BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. április 29. 09:17

Egyszerre három kontinensen is komoly veszélyforrások jelentkeznek az élelmiszerpiacon. Tegnap Trump elnöknek is meg kellett szólalnia az ügyben. Káncz Csaba jegyzete.

Európában szárazság, az Egyesült Államokban a szállítási lánc megrendülése, Afrikában sáskajárás. Az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FEO) szerint a világ „bibliai léptékű élelmiszerválsággal” nézhet szembe, „hacsak gyors intézkedések nem történnek a legelesettebbek védelmében, a globális élelmiszer szállítási láncok életben tartására és a koronavírus járvány hatásának csökkentésére az élelmiszer lánc teljes hosszában”. A World Food Program becslése szerint az év végéig 265 millió ember kerülhet az éhínség szélére. Mi több, a lopakodó veszélyek elkerülésére számos ország már élelmiszer exporttilalmat vezetett be.

Naplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie Riedel Naplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie Riedel

Európa

Kontinensünket hetek óta súlyos szárazság sújtja, Franciaországtól egészen a Balkánig. A román mezőgazdasági miniszter, Adrian Oros már bejelentette, hogy a gabonák idei terméshozama 50-60 százalékkal maradhat el a tavalyi átlagtól. Mindeközben a világ legnagyobb gabonaexportőre, Oroszország, visszafogta búzaexportját.

Az ütemesen emelkedő élelmiszerárak igazán nem hiányoztak kontinensünk szegényeinek. Az Egyesült Királyságban a gazdaság leállása és a karanténok miatt a King’s College London felmérése szerint 3 millió brit sodródott az éhínség szélére a kijárási korlátozások első három hete alatt. Párizs legszegényebb negyedének (Seine-Saint-Denis) rendőrfőnöke a napokban azt jelentette feljebbvalóinak, hogy 15-20 ezer embert fenyeget a kerületében az éhezés. Georges-François Leclerc szerint a negyed lakóinak bevételei összeomlottak a szürkegazdaság, az ideiglenes munkák, és az „Uber-gazdaság” leállásával.

Egyesült Államok

Hétfőn a legnagyobb amerikai vágóhíd, a Tyson Foods vezetője jelentette be, hogy húshiány várható az amerikai boltokban, miután a koronavírus-járvány miatt számos húsfeldolgozó üzemet be kellett zárni. A legfrissebb adatok szerint a marhahús feldolgozó kapacitások 27 százaléka, a sertéshús feldolgozó kapacitásoknak már 20 százaléka zárva tart. A piaci zavarok miatt tegnap megszólalt Trump is, aki elnöki rendelettel tervez felszabadítani fagyasztott húst a stratégiai készletekből.

Miközben a húsárak az egekbe törnek, a szegényeket ingyen csomagokkal kiszolgáló „élelmiszer-bankok” figyelmezettek, hogy kifogyóban van a készletük. Az Egyesült Államokbeli fennakadások komolyan érintik a kanadai húsellátást is.

Afrika

A kontinenst sújtó sáskajárás milliókat sodor az éhínség szélére. Egyes afrikai országok 7 évtizede nem láttak ilyen pusztító sáskajárást. Dél-Szudánban és a Dél-Afrikai Köztársaságban már élelmiszer-lázadások törtek ki, Lesothoban egyenesen a hadsereget kellett bevetni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
hírlevél