5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.

Világszerte a nemzeti hírszerző szolgálatok a Hidegháború hagyományainak megfelelően még mindig más népek titkainak ellopására összpontosítanak.  Holott az országokat fenyegető kihívások többsége már globális, legyen az a klímaváltozás, az ökológiai rendszer megrendülése, avagy a COVID járvány.  Ráadásul az ökológia rendszer megrendülése és a koronavírus járvány összefüggenek egymással.

Az Egyesült Államok politikai elitje nem véletlenül tekinti egyre inkább ezeket a komplex problémaköröket nemzetbiztonsági kihívásoknak. 

Klíma és nemzetbiztonság

Joe Biden amerikai elnök még februárban kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadóját, Jake Sullivant, hogy vizsgálja meg, miképpen lehetne kezelni az éghajlati válság következtében megnövekedett migrációt.  A kormányzat három jelentést rendelt meg: egyiket a Fehér Háztól, a másikat a Védelmi Minisztériumtól (Pentagon), a harmadikat pedig a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatalától. Az utóbbi kormányhivatal jelentése a „Nemzeti hírszerzési becslés a klímaváltozásról” (NIE) címet viseli, és azt ismerteti, hogy milyen nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok számára a klímaváltozás és annak az emberi populációra gyakorolt hatásai. Az NIE támaszkodik az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC), illetve a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) megállapításaira.

Pusztító szárazság (Fotó: depositphotos)
Pusztító szárazság (Fotó: depositphotos)

A hírszerzés által készített jelentés sötét jövőt jósol, ha nem sikerül megálljt parancsolni a globális felmelegedésnek. Az egyre szélsőségesebb időjárásnak, a szárazságoknak és az áradásoknak, illetve a súlyosbodó vízhiánynak köszönhetően erősödni fog a migráció, ami újabb politikai konfliktusokat fog szülni szerte a világon.

A jelentés szerint a jelenlegi erőfeszítések nem elégségesek arra, hogy elérjék a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat. Az egyes régiók destabilizálódása és a migráció az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is fenyegeti.

A dokumentum magasabb rizikószintet vetít előre az édesvízért folytatott konfliktusban, különösen Pakisztán és India, Vietnám és Kína, valamint a Közel-Kelet több országa között.

A Pentagon jelentése bejelentette, hogy a minisztérium nagyobb figyelmet fordít a jövőben a klímaváltozási kérdésekre az Európában állomásozó amerikai erők tervezésénél és gyakorlatozásánál.

Melegedés és konfliktus

Míg a Globális Északon a klímaváltozás következményei még csak a kezdeti stádiumban vannak, a Globális Délen az ezzel összefüggő környezeti pusztulás már évtizedek óta befolyásolja milliók életét.  Idén olyan országokban, mint Kuvait, Omán, Irak és az Egyesült Arab Emirátusok a hőmérő higanyszála elérte az 50 Celsius fokot.

A klímaváltozás közvetlenül talán nem okoz konfliktust, de felerősíti a meglévő ellentéteket, a történelmi sérelmeket társadalmak között, miközben gyenge az intézményi rendszer.  A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák a törékeny társadalmakban konfrontációkhoz vezetnek a sérülékeny közösségek között.

Szíriában és Irakban tavaly óta több, mint 12 millió ember vesztette el hozzáférését ivóvízhez – amely részben a több éve húzódó konfliktusnak és a megrendült kormányoknak is köszönhető. 

Izrael is kinyújtja a kezét

Jordánia ezekben a hónapokban súlyos időszakot él át. Kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági nehézségekig. Ezek a problémák olyan szintet értek el, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek komolyan Jordánia hóna alá kell nyúlnia, ha nem akar egy megroppant szövetségessel szembesülni.

Nem véletlen, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök július elején titokban meglátogatta az uralkodót ammáni rezidenciáján. A találkozó eredményeképpen Izrael drámaian – 50 millió köbméterrel - megnöveli a kiszáradt Jordánia számára a vízszállításait az idei évben. 

De a szárazság olyannyira súlyos, hogy a kormánynak az elmúlt hetekben be kellett vallania, hogy a királyság 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt.  A vízhiány mértéke eléri a 40 millió köbmétert és előreláthatóan újra Izraeltől kell vizet vásárolnia.

Jordánia, Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok ezért a 10 napja szándéknyilatkozatot írtak alá Dubajban az úgynevezett „energiát vízért” projektről.  Ennek keretében Ammán egy óriási napenergiafarmot létesítene a jordán sivatagban, amely által termelt áramot Izraelnek adná el sótalanított vízért cserébe.  A projektet az Emirátus finanszírozná, Izrael egy sótalanító üzemet építene a Földközi-tenger partján és évente mintegy 200 millió köbméter vizet szállítana Jordániának.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG