<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.

Világszerte a nemzeti hírszerző szolgálatok a Hidegháború hagyományainak megfelelően még mindig más népek titkainak ellopására összpontosítanak.  Holott az országokat fenyegető kihívások többsége már globális, legyen az a klímaváltozás, az ökológiai rendszer megrendülése, avagy a COVID járvány.  Ráadásul az ökológia rendszer megrendülése és a koronavírus járvány összefüggenek egymással.

Az Egyesült Államok politikai elitje nem véletlenül tekinti egyre inkább ezeket a komplex problémaköröket nemzetbiztonsági kihívásoknak. 

Klíma és nemzetbiztonság

Joe Biden amerikai elnök még februárban kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadóját, Jake Sullivant, hogy vizsgálja meg, miképpen lehetne kezelni az éghajlati válság következtében megnövekedett migrációt.  A kormányzat három jelentést rendelt meg: egyiket a Fehér Háztól, a másikat a Védelmi Minisztériumtól (Pentagon), a harmadikat pedig a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatalától. Az utóbbi kormányhivatal jelentése a „Nemzeti hírszerzési becslés a klímaváltozásról” (NIE) címet viseli, és azt ismerteti, hogy milyen nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok számára a klímaváltozás és annak az emberi populációra gyakorolt hatásai. Az NIE támaszkodik az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC), illetve a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) megállapításaira.

Pusztító szárazság (Fotó: depositphotos)Pusztító szárazság (Fotó: depositphotos)

A hírszerzés által készített jelentés sötét jövőt jósol, ha nem sikerül megálljt parancsolni a globális felmelegedésnek. Az egyre szélsőségesebb időjárásnak, a szárazságoknak és az áradásoknak, illetve a súlyosbodó vízhiánynak köszönhetően erősödni fog a migráció, ami újabb politikai konfliktusokat fog szülni szerte a világon.

A jelentés szerint a jelenlegi erőfeszítések nem elégségesek arra, hogy elérjék a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat. Az egyes régiók destabilizálódása és a migráció az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is fenyegeti.

A dokumentum magasabb rizikószintet vetít előre az édesvízért folytatott konfliktusban, különösen Pakisztán és India, Vietnám és Kína, valamint a Közel-Kelet több országa között.

A Pentagon jelentése bejelentette, hogy a minisztérium nagyobb figyelmet fordít a jövőben a klímaváltozási kérdésekre az Európában állomásozó amerikai erők tervezésénél és gyakorlatozásánál.

Melegedés és konfliktus

Míg a Globális Északon a klímaváltozás következményei még csak a kezdeti stádiumban vannak, a Globális Délen az ezzel összefüggő környezeti pusztulás már évtizedek óta befolyásolja milliók életét.  Idén olyan országokban, mint Kuvait, Omán, Irak és az Egyesült Arab Emirátusok a hőmérő higanyszála elérte az 50 Celsius fokot.

A klímaváltozás közvetlenül talán nem okoz konfliktust, de felerősíti a meglévő ellentéteket, a történelmi sérelmeket társadalmak között, miközben gyenge az intézményi rendszer.  A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák a törékeny társadalmakban konfrontációkhoz vezetnek a sérülékeny közösségek között.

Szíriában és Irakban tavaly óta több, mint 12 millió ember vesztette el hozzáférését ivóvízhez – amely részben a több éve húzódó konfliktusnak és a megrendült kormányoknak is köszönhető. 

Izrael is kinyújtja a kezét

Jordánia ezekben a hónapokban súlyos időszakot él át. Kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági nehézségekig. Ezek a problémák olyan szintet értek el, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek komolyan Jordánia hóna alá kell nyúlnia, ha nem akar egy megroppant szövetségessel szembesülni.

Nem véletlen, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök július elején titokban meglátogatta az uralkodót ammáni rezidenciáján. A találkozó eredményeképpen Izrael drámaian – 50 millió köbméterrel - megnöveli a kiszáradt Jordánia számára a vízszállításait az idei évben. 

De a szárazság olyannyira súlyos, hogy a kormánynak az elmúlt hetekben be kellett vallania, hogy a királyság 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt.  A vízhiány mértéke eléri a 40 millió köbmétert és előreláthatóan újra Izraeltől kell vizet vásárolnia.

Jordánia, Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok ezért a 10 napja szándéknyilatkozatot írtak alá Dubajban az úgynevezett „energiát vízért” projektről.  Ennek keretében Ammán egy óriási napenergiafarmot létesítene a jordán sivatagban, amely által termelt áramot Izraelnek adná el sótalanított vízért cserébe.  A projektet az Emirátus finanszírozná, Izrael egy sótalanító üzemet építene a Földközi-tenger partján és évente mintegy 200 millió köbméter vizet szállítana Jordániának.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló