7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Összességében stabil a magyar gazdasági környezet, komolyabb korrekcióra nem szorult a jegybank inflációs jelentése márciushoz képest. A jegybank 2017. második felére várja a 3 százalékos inflációs szint elérését, idén 2,4, jövőre 2,2 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Az MNB szerint már csak csekély kamatcsökkentésre van esély, közeleg a ciklus vége. Inflációból is nagyobbat vár a jegybank, mint a kormány.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a tartósan laza monetáris kondíciók összhangban vannak az árstabilitási cél elérésével – kezdődik a jegybank aktuális inflációs jelentése. Virág Barnabás igazgatója szerint a márciusi prognózishoz képest alapvető állításaik nem változtak a korábbi, márciusi jelentéshez képest, ez pedig egyfajta stabilitást jelent, s annak kapcsán különösen jó hír, hogy a magyar makrogazdaság helyzete stabil, hogy a környező országokban erősödtek a bizonytalansági tényezők.

Az alappálya összefoglaló táblázata





2014 2015 2016

Tény Előrejelzés
Infláció (éves átlag)
Maginfláció 2,2 1,5 2,8
Indirekt adóhatásoktól szűrt maginfláció 1,4 1,3 2,4
Infláció -0,2 0,3 2,4
Gazdasági növekedés


Külső kereslet (GDP alapon) 1,6 1,9 2,5
Háztartások fogyasztási kiadása 1,7 3,2 3,0
Kormányzat végső fogyasztása 2,1 0,6 -0,2
Bruttó állóeszköz-felhalmozás 11,7 2,2 -2,1
Belföldi felhasználás 4,3 2,5 1,1
Export 8,7 8,0 7,9
Import 10,0 7,6 7,0
GDP 3,6 3,3 2,5
Külső egyensúly
Folyó fizetési mérleg egyenlege 4,1 5,4 6,3
Külső finanszírozási képesség 8,3 9,5 7,6
Államháztartás
ESA-egyenleg (2014-re előzetes adat) -2,6 -2,4 -2,2
Munkaerőpiac
Nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 2,4 3,2 3,9
Nemzetgazdasági foglalkoztatottság 5,3 2,2 2,0
Versenyszféra bruttó átlagkereset 4,3 3,5 4,6
Versenyszféra foglalkoztatottság 4,6 1,7 1,1
Munkanélküliségi ráta 7,7 6,9 6,3
Versenyszféra fajlagos munkaköltség 4,3 0,5 2,9
Lakossági reáljövedelem 3,4 3,1 2,6

Kitekintve egyértelműen pozitív, hogy az eurózóna is élénkülni kezdett. Bár a görög-probléma itt komoly kérdéseket vet fel, Magyarország kitettsége rendkívül alacsony Görögországgal szemben. Ráadásul a forint immár kevésbé sebezhető egy olyan esetben, ha a menekülővaluták felé fordulnának a piacok egy esetleges grexit esetén. A külső kereslet élénkülése támogatja az export bővülését, amelyet az MNB 8 százalék körül mértékűre vár 2015-16-ban. E tekintetben fontos, hogy a szolgáltatás-export továbbra is jobban növekszik – a hazai kivitelen belül immár közel 50 százalékot ez a terület hoz.

Közel a kamatcsökkentés vége

A "mindaddig csökkentjük a kamatot, amíg szükséges" megfogalmazást a Monetáris Tanács lecserélte és a mostani közleményben a "további kismértékű csökkentés" kitétel szerepel, ami komoly elmozdulást jelent. Az MNB ráadásul a kockázati forgatókönyvek között is több szigorítást okozó változóval számolt, Palitai Dániel szerint ez is a kamatcsökkentési ciklus közelgő végére utalhat.

Nem meglepő a kicsit magasabb infláció

A jegybank márciushoz képest kissé magasabb inflációt tapasztalt – nyár helyett már májusban pozitív volt az inflációs mutató. Ugyanakkor az inflációs alapfolyamatok növekedése továbbra is visszafogott – a vártnál gyorsabban erősödő inflációt a várnál magasabb olajárak okozták. Miután a határidős jegyzések nem változtak, ezért hosszabb távon az olajára visszatérhet az MNB által várt szintre.

A lakossági inflációs várakozások stabilak maradtak, bár kissé alacsonyabbak voltak, mint a 3 százalékos inflációs cél – ennek kapcsán indult újra az alapkamat-csökkentés.

A versenyszféra nominális bérdinamikája továbbra is visszafogott, az első félévben 3,5 százalékkal emelkedtek a versenyszféra bérei, azaz az alkalmazkodás látható, ez annak ellenére segítheti a visszafogott infláció fenntartását, hogy közben – a negatív inflációs mutatóknak köszönhetően – komoly reálbér-növekedést mutat. Ráadásul eközben növekedett a foglalkoztatás.

A kormányzatnak kell megtartani a beruházási rátát

A gazdaság növekedése továbbra is élénk, 3,5 százalék körüli volt, s a jegybank továbbra is hasonló élénkülésre számít, ám a húzóágazat az ipar lehet, miközben az építőipar az uniós pénzek átmeneti kipörgésével korrekció előtt áll. A munkanélküliségi ráta az idei évre várt 7 százalékról 6,5 százalék közelébe süllyedhet az MNB szerint.

Az idén még 5 százalék feletti kormányzati és EU-s beruházási ráta a GDP 4 százaléka alá esik majd 2016-ra – s ehhez is az kell a jegybank szerint, hogy a kormányzat fenntartsa a saját beruházások volumenét. A beruházási ráta összességében 20 százalékra lassulhat, de az MNB reméli, hogy a bővülő lakossági és a mérsékeltebben csökkenő vállalati beruházások 20 százalékos szint felett tartják majd a mutatót.

A jegybank továbbra is tovább szűkülő vállalati hitelállománnyal számol – a márciusban jelzettnél csekélyebb volt az állomány-bővülés -, ugyanakkor megítélésük szerint a kereslet növekedése a bankadó-kedvezménnyel és egyéb változásokkal középtávon megindíthatja a hitelbővülést.

Vészforgatókönyvek

A Monetáris Tanács 3 kockázati forgatókönyvet is megvizsgált. A fejlett piaci hozamemelkedés tartóssá válása 0,2 százalékos gdp-csökkést és hasonló mértékű infláció-emelkedést hozhat. A geopolitikai feszültség ennél is kissé jelentősebb gdp-csökkenést és magasabb inflációt hozhat. A tartósan alacsony kamatkörnyezet 0,15 százalék körüli GDP-bővülést és közel 0,3 százalékkal alacsonyabb inflációs mutatót okozhat.

Kopogtat a negatív reálkamat

Az MNB szerint átlagosan 1 százalékkal bővül a lakosság elkölthető jövedelme az új adójogszabályok kapcsán, kiemelten érződik ez majd a kétgyermekeseknél, ahol a hatás akár 3 százalék is lehet.

A lakossági oldalon a devizahiteles elszámolás és a forintosítás hatására átlagosan elértük az egészséges adósságrátát, azaz a hitel/rendelkezésre álló mutató már az optimális szinten áll. Miután a reáljövedelem 2-3 százalékkal bővülhet a következő években, oldódni fognak az óvatossági faktorok, ami a megtakarítások szerény olvadásához és komolyabb beruházási és fogyasztási aktivitást vezethet – ugyanakkor a megtakarítások a korábbiaknál magasabb szinten maradnak.

A jegybank számára az előretekintő reálkamat a fontos – kommentálta Palotai Dániel, a jegybank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója azt, hogy a folyamatok kapcsán a közeljövőben negatív reálkamat alakulhat ki.

Az ingatlanárak normalizálódása üdvözlendő, egyelőre messze vagyunk attól, hogy az árak változását pénzügyi-stabilitási szempontból kelljen értékelni. Nincs jele sem buboréknak, sem a lakosság túlzott eladósodásának, a jegybank ilyen módosulást látva kész azonnal beavatkozni.

2017 második felében érjük el a 3 százalékos inflációt

Összességében a fogyasztás növekedése 2016-ban is élénk marad, s az export is kedvezően oldalt erősíti. Ugyanakkor a beruházások korrekciója visszafogó tényező lehet, így a jegybank most 2,5 százalékos növekedést prognosztizál. A kereslet élénkülésével fokozatosan növekedhet a maginfláció. A jegybank szerint ugyanakkor a bérnövekedés már nem mutat olyan direkt nyomást az inflációra, mint a válság előtt. A költséghatások is tartósan alacsonyak maradhatnak, a kormányzati intézkedések inflációra gyakorolt hatása (a sertéshús áfájának-csökkentése) továbbra is csekély, bár a 2016-os inflációs várakozásokat csökkenti A fentiek nyomán az MNB úgy számol, hogy az infláció 2017. első felének végére érheti el a 3 százalékos szintet.

Jövőre 2,2 százalékos lehet a hiány

A külső finanszírozási képességünk továbbra is 8 százalék körüli mértékű lehet, miközben az eloszlás egyre egészségesebb. A költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt maradhat – köszönhetően annak is, hogy a külső finanszírozás kamatterhe 1 százalékponttal csökkenhet. A jegybank idén 2,4, jövőre pedig a kormányzati 2 százalékos várakozásoknál jelentősebb, 2,2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

A kormány számaiVarga Mihály a költségvetésről szóló sajtótájékoztatón nemrég azt mondta, 2016-ban a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal, 1,6 százalékos inflációval számol. Varga a jegybanknál jóval alacsonyabb inflációt azzal indokolta, hogy arra számítanak, az olajárakban nem lesz jelentős változás, és a mezőgazdaságban sem történik olyasmi, ami kevesebb termést és így magasabb árakat okozhatna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG