3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelenlegi rendszerek a Földközi-tengeren csak a nagyobb hajókat tudják észlelni, és egy részük csak nappal, felhőtlen időben működik. Az év végére elkészülhet viszont egy drónokkal kiegészített, azonnali észlelésre képes változat, amely infravörös kamerákat is használ. Olvassa el, mely négy kényes határszakaszon vetnék be.
(Fotó: tekever.com)

A Marinelink tengerészeti oldal szerint nyáron megkezdik azoknak a drónoknak a tesztelését, amelyeknek a migránskérdés kezelésében szánnak komoly szerepet. A Frontex, az EU határőrizeti szervezete jelentette be korábban, hogy a műholdakból és hajókból álló, a tengeri határok őrzésére szolgáló rendszert drónokkal készül kiegészíteni.

A gyártó cégről TEKEVER-nek nevezett rendszer egységeit Máltáról indítják majd, és négy-hat héten keresztül tesztelik a tengeren. A rendszernek a menekültek felkutatásával, kimentésével kapcsolatos feladatokon kívül szerepet szánnak a környezetszennyezés mérésében is. Nemcsak kiegészíti, esetenként helyettesíti is majd az emberi személyzettel ellátott hajókat, repülőgépeket – mivel jóval olcsóbb azoknál.

Négy problémás tengerszakasz van

Az informatikával foglalkozó Netzpolitik.org szerint a Frontex nemsokára új jogosítványokat és feladatokat („kompetenciákat és mandátumokat”) fog kapni, ennek keretében drónokat lízingelne és ezekkel kiegészítve őrizné az EU határait. A tervek szerint még az idén elhelyeznék ezeket mobil egységeknél a legproblémásabb pontokon.

Négy ilyen határzóna van: a görög-török tengeri határ, a Földközi-tenger középső része Líbia partjainál, a Giblaltári-szoros és a Földközi-tenger keleti része Ciprus körül. Az eddigi próbálkozások ezzel a technikával az adattovábbításon buktak meg, egy bizonyos távolságon túl reléállomásokra lett volna szükség a drónokkal való kapcsolattartáshoz. Most azonban egy „Űr-adatsztrádának” is nevezett új nemzetközi műholdas rendszernek (az Airbus által fejlesztett EDRS-nek) köszönhetően megoldják ezt a problémát.

A gumicsónak nincs a radaron

A tengeri közlekedés biztonságáért felelős európai szervezet, az EMSA igazgatója nemrég megerősítette, hogy még az idén bevezetnék az új rendszert. A menekültek felkutatása mellett a drónokat arra is alkalmassá teszik, hogy a károsanyag-kibocsátás alapján megállapítsák, milyen üzemanyagot használnak a hajók. Ennek alapján az üvegház-hatásért felelős gázok és a kén kibocsátására vonatkozó előírásokat is ellenőrizni tudják – írja a Heise.de technikai témájú weboldal.

Az EU egy másik szervezete, amellyel a Frontex is együttműködik, az EUROSUR által jelenleg használt, földi és műholdas figyelőrendszer a nagyobb hajók észlelésére alkalmas, de gumicsónakokat és fajárműveket nem tud felfedezni. A műholdak ráadásul optikai megfigyelést végeznek, azaz csak nappal és felhőtlen időben működnek, a felvételeket pedig pályájuk miatt csak a Föld megkerülése után tudják a fogadóállomásra küldeni.

Jöhet az Aeroceptor is

A hatóságok most egy valós idejű, azaz azonnali adatszolgáltatás kiépítésén dolgoznak. Az említett új EDRS-rendszer két geostacionárius, azaz fix ponton a Föld körül keringő műholdat tartalmaz, amelyek mindig láthatók és folyamatosan továbbítják az adatokat. A drónok pedig a hiányosságokat videó- és infravörös-kameráikkal meg tudják szüntetni. A drónprogram évi 22 millió euróba kerülne és 17 szakembernek adna munkát.

A tervek állítólag már évek óta készülnek az EU különböző szervezeteinél. Még olyan tervezett rendszert is említ a Heise.de, amelynél a levegőből lehetne megállítani a tengeri járműveket (Aeroceptor).

(Fotó: tekever.com)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG