3p
A japán vállalatok szerepe megkérdőjelezhetetlen a brit gazdaságban, egy keményvonalas Brexittel azonban ők is távoznának.

Theresa May és a japán gazdasági elit februári találkozóját követően a tokiói brit nagykövet komoly következményeket ábrázolt arra az esetre, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, ezzel rontva a piaci feltételeket a vállalatok számára. Koji Tsuruoka elmondta: egyszerű a helyzet, egy magáncég sem tud majd a továbbiakban ott működni, ha nem születik kedvező kereskedelmi megállapodás – írja a Bloomberg.

Mindennek már nyolc hónapja, a határidő közeledése és a tárgyalások mostani menete alapján pedig egyre inkább realitás, hogy a Brexit mindenki számára kedvezőtlen kimenetele érvényesül végül. A japán vállalatok pedig úgy tűnik, nem várnak csodára a célegyenesben és máris elkezdték áthelyezni tevékenységüket a szigetországból – ráadásul nagyságrendekkel visszavennék az ottani működést, ha nem születik megállapodás a következő időszakban. Ezt May legutóbbi nyilatkozata is súlyosbítja, amikor megerősítette: a britek szükség esetén nem félnek az egyezmények nélküli kilépéstől sem.

Menekülnek a süllyedő hajóról

A Toyota múlt szombaton bejelentette, hogy egy keményvonalas kilépés esetén felfüggesztheti a gyártást angliai gyárában. A Panasonic máris áthelyezte európai központját Amszterdamba, de más nagy cégek is elkezdtek körülnézni az európai piacokon új helyet keresve központjuknak. A japán vállalatok Európa kapujaként tekintenek az Egyesült Királyságra, egy megállapodás nélküli kilépés pedig nem veszélyeztetheti a cégek pozícióját.

Japán beadta a derekát - mégis üzletelnének Trumppal?

Kétoldalú kereskedelmi megállapodást tervez a két ország vezetője. Tovább >>>

A japán cégek távozása mindkét félnek komoly hátrányt jelentene, a befektetők számára az USA után ugyanis az Egyesült Királyság a második legkedveltebb célpont: csak 2017 mintegy 153 milliárd dollár befektetés érkezett Japánból. A briteknél ráadásul több mint ezer japán érdekeltségű céget tartanak számon, akik nagyjából 160 ezer embert foglalkoztatnak.

Mennyit segíthet negyven év közös múlt

Sok vállalat még a nyolcvanas években érkezett Margaret Thatcher bátorítására, a Vaslady ugyanis akkor Európa kapujaként tüntette fel az országot. Ezt a japánok nem felejtették, 2016 szeptemberében – mintegy három hónappal a referendumot követően – Tokió egy 15 oldalas levélben emlékeztette Mayt: bíznak benne, hogy a britek figyelembe veszik ezt a kulcsfontosságú történelmi aspektust.

Kifejezvén a japán vállalatok angliai működésének fontosságát, May 2017 augusztusában Japánba utazott, hogy delegációjával átbeszéljék a későbbi kereskedelmi és befektetési lehetőségeket a felek között, továbbá megköszönte a vállalatok elkötelezett, hosszú távú együttműködését a  britekkel – külön kiemelve a Nissan, a Softbank és a Toyota jelenlétét. A britek remélik, hogy a több mint négy évtizedre visszanyúló szoros együttműködés segít megalapozni a Brexit utáni viszonyokat – az pedig, hogy az Egyesült Királyság segítette az EU-Japán júliusban megkötött egyezményének létrejöttét, remélhetőleg segíti a helyzetet.

Ázsia alaposan lekörözheti Európát és Amerikát

Változatlanul a világátlag feletti növekedési potenciált tulajdonítanak a Fidelity portfólió-menedzserei az ázsiai befektetéseknek, legyen szó részvényekről vagy magas hozamú kötvényekről. Kína egyre több területen lekörözi versenytársait, elképesztő technológiai fejlődésen megy keresztül. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG