5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ausztrália komoly aggálya, hogy 80 év dominancia után az Egyesült Államok többé nem az „egypólusú hatalom az indo-csendes-óceáni térségben”. Az új stratégia az "űr" és a "kiber" védelmet a szárazföldi, légi és tengeri erők védelmével egyenértékűként emeli ki. Káncz Csaba jegyzete.

A Második Világháború óta érvényes biztonsági alapelvek már nem alkalmazhatók Ausztráliára – az országnak ezért alapjaiban át kell strukturálnia a védelmét. Ez az ausztrál kormány által hétfőn közzétett új átfogó katonai stratégiájának alapvető üzenete.

Mi a fő ok?

Az úgynevezett „Védelmi Stratégiai Áttekintés” Kínát említi a hatalmas átalakítás okaként, ugyanis a Második Világháború óta egyetlen ország sem fegyverkezett olyan erősen és ambiciózusan, mint a Népköztársaság. Az ország a Dél-kínai-tengeri követeléseivel a fennálló szabályokon alapuló rendet veszélyezteti, egyben pedig közvetlen stratégiai versenyben áll a szomszédságában található Canberrával.

Ausztrália másik aggálya, hogy 80 év dominancia után az Egyesült Államok többé nem az „egypólusú hatalom az indo-csendes-óceáni térségben”. Márpedig Canberra 1951 óta szorosan kapcsolódik Washingtonhoz a biztonsági ügyekben kötött szövetségen keresztül.

Ausztrál hadihajó a Sydneyben. Fotó: Depositphotos
Ausztrál hadihajó a Sydneyben. Fotó: Depositphotos

Ausztrália védelme regionális

Ausztrália védelme nem csak az ország invázió elleni védelmét jelenti. Elhelyezkedése és mérete miatt Ausztráliát nyilvánvalóan nagyon nehéz lerohanni. A túléléshez azonban Ausztráliának nyílt tengeri útvonalakra és biztonságos kapcsolatokra van szüksége a világ többi részével.

Ausztrália gyéren lakott északi része különleges szerepet játszik ebben a stratégiában. Légvonalban Darwin városa 3000 kilométerre van a Szingapúr melletti fontos Malacca-szorosig.

Ma még Sydneyben és Perthben található az Ausztrál Királyi Haditengerészet két legfontosabb bázisa, ahol a nagy rombolók, helikopter-hordozók és tengeralattjárók állomásoznak – mindkettő az ország déli részén. A légierő valamivel távolabb található, és az egyik legnagyobb bázisát a Darwintól 300 kilométerre fekvő Tindalban üzemelteti.

A hosszú szakaszokon lakatlan északnak megvan az az előnye, hogy a bázisok és az egységek szétoszthatóak. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy egy koncentrált kínai támadás áldozatává váljanak.

Kína lenyűgöző rakétaarzenállal rendelkezik, és büszkélkedhet azzal, hogy képes csapásokat mérni a Guamhoz hasonló amerikai csapatkoncentrációkra. A Guam szigetét uraló amerikai Andersen légitámaszpontnak kulcsszerepe lehet egy esetleges Kína elleni katonai konfliktusban.

Ausztráliának meg kell erősítenie ipari bázisát

A Védelmi Stratégiai Áttekintés az "űr" és a "kiber" védelmet a szárazföldi, légi és tengeri erők védelmével egyenértékűként emeli ki. Nyilvánvaló, hogy Ausztrália földrajzi távolsága itt nem szolgál védelemként. Canberrának megerősített kapacitásra van szükség ahhoz, hogy megakadályozza Kínát Ausztrália IT-infrastruktúrájának esetleges lebénításában.

Annak érdekében, hogy Kínát fizikailag távol tartsa, Ausztrália "távolsági csapásmérő képességet" akar kifejleszteni. Ide tartoznak az atommeghajtású vadásztengeralattjárók, amelyek beszerzéséről korábban az USA-val és Nagy-Britanniával kötött AUKUS-partnerség keretében döntöttek.

A klímaváltozás szempontjai

Az Áttekintés kiemeli, hogy Ausztrália és régiója különösen érzékeny az éghajlatváltozás hatásaira.

Ausztrália lakossága nagyrészt part menti területeken csoportosul, és ez általában az ázsiai régióra és konkrétan a csendes-óceáni térségre is igaz.

A csendes-óceáni szigetországok – mivel alacsonyan fekszenek, és korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek az alkalmazkodási intézkedések végrehajtására – rendkívül érzékenyek a tengerszint emelkedésére. Az ázsiai régióban csak 2010 és 2011 között 40 millió ember kényszerült elhagyni otthonát természeti katasztrófák miatt.

A jelentés azzal érvel, hogy Ausztráliának a közelmúltban a csendes-óceáni térségről tett nyilatkozataiban elismert kötelezettségei a térségbeli szomszédjaival szemben jelentős nyomást fognak gyakorolni az ausztrál védelmi erőkre, hogy kezeljék az éghajlatváltozás következményeit. Azt javasolja, hogy még több segélyt küldjenek a csendes-óceáni térségbe az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kialakítása érdekében.

Valóban, a klímaváltozás dinamikájának gyorsulásával még sürgetőbbé válik annak megértése, hogy miképpen függ össze Földünk gyorsan változó geofizikája az emberi konfliktusokkal. Az már világosan érzékelhető, hogy a katonaságra szerte a világon egyre nagyobb szerep hárul a sokasodó extrém időjárási jelenségekkel kapcsolatban.

Klímaváltozás és biztonságpolitika

A Pentagon már 2014-ben a klímaváltozást azonnali veszélyforrásnak deklarálta az amerikai nemzetbiztonságra nézve.  Azóta az amerikai védelmi minisztérium kötelezően figyelembe veszi a klímaváltozás hatását mind a hadgyakorlatokon, mind a tervezési forgatókönyveknél.

Az amerikai titkosszolgálatok is már behatóan elemzik a klímaváltozás hatását a nemzetbiztonságra, egyben a klímaváltozás és a globális járványok közötti összefüggéseket. A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése a Biden kormányzat számára kiemelt üggyé vált.

Új-Zéland 2018 nyarán hozta nyilvánosságra Stratégiai Védelempolitikai Állásfoglalását. Ebben a klímaváltozást egy olyan veszélyforrásként írják le, amely „a gyenge kormányzású régiókat destabilizálja”, így felerősítve a „hagyományos biztonsági kihívásokat”. A szigetország két évente megrendezett Southern Katipo hadgyakorlatai már szimulálják a katonai behatolást olyan területekre a Dél-csendes-óceáni térségben, ahol polgári engedetlenség lett úrrá.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG