3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meglepő állítással rukkolt elő egy amerikai pénzügyminisztériumi tisztviselő arra vonatkozólag, hogy kikkel kereskedik az Iszlám Állam. Azt már eddig is tudtuk, hogy olajat adnak el, Putyin már az elmúlt hetekben meg is vádolta a törököket, hogy ők veszik azt meg. Na de van ott még más is.
Bassár el-Aszad (kép forrása: EPA)

Mint Napóleon

Egy olyan történet bontakozik ki a szemünk előtt, ami már egyszer, jó 200 évvel ezelőtt lejátszódott Európában. Akkor Anglia vont blokádot a Napóleon által uralt Európa köré, és Napóleon is ki akarta éheztetni Angliát. A két fél háborúban állt egymással, megfojtottak volna egymást egy kanál vízben, de hogy, hogy nem, az érdekek úgy kívánták, hogy suttyomban mégiscsak kereskedjenek egymással.

Nos, most is valami ilyesmi történik. A Reuters Adam Szubin amerikai pénzügyminisztériumi tisztviselőre hivatkozik, aki szerint az olaj nem kis hányadát az Aszad-rezsimnek adja el az Iszlám Állam. Kemény harcban állnak egymással, egymás megsemmisítésére törekednek, de amíg ez nem sikerül, addig is vidáman kereskednek egymással, végül is valamiből finanszírozni kell a háborút.

Daesh jövedelmek

Az Iszlám Állam a becslések szerint havi 40 millió dollárért ad el olajat, ennek egy része megy Aszadékhoz. A többi részben a törökökhöz áramlik, ahogy ezt az oroszok is említették, de Szubin szerint még a kurdokhoz is jut belőle. A kereskedelem megnehezítését a török határ lezárásával akarják részben elérni, ami annyiból is előnyös lenne, hogy ott a terroristák mozgása is megnehezülne.

Az Iszlám Állam olajszállításaira már rávetették magukat a légierőt bevető hatalmak: előszeretettel lövik ki az olajszállító járműveket. Amerika szerint nagy kárt az infrastruktúra lerombolásával lehet nekik okozni, hogy így lényegesen visszaessen a jövedelmük.

Elvágni a pénz útját

Az Iszlám Állam által megszállt iraki részeken Irak amerikai támogatással bezárja az ottani bankfiókokat, hogy így se jussanak pénzhez a terroristák. Az Irakban és Szíriában kifosztott banki trezorokból egyébként összesen nagyjából egy milliárd dollárt szedtek össze.

A cél tehát most az, hogy minden finanszírozási lehetőséget megnehezítsenek számukra: ne jussanak a bankoktól pénzhez, ne tudják az olajat eladni és kiszállítani, és egyáltalán semmilyen gazdasági-kereskedelmi infrastruktúrájuk ne maradjon, így ne tudjanak életképes gazdaságot fenntartani, a fegyverutánpótlástól kezdve az élelemig minden gondot okozzon nekik.

Nem lesz elég

Kétségkívül ez a még el nem menekült, ott élő lakosságot is sújtja, ezért ha sokáig húzódik a dolog, számukra kibírhatatlan szenvedést hozhat, esetleg ők is útra kelnek, és akkor menekültek újabb milliói jelennek meg. Éppen ezért mindez kevés, hisz még ha el is apasztják a pénzforrás nagy részét és lerombolják az infrastruktúrát, Aszad serege és az iraki kormányerők akkor sem feltétlenül fogják hamar visszafoglalni a területet. Egy erős hadsereg viszont könnyen legyűrné a meggyengített terrorcsoportot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
Makro / Külgazdaság Tizenkilencre húz lapot Orbán Viktor júliusban, ebből botrány lehet az Európai Parlamentben - ezt is elárulta Ujhelyi István
Litván Dániel | 2024. április 30. 05:39
Vírusként kezelik a magyar miniszterelnököt uniós körökben, Orbán Viktor pedig 19-re próbál meg lapot húzni. Erről is beszélgettünk Ujhelyi Istvánnal, aki tíz év után hagyja ott az Európai Parlamentet, de nem csalódott, hanem várja, mi sül ki a Magyar Péter által begyújtott tűzből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG