TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vörös csillag számos ország zászlajában, címerében szerepel, baloldali, de nem kommunista pártok, futballklubok, jachtklub is használják. Nemcsak sör, de ásványvíz, üdítő, csoki, lottószelvény, martini is van vele díszítve. Felettébb sok dolog esne a törvény hatálya alá, ha teljesen betiltanák.

A szvasztika vagy horogkereszt jelenleg egyik ország, legális párt, nemzetközi szervezet, cég jelképei között sem szerepel. Eredetileg azonban indiai vallási szimbólum volt, így Ázsiában vallási célokra ma is használják, anélkül, hogy a nácizmusra utalnának vele. (A magyar Wikipédia itt ír róla.)

A vörös csillag azonban nem csak a kommunizmus jelképe Nyugaton, hanem sok minden másé is. Így szociáldemokrata pártoké (amelyeket nem becsületes dolog összemosni a kommunizmussal), mint a mexikói PSD, vagy a brazil Munkáspárt (PT), amely 2003-tól 2016-ig a brazil kormánykoalíció része volt. (A tavaly leváltott Dilma Rousseff-el az élen.) A Wikipedia egyik szócikke alapján úgy tűnik, manapság a valódi kommunista pártok inkább a sarló-kalapácsot preferálják.

Csillagok Svájctól Dzsibutiig

Az nem meglepő, hogy a kommunista és sztálinista, koncentrációs táborokat fenntartó Észak-Korea zászlajának közepén egy nagy vörös csillag éktelenkedik. De egy egész sor, cseppet sem kommunista ország zászlajában van még ott. Az Új-Zélandi zászlóban mindjárt négy kisebb példányt is találunk. Van még Panama, Észak-Ciprus, Tunézia, Dzsibuti, Zimbabwe, Algéria, Washington D. C., Kalifornia állam vagy például Valais (Wallis) svájci kanton zászlajában is belőle.

Van vörös csillag Fehéroroszország (Belorusszia) még mindig eléggé szovjet stílusú címerében, Kubáéban viszont, amely kommunista ország, vörös sapkában ugyan, de fehér csillag szerepel. Az úgynevezett frígiai sapka, amely többnyire vörös, egyébként számos latin-amerikai ország címerében látható, a szabadság jelképe. Sok forradalomban használták, mint a Nagy Francia Forradalom is, és így számos ember halála is kapcsolható hozzá.

Halálos fegyverek tömege

Az olasz címer közepét egy hatalmas öt ágú csillag foglalja el, széle vörös, a belseje fehér, de még a királyság idejéből származik. Mozambik (valamint Kelet-Timor) címerében viszont a vörös csillag mellett szuronyos kalasnyikov, egy eredetileg szovjet tervezésű gépkarabély is helyet kapott, amely állítólag sok-sok milliónyi ember halálában játszott már szerepet világszerte. Más országok címerében más, szintén emberélet kioltására alkalmas fegyverek szerepelnek, mint kard, íj, lándzsa, ágyú, buzogány, puska, balta, hadihajó.

Foci, vermut, csoki

Ám nem csak államok használják, vállalatok és egyéb szervezetek is. Ilyen a Red Star FC sportklub Franciaországban, a San Diego Yacht Club, egy amerikai egyesület, belgrádi, szófiai focicsapatok. Szerepel a Macy's amerikai kiskereskedelmi vállalat logójában és a San Pellegrino cég ásványvizein, üdítőin. Egy Martinazzi nevű vermut is vörös csillaggal van díszítve. A brit lottó 2011-es szelvényén is önkényuralmi jelkép adja a logó alapját, bár ezt azóta úgy tűnik, megváltoztatták kék négyágú csillagokra.

A Milky Way (magyarul Tejút) nevű édesség csomagolása logikus módon tele van csillagokkal, egyik közöttük bepirosodott. A Stella Artois sör címkéinek egyes verzióiban is szerepel egy öt ágú csillag, vörös kerettel, fehér középpel, nem éppen meglepő módon, mivel stella=csillag.

A hivatalos szíriai zászlóban két darab zöld öt ágú csillag van, az ellenzéki koalíció azonban egy régebbi változatot használ három vörössel. A katalán függetlenségpártiak baloldali szárnyának zászlójában is van.

Öt helyett jobb a hat ágú?

A nem vörös öt ágú csillagokkal még több a probléma. Például a kommunizmussal nehezen vádolható Amerikai Egyesült Államok zászlaja, katonai jelzései (pl. harci repülők) tele vannak vele. Kína és Vietnam zászlajában sárga, Törökországéban fehér öt ágú csillagok vannak, de vörös mezőben. A törökök azonban alkalmazzák a fehér alapon piros félholdat és csillagot is egyfajta címerként (emblémaként). Chilétől Kelet-Timorig, Szenegáltól Pápua-Új-Guineáig rengeteg ország zászlajában előfordulnak ötágúak.

A magyar katonai rangjelzéseket már régen megváltoztatták. „A korábbi -1949-1990 között terjedő - időszakban használatos ötágú csillagok helyett a rendfokozatot hatágú csillagok jelezték, ez visszatérés volt a második világháborút megelőző időszak magyar katonai vívmányaihoz” - írja a Honvedelem.hu.

Számos ország címerében vagy zászlajában kereszt vagy félhold látható, amelyek égisze alatt kiirtották például Amerika őslakóinak nagy részét, hódítottak meg muzulmánok számos országot tűzzel-vassal, vagy például mészárolták le keresztes vitézek a lakosság egy részét a Szentföldön.

(Képek forrása: Wikipedia)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél