Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kínai technológiai nyomulás megállítására, vagy legalábbis kulturált keretek közé szorítására az együttműködést ajánlja véleménycikkében a Financial Times a nyugati hatalmaknak. Az USA és Európa jelenleg egyfajta védekező politikát folytat, amit a lap egyértelműen sikertelennek minősít.

Egyedül nem megy

Későn ébredtek a Szilícium-völgyben annak tudatára, hogy Kína már egy jó idejen módszeresen próbál hozzájutni a legfejlettebb nyugati technológiákhoz, felhasználva legális és kevésbé törvényes eszközöket – írja véleménycikkében a Financial Times.

Az Egyesült Államok és Európa a kérdésben eddig egyfajta védekező pozíciót foglalt el, az USA kormánya tavaly például olyan törvényt hozott, mely jelentősen megnehezítette a kínai befektetéseket a magasan fejlett technológiát alkalmazó amerikai cégekbe, de ma már Németország és Anglia is rendkívül körültekintéssel jár el ilyen esetekben.

Az Államok új export ellenőrzési szabályozást is be kíván vezetni, ezzel akadályozva meg, hogy amerikai cégek magasan fejlett technológiát tartalmazó termékeket tudjanak eladni a távol-keleti nagyhatalomnak. A Trump adminisztráció májusban kifejezetten megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy a Huawei-vel bármilyen kereskedelmet folytassanak. Az FBI is akcióba lépett, figyelmeztetve az egyetemek és az technológiai cégek munkatársait a lehetséges kínai kémtevékenységre.

Az intézkedések jó része eleve megkésett volt, és az, hogy védekezésül csupán falakat építettek a nyugati államok, a kínai behatolást legfeljebb lassították, de a problémát nem oldották meg, sőt tartósították azt. A tiltó szabályozás ugyanakkor a nyugati cégekre is alaposan visszaütött, közülük pont a legfejlettebbek sínylették meg az intézkedéseket.

Ahhoz, hogy a nyugati világ hatékonyan tudjon versenybe szállni Kínával, egyáltalán nincs szükség arra, hogy magát az országot és a kínai embereket ellenségként kezeljék. Sőt! Valójában egy pozitív és egy jó értelemben vett támadó stratégia lenne a helyes válasz a kínai kihívásra.  Egyedül nem megy – tartja a mondás, ami ebben az esetben is célravezetőnek bizonyulhat. Az Egyesült Államok Európával, Indiával és Japánnal, vagyis szövetségeseivel karöltve léphetne fel a kínai technológiai behatolási kísérletekkel, és a különféle kereskedelmi praktikákkal szemben, és ez vélhetőleg sokkal hatékonyabb ellenszer lehetne, mint, ha ezt egyenként és egymással vitázva tennék a nyugati államok.

Új nemzetközi intézmények és egyértelmű normák kellenének

Fontos lenne a nyugatnak egyértelműen meghatároznia azokat a normákat, melyek a magasan fejlett technológiák gyártását, kereskedelmét, az ezekbe történő befektetéseket, vagyis ezt az egész érzékeny területet szabályoznák. Az Egyesült Államok a második világháború után már létrehozta azokat a nemzetközi szervezeteket, melyek sikerrel szabályoztak egy-egy adott területet; ilyen volt például a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, vagy az Egészségügyi Világszervezet, később pedig az ICANN, mely az amerikai kormány megbízásából az IP-címek elosztását felügyeli.

Képzeljünk el egy „Tech 10” névre hallgató ország-csoportot, amely etikai normákat határoz meg globális szinten a mesterséges intelligencia és a digitális magánélet vonatkozásában, és amely kidolgozná azokat a biotechnológiai normákat, melyek megelőzhetnék emberekre veszélyt jelentő génetikai kísérleteket is. Elengedhetetlen ugyanakkor azoknak az alapelveknek a lefektetése nemzetközi szinten is, mely határok közé szorítaná az egyre jobban kibontakozó kiberbáborúk terjedését. Kínát nem zárnák ki az együttműködő országok csoportjából, ugyanakkor az mindenképpen elvárható lenne tőle, hogy maga is teljesítse a nemzetközi normákat.

Mindehhez persze az európai és az amerikai kormány kutatásokkal és innovációval kapcsolatos  költségvetését meg kellene emelni pár milliárd dollárral. Bár a számadatokat nehéz összehasonlítani, Kína jelenlegi költségvetésének mintegy 8,7 százalékát fordítja kutatásra és fejlesztésre, míg az Egyesült Államok kormánya kevesebb mint 3 százalékot költött 2016-ban ugyanerre. Európában hasonlóan alacsony ez az arány.

Az oktatás színvonalát is emelni kellene a nyugati országokban. Míg Kína az OECD országok közül a 10. helyet foglalta el 2018-ban a matematika, a természettudományos tárgyak és a szövegértés terén, addig az Egyesült Királyság a 23., az Egyesült Államok pedig a 31. helyen szerepelt ugyanebben a rangsorban.

A kínai bevándorlók esetében segíteni és támogatni kellene azokat, akik tisztességes szándékkal tanulnak és kutatnak az Államokban, ugyanakkor erélyes fellépésre lenne szükség azokkal szemben, akik a nyugati technológia tiltott módon történő megszerzésére törekednek.

Az amerikai tech-cégeknek is részt kell venniük mindebben; szoros együttműködésre lenne szükség a Szilícium-völgy és az USA kormánya között és nem állandó küzdelemre, mint ami manapság is tapasztalható például a Google részéről is. Jó példával járnak elől az új cégek, mint a Fairchild, a Semiconductor, illetve a Varian.

Nem kell félnie Kínától. Ha az Egyesült Államok megvédi innovációs rendszerét és technológiai értékeit, tisztességes feltételek mellett lehetséges eredményes módon együttműködni Kínával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság „Ez a válság is el fog múlni” – helyszíni interjú az indiai Covid-krízisről
Wéber Balázs | 2021. május 13. 05:37
Bár Indiát tavasszal valóban telibe kapta a Covid-válság, a negatív hatások egyes államokra, régiókra, városokra korlátozódnak, mondta el a Privátbankár.hu-nak Rajesh Ranganathan. A Dél-Indiában élő pénzügyi tanácsadó szerint az emberek a jövőben többet tesznek majd félre, és kevesebbet mozdulnak majd ki, ugyanakkor néhány éven belül nagyrészt visszatérhetnek a normális élethez. A lapunknak adott interjúban beszélt arról is, hogy miért most ugrott meg a fertőzésszám, kiket sújt leginkább a krízis, vannak-e halottégetések a krematóriumokon kívül, betartják-e a helyiek a karantént, bíznak-e a vakcinákban, és összességében hogyan tekintenek a mostani időszakra.
Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottságnál a magyar helyreállítási alap terve
MTI | 2021. május 12. 18:31
Az 5800 milliárd forintos keretből 2500 milliárdot hívnánk le.
Makro / Külgazdaság Júniusban kezdhetnek oltani a Szputnyikkal a szlovákok
MTI | 2021. május 12. 17:51
Megérkezett a jóváhagyás az oroszktól. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre gyilkosabb a harc a világ vakcinagyártói között
Káncz Csaba | 2021. május 12. 17:24
A Biden-kormányzat a vakcinagyártók szellemi jogainak feloldási javaslatával Kína alá fűtene. Berlin azon dolgozik, hogy a BioNTech cég az mRNS technológia terén a világ gravitációs központja legyen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság TASZ: ezekkel az eszközökkel akadályozzák a független sajtót
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 15:48
A független sajtó működéséről, illetve annak akadályoztatásáról készített ismét kutatást a Társadalom a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet, különös tekintettel a koronavírus-járvány hatásaira.
Makro / Külgazdaság A kormány miatt bukik a hatéves bérmegállapodás
Baka F. Zoltán | 2021. május 12. 14:37
Nem csökken 12 százalékra a szochó a 2022-es határidőre.
Makro / Külgazdaság Jobban nőhet a magyar gazdaság idén Brüsszel szerint, mint korábban várta
MTI | 2021. május 12. 14:10
Fél százalékponttal nagyobb növekedést prognosztizálnak 2021-re, mint tették azt februári előrejelzésünkben.
Makro / Külgazdaság NAV: adózni kell júliustól az EU-n kívül érkező olcsó áruk után
MTI | 2021. május 12. 12:53
Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, de az áfafizetés egyszerűbbé válik - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.