<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.

II. Abdullah jordán király július 19-én első arab vezetőként találkozott Joe Biden elnökkel a Fehér Házban. Ez nem akármekkora politikai fegyvertény, hiszen az uralkodó ezzel beelőzte Egyiptom, illetve Szaúd-Arábia politikai vezetését.

A Trump-korszakban az USA közel-keleti politikája Izrael mellett szinte kizárólag Szaúd-Arábiára és az Egyesült Arab Emirátusokra támaszkodott, és elhanyagolt olyan hagyományos szövetségest, mint Jordánia. Ammán szemében a Trump-évek a palesztinok és a Jordán Hasemita Királyság marginalizációjának éveit jelentették.

Szoros katonai együttműködés

Az elnök és az uralkodó évtizedek óta ismerik egymást, ennek megfelelően a találkozó udvarias és bizalmas légkörben zajlott. Washington számára Ammán kulcsfontosságú stratégiai partner, kiterjedt politikai, gazdasági, katonai és a hírszerzési együttműködéssel. Jelképes erejű, hogy az uralkodó meglátogathatta az Egyesült Államok Központi Parancsnokságát (US Central Command, CENTCOM) a floridai Tampában. Frank McKenzie tábornok, a CENTCOM parancsnoka a találkozó során Jordániát fontos oszlopnak nevezte az egész régió békéjének megőrzése szempontjából.  

Az USA régóta együttműködik Jordániával katonai téren (fotó: depositphotos.com)Az USA régóta együttműködik Jordániával katonai téren (fotó: depositphotos.com)

Az USA és Jordánia régóta egyezteti katonai céljait és  Ammán 1996 óta hivatalosan is „Kiemelt Nem-NATO Szövetségesnek” számít a nyugati szövetség számára. A Pentagon a múlt hónapban katonai bázisokat és raktárakat zárt be Katarban és a személyzet, valamint az eszközök egy részét Jordániába vezényelte át. A két ország katonaságának közeledése mindenesetre nem megy döccenők nélkül: a januárban megkötött kétoldalú védelmi megállapodást a jordán parlament nem ratifikálta.

Mohamed próféta utódjának sérelmei

A jordán uralkodó számára a washingtoni látogatás alkalmat teremtett arra, hogy megpróbálja visszaállítani hazája hagyományos regionális szerepkörét. Ide tartozik, hogy az Egyesült Államok nyilvánosan ismerje el Jordánia történelmi szerepét a jeruzsálemi szent helyek őrzőjeként, különös tekintettel az Al-Aksza Mecsetre. A Jordán Hasemita Királyság uralkodója ugyanis a Szent Város muszlim és keresztény szent helyei „védelmezőjének” tekinti magát.

Ez a jog az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúig megillette. Jeruzsálemben ez a jog a keresztény szent helyek mellett vonatkozott az Al-Aksza mecsetre és a sziklamecsetre is, amely a siratófal feletti sík területen található. A kilencvenes években Izrael és Jordánia között létrejött békemegállapodás szóban elismeri a hasemita uralkodónak – aki Mohamed próféta közvetlen leszármazottja - ezt a történelmi szerepét, a valóságban azonban ennek a szerepnek a gyakorlása olaj lett volna a tűzre a szent városban, Jeruzsálemben, amelyet a zsidó állam egyetlen és oszthatatlan fővárosának tart.

Ammán napjainkban maga is próbálkozik regionális szerepkörének megerősítésével, így Irakkal és Egyiptommal szövetséget hozott létre, amely hármas az elmúlt időszakban már négy csúcstalálkozó tartott. Ammán, Kairó és Bagdad kiemelt figyelmet fordít az energiapolitikai együttműködésre, így tervbe vették egy olajvezeték megépítését az iraki Bászrából a jordán Akaba kikötőjéig.

Izrael is kinyújtja a kezét

A Fehér Ház kiemelt figyelme Ammán irányába nem tekinthető véletlennek, hiszen Jordánia súlyos időszakot él át. Kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági nehézségekig. Ezek a problémák olyan szintet értek el, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek komolyan Jordánia hóna alá kell nyúlnia, ha nem akar egy megroppant szövetségessel szembesülni.

Nem véletlen, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a hónap elején titokban meglátogatta az uralkodót ammáni rezidenciáján. A találkozó eredményeképpen Izrael drámaian – 50 millió köbméterrel - megnöveli a kiszáradt Jordánia számára a vízszállításait az idei évben. A két fél abban is megegyezett, hogy a jordán export felső korlátját 160 millió dollárról 700 millióra növelik Ciszjordániába. 

Helyi megfigyelők egyetértenek abban, hogy a közeledés időpontja nem véletlen – alig pár hónappal azután, hogy a II. Abdullah király féltestvérét áprilisban letartóztatták puccskísérlet vádjával. Ez a politikai turbulencia Izraelt ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben 500 ezer COVID-19 ellenes vakcinát szállított Jordániának. De a közegészségügyi válság csak a legutóbbi katasztrófa, hiszen a gazdaság már így is a padlón van: a munkanélküliségi ráta 25 százalékon áll, a fiatalkorúak esetében pedig ez már eléri az 50 százalékot! Az államadósság eközben már lassan eléri a GDP 100 százalékát. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos