<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egyszerre három kontinensen is komoly veszélyforrások jelentkeznek az élelmiszerpiacon. Tegnap Trump elnöknek is meg kellett szólalnia az ügyben. Káncz Csaba jegyzete.

Európában szárazság, az Egyesült Államokban a szállítási lánc megrendülése, Afrikában sáskajárás. Az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FEO) szerint a világ „bibliai léptékű élelmiszerválsággal” nézhet szembe, „hacsak gyors intézkedések nem történnek a legelesettebbek védelmében, a globális élelmiszer szállítási láncok életben tartására és a koronavírus járvány hatásának csökkentésére az élelmiszer lánc teljes hosszában”. A World Food Program becslése szerint az év végéig 265 millió ember kerülhet az éhínség szélére. Mi több, a lopakodó veszélyek elkerülésére számos ország már élelmiszer exporttilalmat vezetett be.

Naplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie RiedelNaplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie Riedel

Európa

Kontinensünket hetek óta súlyos szárazság sújtja, Franciaországtól egészen a Balkánig. A román mezőgazdasági miniszter, Adrian Oros már bejelentette, hogy a gabonák idei terméshozama 50-60 százalékkal maradhat el a tavalyi átlagtól. Mindeközben a világ legnagyobb gabonaexportőre, Oroszország, visszafogta búzaexportját.

Az ütemesen emelkedő élelmiszerárak igazán nem hiányoztak kontinensünk szegényeinek. Az Egyesült Királyságban a gazdaság leállása és a karanténok miatt a King’s College London felmérése szerint 3 millió brit sodródott az éhínség szélére a kijárási korlátozások első három hete alatt. Párizs legszegényebb negyedének (Seine-Saint-Denis) rendőrfőnöke a napokban azt jelentette feljebbvalóinak, hogy 15-20 ezer embert fenyeget a kerületében az éhezés. Georges-François Leclerc szerint a negyed lakóinak bevételei összeomlottak a szürkegazdaság, az ideiglenes munkák, és az „Uber-gazdaság” leállásával.

Egyesült Államok

Hétfőn a legnagyobb amerikai vágóhíd, a Tyson Foods vezetője jelentette be, hogy húshiány várható az amerikai boltokban, miután a koronavírus-járvány miatt számos húsfeldolgozó üzemet be kellett zárni. A legfrissebb adatok szerint a marhahús feldolgozó kapacitások 27 százaléka, a sertéshús feldolgozó kapacitásoknak már 20 százaléka zárva tart. A piaci zavarok miatt tegnap megszólalt Trump is, aki elnöki rendelettel tervez felszabadítani fagyasztott húst a stratégiai készletekből.

Miközben a húsárak az egekbe törnek, a szegényeket ingyen csomagokkal kiszolgáló „élelmiszer-bankok” figyelmezettek, hogy kifogyóban van a készletük. Az Egyesült Államokbeli fennakadások komolyan érintik a kanadai húsellátást is.

Afrika

A kontinenst sújtó sáskajárás milliókat sodor az éhínség szélére. Egyes afrikai országok 7 évtizede nem láttak ilyen pusztító sáskajárást. Dél-Szudánban és a Dél-Afrikai Köztársaságban már élelmiszer-lázadások törtek ki, Lesothoban egyenesen a hadsereget kellett bevetni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG