<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Scholz már kancellárrá választása előtt a színfalak mögött biztosította a kínai elnököt arról, hogy Berlin folytatni fogja Merkel pragmatikus kurzusát a kétoldalú kapcsolatokban.  Az olasz miniszterelnök viszont idén már három olasz vállalat esetében vétózta meg a kínai felvásárlási terveket.  A litván-kínai válság tovább eszkalálódik.  Káncz Csaba jegyzete.

A Kínával kapcsolatos transzatlanti együttműködés Joe Biden hatalomra lépésével új fejezetbe lépett.  A demokrata elnök június 15-én Brüsszelben találkozott az EU vezetőivel a Trump alatt súlyos bizalomvesztést elszenvedett transzatlanti kapcsolatok megerősítésének szándékával.  A találkozó végeztével a két fél nyilvánosságra hozta az „U.S. - EU Csúcstalálkozó Állásfoglalást” – amely jórészt Kínára koncentrált.  Egyben  elindította a „U.S. - EU Kereskedelmi és Technológiai Tanácsot” a transzatlanti együttműködés erősítésére a digitális, a technológia és a beszállítói láncok területein azzal a céllal, hogy egységes nyugati frontot alkossanak Peking tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Az új dinamikát támogatja mind az amerikai, mind az európai közvélemény.  A Bertelsmann Alapítvány és a German Marschall Alap „Transzatlanti Trendek 2021” nevű projektje az USA mellett 10 európai ország közvéleményét mérve arra jutott, hogy megalapozottan lehet építkezni az Atlanti-óceán két partján a kínai kihívással kapcsolatban.

Repedések a tengelyen

A nagy hévvel beharangozott új korszak horizontján azonban már megjelentek az első viharfelhők.  Ide tartoznak az USA egyoldalú lépései az augusztusi afganisztáni kivonulás során, ahogyan az AUKUS szerződés puccs-szerű bejelentése is szeptember 15-n, megalázva az EU egyetlen nukleáris hatalmát, Franciaországot.

Merre tovább? (Fotó: Pixabay)Merre tovább? (Fotó: Pixabay)

Az egyoldalú amerikai lépések márpedig az EU-t hagyományosan a „stratégiai autonómia” irányába tolják, beleértve a kapcsolatok erősítését Pekinggel.  Nem tekinthető véletlennek, hogy az EU – Kína stratégiai partnerség és a két hatalom közötti űregyüttműködés két évtizeddel ezelőtt született, amikor az iraki beavatkozás miatt megrendültek a transzatlanti kapcsolatok.

Egy újabb transzatlanti hasadást az „EU—Kína Átfogó Befektetési Megállapodás (CAI)” ratifikációja okozná, amely az EU és Kína között nagyban elősegítené a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fejlődését.  A CAI egy évvel ezelőtti megkötése heves kritikát váltott ki Washington részéről – ahol ezt kínai győzelemként fogták fel -, egyben széleskörű vitát indukált az EU-n belül is.  A ratifikációhoz az EU tagállamainak egyhangú támogatása és az Európai Parlament támogatása szükséges.

A német merkantilizmus dominanciája

De akár ratifikálva lesz a CAI, akár nem, Pekingnek brutálisan erős kártyák vannak a kezében.  Kína tavaly mind az EU, mind Németország legnagyobb kereskedelmi partnere volt.  Az idei év első 11 hónapjában ráadásul a Kína-Németország között kétoldalú kereskedelmi forgalom éves alapon 15,9 százalékkal növekedett.

Több német óriási cég számára már Kína a legnagyobb külföldi piac.  A BMW, a Daimler, az Infineon és az Adidas teljes forgalmuk ötödét Kínában bonyolítják, a Volkswagen esetében pedig ez több, mint 40 százalék.

Ráadásul a két ország iparának együttműködése napról napra erősödik.  A vezető német üzleti napilap, a Handelsblatt egy hete jelentette, hogy a BMW új, 3-as sorozatának elektromos meghajtású változatát kizárólag Kínában fogja gyártani.

Ezek után már senki sem lepődhet meg a német sajtó értesülésén, amely szerint Olaf Scholz már októberben – kancellárrá választása előtt - felhívta a színfalak mögött Hszi Csin-ping elnököt és biztosította arról, Berlin folytatni fogja Angela Merkel pragmatikus kurzusát a kétoldalú kapcsolatokban.  Kiemelte a beszélgetés alatt, hogy támogatja a CAI szerződés ratifikációját.

Belpolitikai vihart is okozva mindezekhez hozzátette, hogy a Kína-kritikus koalíciós partnereit, a Zöldeket és a Szabaddemokratákat „sakkban fogja tartani” a miniszterelnöki hivatalon keresztül.  Ezen álláspont szembemegy az új kormány koalíciós szerződésével, amely konfrontatívabb Kína-kurzust ígért a választóknak.

Olasz és litván különutak

Olaszország jelenlegi miniszterelnöke azonban nem konspirál a háttérben Pekinggel.  Mario Draghi februári hivatalba lépése óta már három olasz vállalat esetében vétózta meg a kínai felvásárlási terveket.   Ez bizony komoly kurzusváltás, hiszen Róma 2019-ben csatlakozott az Új Selyemút (BRI) nevű kínai gigaprojekthez.

Eközben a Litvánia és Kína közötti politikai és kereskedelmi válság tovább eszkalálódik.  A pekingi politikai rendőrség az utóbbi hónapokban rendszeresen zaklatta a kínai fővárosba akkreditált litván diplomaták családtagjait, így végül a kis balti ország a múlt héten teljesen lezárta nagykövetségét.

Az EU Bizottság pedig múlt héten jelentette be, hogy bizonyítékokat gyűjt Kína kereskedelmi bojkottjával kapcsolatban Litvániával szemben.  Brüsszel ráadásul döbbenten vette tudomásul, hogy a kínai cégek újabban nem veszik át azokat a német, francia, vagy svéd termékeket, amelyek litván alkatrészeket tartalmaznak.

A dolgok jelenlegi állása szerint a Litvániával kapcsolatos, brutális kínai lépésekkel kapcsolatban az EU gyakorlatilag tehetetlen.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló