<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.

II. Abdullah jordán király július 19-én első arab vezetőként találkozott Joe Biden elnökkel a Fehér Házban. Ez nem akármekkora politikai fegyvertény, hiszen az uralkodó ezzel beelőzte Egyiptom, illetve Szaúd-Arábia politikai vezetését.

A Trump-korszakban az USA közel-keleti politikája Izrael mellett szinte kizárólag Szaúd-Arábiára és az Egyesült Arab Emirátusokra támaszkodott, és elhanyagolt olyan hagyományos szövetségest, mint Jordánia. Ammán szemében a Trump-évek a palesztinok és a Jordán Hasemita Királyság marginalizációjának éveit jelentették.

Szoros katonai együttműködés

Az elnök és az uralkodó évtizedek óta ismerik egymást, ennek megfelelően a találkozó udvarias és bizalmas légkörben zajlott. Washington számára Ammán kulcsfontosságú stratégiai partner, kiterjedt politikai, gazdasági, katonai és a hírszerzési együttműködéssel. Jelképes erejű, hogy az uralkodó meglátogathatta az Egyesült Államok Központi Parancsnokságát (US Central Command, CENTCOM) a floridai Tampában. Frank McKenzie tábornok, a CENTCOM parancsnoka a találkozó során Jordániát fontos oszlopnak nevezte az egész régió békéjének megőrzése szempontjából.  

Az USA régóta együttműködik Jordániával katonai téren (fotó: depositphotos.com)Az USA régóta együttműködik Jordániával katonai téren (fotó: depositphotos.com)

Az USA és Jordánia régóta egyezteti katonai céljait és  Ammán 1996 óta hivatalosan is „Kiemelt Nem-NATO Szövetségesnek” számít a nyugati szövetség számára. A Pentagon a múlt hónapban katonai bázisokat és raktárakat zárt be Katarban és a személyzet, valamint az eszközök egy részét Jordániába vezényelte át. A két ország katonaságának közeledése mindenesetre nem megy döccenők nélkül: a januárban megkötött kétoldalú védelmi megállapodást a jordán parlament nem ratifikálta.

Mohamed próféta utódjának sérelmei

A jordán uralkodó számára a washingtoni látogatás alkalmat teremtett arra, hogy megpróbálja visszaállítani hazája hagyományos regionális szerepkörét. Ide tartozik, hogy az Egyesült Államok nyilvánosan ismerje el Jordánia történelmi szerepét a jeruzsálemi szent helyek őrzőjeként, különös tekintettel az Al-Aksza Mecsetre. A Jordán Hasemita Királyság uralkodója ugyanis a Szent Város muszlim és keresztény szent helyei „védelmezőjének” tekinti magát.

Ez a jog az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúig megillette. Jeruzsálemben ez a jog a keresztény szent helyek mellett vonatkozott az Al-Aksza mecsetre és a sziklamecsetre is, amely a siratófal feletti sík területen található. A kilencvenes években Izrael és Jordánia között létrejött békemegállapodás szóban elismeri a hasemita uralkodónak – aki Mohamed próféta közvetlen leszármazottja - ezt a történelmi szerepét, a valóságban azonban ennek a szerepnek a gyakorlása olaj lett volna a tűzre a szent városban, Jeruzsálemben, amelyet a zsidó állam egyetlen és oszthatatlan fővárosának tart.

Ammán napjainkban maga is próbálkozik regionális szerepkörének megerősítésével, így Irakkal és Egyiptommal szövetséget hozott létre, amely hármas az elmúlt időszakban már négy csúcstalálkozó tartott. Ammán, Kairó és Bagdad kiemelt figyelmet fordít az energiapolitikai együttműködésre, így tervbe vették egy olajvezeték megépítését az iraki Bászrából a jordán Akaba kikötőjéig.

Izrael is kinyújtja a kezét

A Fehér Ház kiemelt figyelme Ammán irányába nem tekinthető véletlennek, hiszen Jordánia súlyos időszakot él át. Kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági nehézségekig. Ezek a problémák olyan szintet értek el, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek komolyan Jordánia hóna alá kell nyúlnia, ha nem akar egy megroppant szövetségessel szembesülni.

Nem véletlen, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a hónap elején titokban meglátogatta az uralkodót ammáni rezidenciáján. A találkozó eredményeképpen Izrael drámaian – 50 millió köbméterrel - megnöveli a kiszáradt Jordánia számára a vízszállításait az idei évben. A két fél abban is megegyezett, hogy a jordán export felső korlátját 160 millió dollárról 700 millióra növelik Ciszjordániába. 

Helyi megfigyelők egyetértenek abban, hogy a közeledés időpontja nem véletlen – alig pár hónappal azután, hogy a II. Abdullah király féltestvérét áprilisban letartóztatták puccskísérlet vádjával. Ez a politikai turbulencia Izraelt ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben 500 ezer COVID-19 ellenes vakcinát szállított Jordániának. De a közegészségügyi válság csak a legutóbbi katasztrófa, hiszen a gazdaság már így is a padlón van: a munkanélküliségi ráta 25 százalékon áll, a fiatalkorúak esetében pedig ez már eléri az 50 százalékot! Az államadósság eközben már lassan eléri a GDP 100 százalékát. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG