TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vörös csillag számos ország zászlajában, címerében szerepel, baloldali, de nem kommunista pártok, futballklubok, jachtklub is használják. Nemcsak sör, de ásványvíz, üdítő, csoki, lottószelvény, martini is van vele díszítve. Felettébb sok dolog esne a törvény hatálya alá, ha teljesen betiltanák.

A szvasztika vagy horogkereszt jelenleg egyik ország, legális párt, nemzetközi szervezet, cég jelképei között sem szerepel. Eredetileg azonban indiai vallási szimbólum volt, így Ázsiában vallási célokra ma is használják, anélkül, hogy a nácizmusra utalnának vele. (A magyar Wikipédia itt ír róla.)

A vörös csillag azonban nem csak a kommunizmus jelképe Nyugaton, hanem sok minden másé is. Így szociáldemokrata pártoké (amelyeket nem becsületes dolog összemosni a kommunizmussal), mint a mexikói PSD, vagy a brazil Munkáspárt (PT), amely 2003-tól 2016-ig a brazil kormánykoalíció része volt. (A tavaly leváltott Dilma Rousseff-el az élen.) A Wikipedia egyik szócikke alapján úgy tűnik, manapság a valódi kommunista pártok inkább a sarló-kalapácsot preferálják.

Csillagok Svájctól Dzsibutiig

Az nem meglepő, hogy a kommunista és sztálinista, koncentrációs táborokat fenntartó Észak-Korea zászlajának közepén egy nagy vörös csillag éktelenkedik. De egy egész sor, cseppet sem kommunista ország zászlajában van még ott. Az Új-Zélandi zászlóban mindjárt négy kisebb példányt is találunk. Van még Panama, Észak-Ciprus, Tunézia, Dzsibuti, Zimbabwe, Algéria, Washington D. C., Kalifornia állam vagy például Valais (Wallis) svájci kanton zászlajában is belőle.

Van vörös csillag Fehéroroszország (Belorusszia) még mindig eléggé szovjet stílusú címerében, Kubáéban viszont, amely kommunista ország, vörös sapkában ugyan, de fehér csillag szerepel. Az úgynevezett frígiai sapka, amely többnyire vörös, egyébként számos latin-amerikai ország címerében látható, a szabadság jelképe. Sok forradalomban használták, mint a Nagy Francia Forradalom is, és így számos ember halála is kapcsolható hozzá.

Halálos fegyverek tömege

Az olasz címer közepét egy hatalmas öt ágú csillag foglalja el, széle vörös, a belseje fehér, de még a királyság idejéből származik. Mozambik (valamint Kelet-Timor) címerében viszont a vörös csillag mellett szuronyos kalasnyikov, egy eredetileg szovjet tervezésű gépkarabély is helyet kapott, amely állítólag sok-sok milliónyi ember halálában játszott már szerepet világszerte. Más országok címerében más, szintén emberélet kioltására alkalmas fegyverek szerepelnek, mint kard, íj, lándzsa, ágyú, buzogány, puska, balta, hadihajó.

Foci, vermut, csoki

Ám nem csak államok használják, vállalatok és egyéb szervezetek is. Ilyen a Red Star FC sportklub Franciaországban, a San Diego Yacht Club, egy amerikai egyesület, belgrádi, szófiai focicsapatok. Szerepel a Macy's amerikai kiskereskedelmi vállalat logójában és a San Pellegrino cég ásványvizein, üdítőin. Egy Martinazzi nevű vermut is vörös csillaggal van díszítve. A brit lottó 2011-es szelvényén is önkényuralmi jelkép adja a logó alapját, bár ezt azóta úgy tűnik, megváltoztatták kék négyágú csillagokra.

A Milky Way (magyarul Tejút) nevű édesség csomagolása logikus módon tele van csillagokkal, egyik közöttük bepirosodott. A Stella Artois sör címkéinek egyes verzióiban is szerepel egy öt ágú csillag, vörös kerettel, fehér középpel, nem éppen meglepő módon, mivel stella=csillag.

A hivatalos szíriai zászlóban két darab zöld öt ágú csillag van, az ellenzéki koalíció azonban egy régebbi változatot használ három vörössel. A katalán függetlenségpártiak baloldali szárnyának zászlójában is van.

Öt helyett jobb a hat ágú?

A nem vörös öt ágú csillagokkal még több a probléma. Például a kommunizmussal nehezen vádolható Amerikai Egyesült Államok zászlaja, katonai jelzései (pl. harci repülők) tele vannak vele. Kína és Vietnam zászlajában sárga, Törökországéban fehér öt ágú csillagok vannak, de vörös mezőben. A törökök azonban alkalmazzák a fehér alapon piros félholdat és csillagot is egyfajta címerként (emblémaként). Chilétől Kelet-Timorig, Szenegáltól Pápua-Új-Guineáig rengeteg ország zászlajában előfordulnak ötágúak.

A magyar katonai rangjelzéseket már régen megváltoztatták. „A korábbi -1949-1990 között terjedő - időszakban használatos ötágú csillagok helyett a rendfokozatot hatágú csillagok jelezték, ez visszatérés volt a második világháborút megelőző időszak magyar katonai vívmányaihoz” - írja a Honvedelem.hu.

Számos ország címerében vagy zászlajában kereszt vagy félhold látható, amelyek égisze alatt kiirtották például Amerika őslakóinak nagy részét, hódítottak meg muzulmánok számos országot tűzzel-vassal, vagy például mészárolták le keresztes vitézek a lakosság egy részét a Szentföldön.

(Képek forrása: Wikipedia)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél