<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.

Világszerte a nemzeti hírszerző szolgálatok a Hidegháború hagyományainak megfelelően még mindig más népek titkainak ellopására összpontosítanak.  Holott az országokat fenyegető kihívások többsége már globális, legyen az a klímaváltozás, az ökológiai rendszer megrendülése, avagy a COVID járvány.  Ráadásul az ökológia rendszer megrendülése és a koronavírus járvány összefüggenek egymással.

Az Egyesült Államok politikai elitje nem véletlenül tekinti egyre inkább ezeket a komplex problémaköröket nemzetbiztonsági kihívásoknak. 

Klíma és nemzetbiztonság

Joe Biden amerikai elnök még februárban kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadóját, Jake Sullivant, hogy vizsgálja meg, miképpen lehetne kezelni az éghajlati válság következtében megnövekedett migrációt.  A kormányzat három jelentést rendelt meg: egyiket a Fehér Háztól, a másikat a Védelmi Minisztériumtól (Pentagon), a harmadikat pedig a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatalától. Az utóbbi kormányhivatal jelentése a „Nemzeti hírszerzési becslés a klímaváltozásról” (NIE) címet viseli, és azt ismerteti, hogy milyen nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok számára a klímaváltozás és annak az emberi populációra gyakorolt hatásai. Az NIE támaszkodik az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC), illetve a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) megállapításaira.

Pusztító szárazság (Fotó: depositphotos)Pusztító szárazság (Fotó: depositphotos)

A hírszerzés által készített jelentés sötét jövőt jósol, ha nem sikerül megálljt parancsolni a globális felmelegedésnek. Az egyre szélsőségesebb időjárásnak, a szárazságoknak és az áradásoknak, illetve a súlyosbodó vízhiánynak köszönhetően erősödni fog a migráció, ami újabb politikai konfliktusokat fog szülni szerte a világon.

A jelentés szerint a jelenlegi erőfeszítések nem elégségesek arra, hogy elérjék a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat. Az egyes régiók destabilizálódása és a migráció az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is fenyegeti.

A dokumentum magasabb rizikószintet vetít előre az édesvízért folytatott konfliktusban, különösen Pakisztán és India, Vietnám és Kína, valamint a Közel-Kelet több országa között.

A Pentagon jelentése bejelentette, hogy a minisztérium nagyobb figyelmet fordít a jövőben a klímaváltozási kérdésekre az Európában állomásozó amerikai erők tervezésénél és gyakorlatozásánál.

Melegedés és konfliktus

Míg a Globális Északon a klímaváltozás következményei még csak a kezdeti stádiumban vannak, a Globális Délen az ezzel összefüggő környezeti pusztulás már évtizedek óta befolyásolja milliók életét.  Idén olyan országokban, mint Kuvait, Omán, Irak és az Egyesült Arab Emirátusok a hőmérő higanyszála elérte az 50 Celsius fokot.

A klímaváltozás közvetlenül talán nem okoz konfliktust, de felerősíti a meglévő ellentéteket, a történelmi sérelmeket társadalmak között, miközben gyenge az intézményi rendszer.  A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák a törékeny társadalmakban konfrontációkhoz vezetnek a sérülékeny közösségek között.

Szíriában és Irakban tavaly óta több, mint 12 millió ember vesztette el hozzáférését ivóvízhez – amely részben a több éve húzódó konfliktusnak és a megrendült kormányoknak is köszönhető. 

Izrael is kinyújtja a kezét

Jordánia ezekben a hónapokban súlyos időszakot él át. Kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági nehézségekig. Ezek a problémák olyan szintet értek el, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek komolyan Jordánia hóna alá kell nyúlnia, ha nem akar egy megroppant szövetségessel szembesülni.

Nem véletlen, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök július elején titokban meglátogatta az uralkodót ammáni rezidenciáján. A találkozó eredményeképpen Izrael drámaian – 50 millió köbméterrel - megnöveli a kiszáradt Jordánia számára a vízszállításait az idei évben. 

De a szárazság olyannyira súlyos, hogy a kormánynak az elmúlt hetekben be kellett vallania, hogy a királyság 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt.  A vízhiány mértéke eléri a 40 millió köbmétert és előreláthatóan újra Izraeltől kell vizet vásárolnia.

Jordánia, Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok ezért a 10 napja szándéknyilatkozatot írtak alá Dubajban az úgynevezett „energiát vízért” projektről.  Ennek keretében Ammán egy óriási napenergiafarmot létesítene a jordán sivatagban, amely által termelt áramot Izraelnek adná el sótalanított vízért cserébe.  A projektet az Emirátus finanszírozná, Izrael egy sótalanító üzemet építene a Földközi-tenger partján és évente mintegy 200 millió köbméter vizet szállítana Jordániának.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG