<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kína már jelenleg négyszer annyi egyetemistát produkál a műszaki tudományok területein, mint az USA, és a legjobb úton van afelé, hogy 2025-ig kétszer annyi műszaki doktori fokozatos végezzen ott évente.  Az USA mindig is komoly szívóerővel rendelkezett globális szinten a tehetséges fiatalok odavonzásában, de 2014 óta aggasztó jelek figyelhetők meg.  Káncz Csaba jegyzete.

A színfalak mögött rendkívül nyugtalanul figyelik amerikai politikai körökben, hogy olyan csúcstechnológia területeken, mint a 5G távközlés és a mesterséges intelligencia (AI), Kína előzésbe kezdett. Márpedig a negyedik ipari forradalom a hadviselést is megújítja, a háború szabályait pedig teljesen átírja.  A jövő harcterein olyan önálló rendszerek jelennek meg, amelyek képesek maguktól tervezni, valamint a világról, önmagukról és az adott helyzetről alkotott véleményük alapján alkalmasak a kulcsfontosságú döntések villámgyors meghozatalára.

Kína már 2017-ben lépett

A kínai kormány az AI-t egy stratégiai erő-megtöbbszörözőként azonosította és megszállottan kezdett dolgozni a technológia fejlesztésén. A kínai Államtanács 4 éve publikált egy jelentést, amely részletezi, hogy 2030-ig milyen lépéseket kell az ázsiai óriásnak tennie a saját AI iparának megteremtéséhez. Peking 1480 milliárd dollárt szán összesen erre a feladatra, amelynek nem titkolt célja, hogy az Egyesült Államok kezéből elragadja a vezető szerepet ebben a stratégiai iparágban.

A mesterségesintelligencia-iparban Kína az élre tör. Fotó: depositphotosA mesterségesintelligencia-iparban Kína az élre tör. Fotó: depositphotos

A kínai hadsereg jelenleg azon dolgozik, hogy az AI-t beépítse a tankokba, hadihajókba és vadászgépekbe, amellyel így egy aszimmetrikus hadviselés keretében fel tudná venni a harcot az erősebb féllel, az USA hadseregével. Peking elképzelése szerint egy AI-konfliktus megnyeréséhez szükséges az ellenséges lopakodó gépek megsemmisítése, az ellenséges hálózat feletti uralom megszerzése kibertámadásokkal és a feltörhetetlenül biztos kvantum-kommunikáció használata.

Az amerikai kongresszus számára 2018-ban készített jelentés szerint a kínai hadsereg az AI-t „Ötödik Generációs Hadviselésre” akarja felhasználni.  Ez egyesíti a tradicionális katonai erőt a befolyásolási és információs műveletekkel, amelyek aláássák az ellenséges intézmények, kormányzatok és hadseregek hatékonyságát.

Az agyak harca

A Peking és Washington közötti nagy versengésben Kínának vannak egyes aszimmetrikus előnyei – mint például, hogy népessége négyszerese az amerikainak. Kína már jelenleg négyszer annyi egyetemistát produkál a műszaki tudományok tágabb területein (STEM), mint az USA és a legjobb úton van afelé, hogy 2025-ig kétszer annyi STEM doktori fokozatos végezzen ott évente. Ehhez képest három évtizede az amerikai doktori iskolákban stagnál az amerikai születésű hallgatók száma.

Mindeközben az amerikai törvényhozók erőteljes gyanakvással tekintenek Peking 2008-ban létrehozott „Ezer Tehetség Programjára”, amely központi pénzekkel támogatja a külföldön dolgozó kínai tudósokat és kutatókat.  A Pentagon legutóbbi, 2019-es tavaszi jelentése a kínai hadseregről megállapítja, hogy az „Ezer Tehetség Program” nemcsak kereskedelmi célokat szolgál, hanem támogatja a Kínai Néphadsereg nagyarányú modernizációs programját. 

A Pentagonból nézve ez a program egy olyan államilag támogatott agyelszívó, technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína az AI, a robotika és a génmanipuláció terén átvenné a globális vezetést.

Valójában a kínai gazdasági kémkedés megállítására Jeff Sessions legfőbb ügyész már 2018 novemberében útnak indította azt a „Kína Kezdeményezés” nevű programot, amelyet az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági részlege működtet.  A szenátus 109 oldalas kétpárti jelentése ezzel kapcsolatban 2 éve  megállapította, hogy a világ országai közül Kína próbálja legagresszívabban kihasználni az USA nyitottságát, külön kiemelve az „Ezer Tehetség Program”-ot, amellyel behatoltak amerikai laboratóriumokba. A Kezdeményezés út indítása óta az amerikai igazságszolgáltatás több tucat professzort, mérnököt és üzletembert vont vád alá és börtönzött be.

Aggasztó trendek

Az USA mindig is komoly szívóerővel rendelkezett globális szinten a tehetségek odavonzásában („brain drain”). Ha nincsenek olyan, Európából kivándorolt tudósók, mint Albert Einstein, Enrico Fermi és Szilárd Leó, akkor nem az Egyesült Államok tudta volna elsőként kifejleszteni az atombombát.

De egy tavaly őszi jelentés szerint az USA-ban tanulmányait kezdő új nemzetközi diákok száma 2019-hez képest 43 százalékkal visszaesett. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszott a COVID-19 járvány kitörése is. 

De Washington számára nem igazán megnyugtató, hogy az új nemzetközi hallgatók számának növekedési rátája már 2014 óta csökken. Ráadásul az összes új nemzetközi diák 60 százaléka 4 nagy küldő országból érkezik és a mind a négy esetében csökkenő a trend.

Noha az elmúlt évtizedekben Kína volt a legnagyobb küldő ország, az egyre feszültek amerikai-kínai viszony miatt az új kínai diákok száma rohamosan csökken az Egyesült Államokban. Nemrégen a kínai külügyminiszter óvta attól a Biden kormányzatot, hogy zaklassa a kínai diákokat, miközben a Konfúciusz Intézeteket és kínai médiákat is sorra zárják be az USA-ban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló