BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. február 20. 06:06

Japán irányába indult hosszú útjára Angliából egy teherhajó, és miután március 30-án fog megérkezni, nem biztos, hogy kirakodhat, mivel nem lesz érvényes kereskedelmi megállapodás Japán és Nagy-Britannia között, ha utóbbi szabályozatlanul esik ki az EU-ból. Végjáték lesz, az utolsó pillanatig hazardírozik a brit miniszterelnök és a parlament.

Közeleg az összeomlás

Szűk 40 nap maradt az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséig, ami igen rövid idő ahhoz, hogy a brit parlament mégis rábólintson a miniszterelnök által az EU-val kidolgozott megállapodásra, vagy arra, hogy Theresa May más megoldást keressen. Olyannyira rövid idő, amennyi a Thalassa Mana nevű hajónak kell, hogy rakományával együtt Oszakába érjen. Megérkezésekor, ha az EU-val kötött japán szerződés már nem érvényes Nagy-Britanniára, nincs kipakolás.

Greg Clark kereskedelmi miniszter brit ipari vállalatok és exportőrök képviselőinek beszélt arról, hogy az ilyen vámakadályok és az ebből adódó késések elfogadhatatlanok, és megegyezés nélkül ezek realitássá válnak. Ezért az a véleménye, hogy a megegyezés nélküli kilépést mindenképpen meg kéne akadályoznia főnökének, a miniszterelnöknek, akit ezek szerint kormánya sem tud jobb belátásra téríteni.

Brüsszeli próbálkozás sokadszor

Theresa May továbbra is azt erőlteti, hogy Brüsszelben megváltoztassa az északír határ lezárhatatlanságáról szóló megállapodást, és utána rávegye a parlamentet, hogy mégis megszavazza az eddig elutasított megállapodást. Ma el is megy Brüsszelbe May, és megpróbálják átfogalmazni az ír határról szóló részt, de az EU jelezte, hogy a vonatkozó megállapodásra nem lehet időbeli korlát, és egyoldalúan nem mondható fel.

Hozzátették, hogy az intézkedést mindenképpen átmenetinek szánják, amíg létre nem jön egy végleges megállapodás a két fél között (a mostani szerint 21 hónapig maradna minden, ahogy most, és ez alatt kellene kidolgozni a végleges szerződést), viszont ha ez valamiért nem jön létre, akkor is garantálva legyen az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitott mivolta. A szövegben az átmeneti jelleget akarják jobban kiemelni, abban a reményben, hogy ez elfogadható lesz a brit parlament számára.

Félrerántja-e valaki a kormányt?

Ha a parlament így sem szavazza meg a megállapodást, akkor Theresa Mayen múlik, hogy választ-e egy másik opciót a megállapodás nélküli kiesés elkerülésére. Ha marad még ideje a szavazás után, megkérdezheti népét, egy népszavazáson szinte biztosan elfogadnák a megállapodást (a nép nem akar gazdasági káoszba süllyedni, a képviselőket ez úgy látszik, nem zavarná annyira), így maga a miniszterelnök is győztesen jönne ki a dologból.

Két másik opciója van Theresa Maynek: kéri az Uniótól a kilépés átmeneti felfüggesztését, vagy törli a kilépést: az EU jelezte, hogy utóbbira is van jogi lehetőség. A miniszterelnök habitusát ismerve nem zárható ki, hogy az utolsó pillanatig fog hazardírozni, arra számítva, hogy a parlament rántja el először a kormányt, és az utolsó előtti nap igent mond, de ha mégsem, May az utolsó napon veti be a másik két lehetséges lépés valamelyikét.

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél