Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A HBLF pénzügyi csúcstalálkozóján rendezett panelbeszélgetésen a magyar gazdaság jelenlegi helyzetével és kilátásaival kapcsolatban nem alakult ki egyetértés a résztvevők között: növekedési csodának vagyunk részei vagy leszakadóban vagyunk a versenytársainktól? Jobban, ugyanúgy vagy rosszabbul állunk, mint 5 éve?

Résztvevők:
Király Júlia, az IBS Budapest tanszékvezető tanára,
Heim Péter közgazdász
Orbán Gábor adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkár
Pápa Levente közgazdász

Heim Péter szerint tény, hogy az elmúlt 5 évében drasztikusan javult az ország külső egyensúlyi helyzete. Gond azonban, hogy a gazdaságpolitika nem koherens - ez évtizedes probléma. Ha ez változna, kiszámíthatóvá válna a gazdaság - ha nem következik be ilyen fordulat, a mostani növekedési csoda legfeljebb az évtized végéig tarthat, majd kifullad.

Pápa Levente szerint a piacgazdaság ellehetetlenítése a legnagyobb baj, az állami beavatkozás eltorzítja a versenyt, a hatékonyság elvesztéséhez vezet - a vasárnapi boltbezárást, a különadókat említette a szakember. A magyar gazdaság leszakadóban van - a tavalyi magas növekedés ellenére a következő 5 éves kilátások alapján, regionális összehasonlításban.

Orbán Gábor szerint a hitelminősítőknek 1,5 - 2 évre van szükségük a fordulatok értékelésére, 2010-ben így lehetett egy nagyon rossz gazdasági helyzetben jó minősítése a magyar gazdaságnak. Az elmúlt 5 évben nem oda tértünk vissza, ahol 2010-ben tartottunk, számos mutatóban - hitel/betét mutató, külső adósságmutatók, folyómérleg - jelentős javulást értünk el, Magyarország a saját lábára állt.  A tavalyi kiugró beruházási dinamikához az alacsony bázis, az EU-pénzek felhasználása is hozzájárult, idén ezért a 25 százalékos beruházási ráta csökkenésére lehet számítani, ez azonban még így is figyelemreméltő eredmény.

Király Júlia elmondta: a Varga Mihály által korábban a HBLF konferencián említett gazdaságpolitikai célok valóban jók, de érdemes a tények mélyére nézni. A külső eladósodás jelentősen csökken, a folyómérleg pozitív - ez utóbb iazonban inkább visszafogja a növekedést, főleg ha a működőtőke-beruházás is csökken. Magyarország a befektetők számára egy halott ország - mondta a közgazdász. A tartós növekedést illetően a visegrádi négyekhez képest leszakadóban vagyunk, lassan Bulgáriához, Albániához, Szerbiához képest határozhatjuk meg magunkat. A munkaerőpiac bővülése túl nagy arányban támaszkodik a közmunkára, ami Király Júlia szerint zsákutca. Király Júlia szerint nem oda értünk vissza, ahol 5 éve tartottunk, hanem rosszabb a helyzet: rossz a kormányzás, nincs transzparencia és bizalom, nincsenek döntéselőkészítő hatásvizsgálatok, a tulajdonbiztonság elveszett.

Heim Péter kiemelte: a hitel/betét ráta csökkentésére, deleveragingre mindenképp szüksége volt a magyar gazdaságnak, helyes irányú gazdaságpolitikai zajlott le a magyar gazdaságban - ennek alapjait még a Bajnai kormány indította, az Orbán-kormány pedig folytatta. Bár Király Júlia szerint az IMF-programban részt vett országokban hamarabb beindult a hitelezés és a talpraállás, Heim Péter szerint ez nem ilyen egyértelmű - példaként Görögországot hozta. Nem az IMF-en múlik a siker, hanem az adott ország politikai vezetésén. Heim szerint a következő három évben tartós és jelentős gazdasági növekedésnek kell következnie a mostani helyzet alapján, a régiós növekedési átlagot meg kell haladni - ha ez nem sikerül, azért a mostani kormányt lehet felelőssé tenni. A jelenlegi helyzet azonban inkább kedvező, benne van a 3 százalék körüli növekedés esélye - ezt legfeljebb csak elrontani lehet.

Pápa Levente szerint békeidőben derül ki a gazdaságpolitika sikere vagy kudarca, most ilyen időszak előtt állunk. A szakember szerint inkább leszakadás várható a közeljövőben: a növekedés mögött az Európai Uniótól kapott eurómilliárdok állnak, amelyek nélkül borzalmasan nehéz dolgunk lenne; a jegybank gazdaságélénkítő programja, a rezsicsökkentéshez hasonló intézkedések jövedelemnövelő hatása, az exportkapacitások bővítése - csupa egyszerinek tekinthető, konjunkturális hatás hajtja a gazdaságot.

Orbán Gábor szerint nem jó, hogy mindenki megelőlegezi a magyar gazdaság rossz teljesítményét. Tavaly az összes várakozást megverte a magyar növekedés; nem jött be a "huhogás", semmi sem kaszálta el  a magyar gazdaságot. Kifejezetten jó, hogy nem öntik a hitelt a gazdaságba, hogy nem épülnek új lakások, amikor 100 ezer eladatlan ingatlan van - megtisztuláson megyünk át, ezt tudomásul kell venni. Békeidő akkor van, ha egy konszolidáló gazdasághoz egy konszolidálódó gazdaságpolitika tartozik - aki ezt ma nem látja, az elfogult. A februári EBRD-megállapodás jó példa erre - ezt fordulópontnak nevezte Orbán Gábor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
hírlevél
depositphotos