<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az olajár esése meggyötörte az olajra épülő gazdaságokat. Volt, aki gyorsan visszafogta költekezését, volt, aki reménykedett az újbóli áremelkedésben. Utóbbiak közé tartozik Szaúd-Arábia, ahol most belátták, hogy nem várhatnak tovább, lépni kell. Az ingyenebéd egyelőre véget ért.

Nagyon függő

Szaúd-Arábia a nagyobbak közül a leginkább az olajkitermelésből és eladásból élő ország, amit az is jelez, hogy a költségvetés 73 százaléka származik az olajból. Az országban lényegében nincs forgalmi adó (ÁFA), a benzin magától értetődően szinte ingyen van, a közszolgáltatásokat, mint a víz és az áram, még támogatták is.

A magas olajár idején képeztek ugyan tartalékokat, de azokból értelemszerűen nem lehet a végtelenségig élni, az csak lassíthatja és tompíthatja a költségvetés helyreállításának sokkját. Ráadásul nem csak a bevételek csökkenése okoz fejtörést az országnak, hanem a régió konfliktusaiban való részvétel is. Jemenben az ottani síita lázadók ellen avatkoztak be, belebonyolódva ezzel egy elhúzódó és bizonytalan polgárháború szerű konfliktusba.

Kettős cél

Így most egyszerre két célt próbál a kormány megvalósítani: csökkenteni a költségvetés hiányát, de közben a védelmi kiadásokat növelni. Ehhez óriási kiadáscsökkentésre és bevételnövelésre van szükség. Ennek megfelelően jócskán megemelik a benzin, a víz és az áram árát, emellett bevezetik a hozzáadott érték alapú adót. Ezúttal privatizációs bevételeket is szeretnének, és van bőven mit eladni, a nagy cégek közt jelentős az állami tulajdon.

Szaúd-Arábia, noha tervezte, eddig nem sokat tett azért, hogy a gazdaságot átalakítsa és felkészítse az olajkorszak utáni időkre. A kisebb arab olajországok már előrébb járnak ebben, a legjellegzetesebb példa erre az Egyesült Arab Emírségek, ezen belül is Dubaj.

A nagy lefaragás

A szaúdi költségvetési deficit idén a GDP 15 százaléka körül van, ami nyilván fenntarthatatlan. A 2016-os költségvetési hiányt 367 riálról (87 milliárd dollár) 326 milliárdra tervezik csökkenteni, ami még mindig igen tetemes, és komoly finanszírozási igényt jelent, ezért jelentős kötvénykibocsátásokat és hitelfelvételeket tervez az állam. Idén a hatalmas lyukat még jórészt a devizatartalékokból fedezték: a jegybank devizatartaléka 95 milliárd dollárral 628 milliárdra csökkent az év első 11 hónapjában.

Ha csak a tartalékokat égetnék, és a jelenlegi hiány fennmaradna, akkor így 6 évig üzemelne az ország, és utána jönne a teljes csőd. Ha azonban a jövőre megkezdett deficit lefaragást folytatják, és 4-5 év alatt kiegyensúlyozzák a költségvetést, akkor már elegendő a tartalék, persze ha csak abból finanszírozzák a hiányt, túlzottan lecsökken. Ha viszont megvalósulnak a tervezett hitelfelvételek is, akkor már gond nélkül alkalmazkodik az ország az alacsonyabb olajárakhoz. Végül ne felejtsük el, hogy a korábbi évtizedekben reálértékben a mostanihoz hasonló olajár mellett is remekül megvolt az ország.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij lett az év embere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 12:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times - jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG