<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eurázsiai tengely és az angolszász térség közötti feszültség tovább eszkalálódott az elmúlt napokban. Az amerikai haditengerészet váratlan bejelentése illeszkedik az idei Nemzeti Védelmi Stratégiához. Washington és Brüsszel eközben Pekinget súlyos nyomás alá helyezte a kereskedelem- és befektetés-politikában.
(Wikimedia Commons: U.S. Navy photo/Mass Communication Specialist 1st Class Mark R. Alvarez)

Az eurázsiai tengely és az angolszász térség közötti feszültség új szintre ugrott az elmúlt napokban. Az amerikai haditengerészet múlt pénteken váratlanul bejelentette, hogy újraéleszti a Második Flottát az Atlanti-Óceánon, amelyet hét éve szüntetett meg.

A Pentagon szerint ez válasz a Krím elfoglalása utáni rendkívül erős orosz haditengerészeti aktivitásra az Északi-sarkköri térségben és az Észak-atlanti vizeken. John Richardson admirális nem is rejtette véka alá: „a Nemzeti Védelmi Stratégiánk világossá teszi, hogy visszatértünk a nagyhatalmi versengés korába, amint a biztonsági környezetünk egyre nagyobb kihívásokkal szembesül és egyre komplexebbé válik”.

Valóban, az idei amerikai Nemzeti Védelmi stratégia lefekteti: „Egyre világosabb, hogy Kína és Oroszország a világot a saját tekintélyelvű modelljük alapján akarják alakítani – vétót szerezve más nemzetek gazdasági-, diplomáciai- és biztonsági döntései felett”.

Egymást érik a hadgyakorlatok

A 2011-es deaktivizálása előtt a Második Flotta 126 hadihajót, 4500 vadászgépet és 90 000 tengerészt múködtetett és foglalkoztatott. A DefenseNews egyben jelentette, hogy a Harry S. Truman hordozó csapásmérő csoport a tervekkel ellentétben mégsem kerül átvezénylésre a Közel-Keletre, hanem az európai színtéren marad, hogy Moszkvát ellenőrizze. A hajóhadban szolgáló hajók együttesen 1000 cirkálórakétát képesek kilőni.

Washington tovább növelte a nyomást Moszvára a Fekete-tengeren is, ahol a múlt héten Románia, az USA, az Egyesült Királyság, Törökország, Ukrajna, Görögország és Spanyolország részvételével hadgyakorlat kezdődött. Idén nyáron pedig Lengyelország területén tartja a NATO a hidegháború óta legnagyobb hadgyakorlatát (’Anakonda 2018’), amelyen 100 000 katona, 150 vadászgép és 45 hadihajó küld üzenetet Moszkva irányába.

Kínát más kezelés alá veszik

Sikertelenül zárultak a múlt heti USA-Kína kereskedelem- politikai tárgyalások Pekingben, a hírek alapján továbbra is nagy a szakadék a felek között, bár Kína hajlandó némi engedményre a vámcsökkentés területén. Az amerikai követelések legnagyobb részét Kína nem tartja megvalósíthatónak, a 2020-ig elérendő 200 milliárd dolláros külkereskedelmi deficitcsökkentés gyakorlatilag a hiány felezését jelentené, amely szerintük lehetetlen.

Káncz Csaba

Emellett nem valószínű, hogy Kína lemondana a technológiai szektor állami támogatásáról, miközben azt el sem ismeri, hogy a nyugati cégeket a technológia know-how átadására kényszerítené - pedig pont ez az egyik fő amerikai panasz. A tárgyalások ugyanakkor nem zárultak le, az egyeztetés tovább folyik.

Washington mellett Brüsszel is arra készül, hogy komolyan szigorítsa az ellenőrzést a külföldi befektetések felett, annak jeleként, hogy egyre jobban aggódik a kínai befolyásszerzési kísérletek miatt. A Bloomberg megvizsgálta, hogy a 28 Európai Uniós tagállam hogyan viszonyul a külföldi befektetések feletti kontroll szigorítása irányában tett erőfeszítésekhez.

Gyűjtésük szerint legalább 15 tagállam aktívan, vagy legalábbis hallgatólagosan támogatja azt, hogy az Unió szorosabb ellenőrzést gyakoroljon a blokk országain kívülről érkező befektetések felett, s így valószínű, hogy az erre vonatkozó javaslatot jövő hónapban az Európai Parlament is elfogadja.

Az Európai Tanács külügyi kapcsolatokról szóló decemberi jelentésében figyelmeztetett, hogy az Unió lassan a kínai cégek számára az utolsó szabadon elérhető térséggé válik - ahol még kötetlenül szerezhetnek meg technológiai eljárásokat -, mivel Japánban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában már a külföldi befektetéseket szorosan ellenőrző szabályozást fogadtak el.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló