<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újra feltépődnek a régi sebek a Kadhafi-rendszer politikai adományairól. Pénz ide, vagy oda, a Sarkozy vezette Párizs aztán a líbiai állam szétverésében élen járt. Marine Le Pen szerint az ügy háborúról és egy állam megsemmisítéséről szól.
Nicolas Sarkozy volt francia elnök  elhagyja a Párizs melletti Nanterre korrupcióellenes hivatalát 2018. március 21-én (Fotó forrása: MTI/AP/Francois Mori)

Párizsban nyílt titok, hogy a francia politikai osztály különleges kapcsolatot ápol az afrikai diktátorokkal, akik pedig cserébe milliárdos villákat vásárolnak a francia főváros legelőkelőbb negyedeiben. S ha már ilyen intim a kapcsolat, akkor esetleg beszállhatnak a francia illegális kampány-finanszírozásba is. Bár mindez nem életbiztosítás, ahogy friss történetünk is mutatja.

Sarko 50 milliója

Nicolas Sarkozy exelnök ellen ugyanis passzív korrupció, törvénytelen kampány-finanszírozás és líbiai közpénzzel történő csalás gyanúja miatt eljárás indult szerda este, miután befejeződött az őrizetbe vétel alatti - 25 óráig tartó - kihallgatása. Az ügyészség eredetileg a volt államfőnek a Mediapart francia tényfeltáró hírportál ellen, hamisítás miatt tett feljelentése nyomán kezdett vizsgálódni. Az internetes újság ugyanis a 2012 májusi elnökválasztás előtt nyolc nappal - amelyen Sarkozy vereséget szenvedett a szocialista Francois Hollande-tól - közzétett egy dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Sarkozy 2007-es kampányát. Az eredeti dokumentum arab nyelven íródott és azt Moussa Muhammad Koussa, Kadhafi elnök titkosszolgálati főnöke írta alá.

A pénzügyi támogatásról kötött megállapodás tényét az elmúlt években több volt vezető líbiai politikus és közéleti ember is megerősítette, köztük a francia fegyverszállítási ügyekben közvetítőként fellépő Ziad Takieddine francia-líbiai üzletember, aki a francia vizsgálóbíróknak elmondta, hogy 2006-ban és 2007-ben a francia belügyminisztérium épületében három alkalommal adott át pénzzel teli bőröndöt, összesen 5 millió eurót Nicolas Sarkozynek, aki akkor belügyminiszter volt, illetve kabinetfőnökének, Claude Guéant-nak.

Líbia bukott állammá vált

A vádak az exelnök ellen újra feltépnek régi sebeket, hiszen a Sarkozy vezette Párizs aztán a líbiai állam szétverésében élen járt: a francia bombázók 2011 március 19-én elsőként hatoltak be a líbiai légtérbe. Míg a Kadhafi vezette Tripoli évtizedekig a stabilitást biztosította Észak-Afrikában, most egy olyan biztonságpolitikai vákuumot látunk, amely aláásta az észak-afrikai régió törékeny politikai struktúráját. Irakhoz hasonlóan Líbia is egy bukott állammá vált és ez utóbbi rémtörténetben Párizs nyakig benne van.

Káncz Csaba

Az ellenzéki Marine Le Pen azonnal rávetette magát az ügyre:

„Az igazságszolgáltatásnak alapos munkát kell végeznie. Ez az ügy nem csupán kampányfinanszírozásról szól, hanem a háborúról, egy állam megsemmisítéséről, amelyet tömeges migrációs hullám követett”.

Marine Le Pen 2012-es elnöki kampányában elítélte a NATO és az EU közös katonai műveletét Líbia ellen és követelte, hogy Franciaország lépjen ki a szövetségből.

​A nyomok eltüntetésében a jelek szerint még Kadhafi halála sem elegendő. A volt líbiai olajügyi minisztert, aki szintén megvádolta Sarkozyt pénzek átvételével, holtan találták Ausztriában 2012 tavaszán. Kadhafi pénztárnoka pedig idén februárban fegyveres támadást élt túl Dél-Afrikában. Saif al-Islam Kadhafi, a volt vezető fia eközben üdvözölte Sarkozy őrizetbe vételét és biztosított mindenkit, hogy több tanút is fog hozni, akik közül az egyik fel is vette a Sarkozy-Kadhafi találkozót a 2007-es kampány idején. Saif al-Islam Kadhafi jelölt lesz az idei líbiai elnökválasztáson, ezt március 19-én jelentette be a Líbiai Népi Front pártja.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos