor hangsúlyozta: az ÁSZ soha nem azt állította, hogy az adóbevételek 30 százalékának teljesülését veszélyben látnák, ezt szavai szerint félreértették.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG