<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Scholz már kancellárrá választása előtt a színfalak mögött biztosította a kínai elnököt arról, hogy Berlin folytatni fogja Merkel pragmatikus kurzusát a kétoldalú kapcsolatokban.  Az olasz miniszterelnök viszont idén már három olasz vállalat esetében vétózta meg a kínai felvásárlási terveket.  A litván-kínai válság tovább eszkalálódik.  Káncz Csaba jegyzete.

A Kínával kapcsolatos transzatlanti együttműködés Joe Biden hatalomra lépésével új fejezetbe lépett.  A demokrata elnök június 15-én Brüsszelben találkozott az EU vezetőivel a Trump alatt súlyos bizalomvesztést elszenvedett transzatlanti kapcsolatok megerősítésének szándékával.  A találkozó végeztével a két fél nyilvánosságra hozta az „U.S. - EU Csúcstalálkozó Állásfoglalást” – amely jórészt Kínára koncentrált.  Egyben  elindította a „U.S. - EU Kereskedelmi és Technológiai Tanácsot” a transzatlanti együttműködés erősítésére a digitális, a technológia és a beszállítói láncok területein azzal a céllal, hogy egységes nyugati frontot alkossanak Peking tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Az új dinamikát támogatja mind az amerikai, mind az európai közvélemény.  A Bertelsmann Alapítvány és a German Marschall Alap „Transzatlanti Trendek 2021” nevű projektje az USA mellett 10 európai ország közvéleményét mérve arra jutott, hogy megalapozottan lehet építkezni az Atlanti-óceán két partján a kínai kihívással kapcsolatban.

Repedések a tengelyen

A nagy hévvel beharangozott új korszak horizontján azonban már megjelentek az első viharfelhők.  Ide tartoznak az USA egyoldalú lépései az augusztusi afganisztáni kivonulás során, ahogyan az AUKUS szerződés puccs-szerű bejelentése is szeptember 15-n, megalázva az EU egyetlen nukleáris hatalmát, Franciaországot.

Merre tovább? (Fotó: Pixabay)Merre tovább? (Fotó: Pixabay)

Az egyoldalú amerikai lépések márpedig az EU-t hagyományosan a „stratégiai autonómia” irányába tolják, beleértve a kapcsolatok erősítését Pekinggel.  Nem tekinthető véletlennek, hogy az EU – Kína stratégiai partnerség és a két hatalom közötti űregyüttműködés két évtizeddel ezelőtt született, amikor az iraki beavatkozás miatt megrendültek a transzatlanti kapcsolatok.

Egy újabb transzatlanti hasadást az „EU—Kína Átfogó Befektetési Megállapodás (CAI)” ratifikációja okozná, amely az EU és Kína között nagyban elősegítené a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fejlődését.  A CAI egy évvel ezelőtti megkötése heves kritikát váltott ki Washington részéről – ahol ezt kínai győzelemként fogták fel -, egyben széleskörű vitát indukált az EU-n belül is.  A ratifikációhoz az EU tagállamainak egyhangú támogatása és az Európai Parlament támogatása szükséges.

A német merkantilizmus dominanciája

De akár ratifikálva lesz a CAI, akár nem, Pekingnek brutálisan erős kártyák vannak a kezében.  Kína tavaly mind az EU, mind Németország legnagyobb kereskedelmi partnere volt.  Az idei év első 11 hónapjában ráadásul a Kína-Németország között kétoldalú kereskedelmi forgalom éves alapon 15,9 százalékkal növekedett.

Több német óriási cég számára már Kína a legnagyobb külföldi piac.  A BMW, a Daimler, az Infineon és az Adidas teljes forgalmuk ötödét Kínában bonyolítják, a Volkswagen esetében pedig ez több, mint 40 százalék.

Ráadásul a két ország iparának együttműködése napról napra erősödik.  A vezető német üzleti napilap, a Handelsblatt egy hete jelentette, hogy a BMW új, 3-as sorozatának elektromos meghajtású változatát kizárólag Kínában fogja gyártani.

Ezek után már senki sem lepődhet meg a német sajtó értesülésén, amely szerint Olaf Scholz már októberben – kancellárrá választása előtt - felhívta a színfalak mögött Hszi Csin-ping elnököt és biztosította arról, Berlin folytatni fogja Angela Merkel pragmatikus kurzusát a kétoldalú kapcsolatokban.  Kiemelte a beszélgetés alatt, hogy támogatja a CAI szerződés ratifikációját.

Belpolitikai vihart is okozva mindezekhez hozzátette, hogy a Kína-kritikus koalíciós partnereit, a Zöldeket és a Szabaddemokratákat „sakkban fogja tartani” a miniszterelnöki hivatalon keresztül.  Ezen álláspont szembemegy az új kormány koalíciós szerződésével, amely konfrontatívabb Kína-kurzust ígért a választóknak.

Olasz és litván különutak

Olaszország jelenlegi miniszterelnöke azonban nem konspirál a háttérben Pekinggel.  Mario Draghi februári hivatalba lépése óta már három olasz vállalat esetében vétózta meg a kínai felvásárlási terveket.   Ez bizony komoly kurzusváltás, hiszen Róma 2019-ben csatlakozott az Új Selyemút (BRI) nevű kínai gigaprojekthez.

Eközben a Litvánia és Kína közötti politikai és kereskedelmi válság tovább eszkalálódik.  A pekingi politikai rendőrség az utóbbi hónapokban rendszeresen zaklatta a kínai fővárosba akkreditált litván diplomaták családtagjait, így végül a kis balti ország a múlt héten teljesen lezárta nagykövetségét.

Az EU Bizottság pedig múlt héten jelentette be, hogy bizonyítékokat gyűjt Kína kereskedelmi bojkottjával kapcsolatban Litvániával szemben.  Brüsszel ráadásul döbbenten vette tudomásul, hogy a kínai cégek újabban nem veszik át azokat a német, francia, vagy svéd termékeket, amelyek litván alkatrészeket tartalmaznak.

A dolgok jelenlegi állása szerint a Litvániával kapcsolatos, brutális kínai lépésekkel kapcsolatban az EU gyakorlatilag tehetetlen.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Makro / Külgazdaság Újranyitja éttermeit a McDonald's Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:41
A McDonald's újranyitja néhány ukrajnai éttermét – írja az aftonbladet.se az AP-re hivatkozva.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG