6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai fegyveripar termelési kapacitásai az elmúlt 20-30 évben annyira lecsökkentek, hogy azokat egyhamar nem lehet felpörgetni. A német védelmi tárca a múlt héten benyújtotta jóváhagyásra a Bundestag költségvetési bizottságának a Rheinmetall céggel kötendő keretmegállapodást. Káncz Csaba jegyzete.

A NATO védelmi miniszterei két hete Brüsszelben tárgyaltak a lőszer- és fegyverellátás szűk keresztmetszeteiről a fegyveripar vezető képviselőivel. A találkozó előtt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította a szövetség országait, hogy támogassák Ukrajna ellentámadását további fegyverekkel. Bejelentett egy "fegyvergyártási akciótervet" is annak érdekében, hogy Kijevet el tudja látni a szükséges lőszerrel.

A beszámolók szerint a találkozót a NATO Ipari Tanácsadó Csoportja (NIAG) szervezte, amely 1968-ban – a hidegháború kellős közepén – alakult, és mintegy 5000 érintett vállalatból álló hálózatot tart fenn. A találkozó csak bevezetője lehet a további NATO-ipari találkozóknak, amelyek már nem csak a lőszergyártásra koncentrálnak, hanem a fegyverek lényegesen szélesebb spektrumát kívánják lefedni.

A szakértő kétségei

"Nagyon szokatlan lépés, hogy a NATO főtitkára meghívta a globális fegyveripar több, mint 20 magas rangú képviselőjét Európából és az USA-ból" - mondta Markus Kaim biztonsági szakértő, a Tudományos és Politikai Alapítvány szakértője. Kaim szerint a nyugati fegyver- és lőszerraktárak gyors kiürülésének problémája már régóta komoly fejfájást okoz a döntéshozóknak.

A fegyveripar termelési kapacitásai az elmúlt 20-30 évben ugyanis annyira lecsökkentek, hogy azokat egyhamar nem lehet felpörgetni. Kaim szerint ezért például az EU idei, egymillió gránátot ígérő ígérete Ukrajnának „nem fog megvalósulni”.

A Rheinmetall szeretné mielőbb felépíteni az ukrajnai gyárat. Fotó: Depositphotos
A Rheinmetall szeretné mielőbb felépíteni az ukrajnai gyárat. Fotó: Depositphotos

Mivel az ukrán fegyveres erők hatalmas mennyiségű lőszert lőnek ki, a NATO-országok nem igazán tudnak lépést tartani a szállítással – hiába nyúlnak már egyre mélyebbre saját készleteikben. Pedig a lőszergyártás bővítésére irányuló intézkedéseket már hónapokkal ezelőtt kezdeményezték -  az EU önmagában áprilisi ígérete szerint bő egymilliárd eurót biztosít új termelési kapacitások létrehozására.

Belső rivalizálások

Az összejövetel jelentős rivalizálást és feszültséget váltott ki a tagállamok között. Meghívást kapott ugyanis többek között az amerikai Raytheon Technologies és Lockheed Martin, valamint a BAE Systems (Nagy-Britannia) és a Thales (Franciaország) cégek. Jelen volt még a Leonardo (Olaszország) és a Patria (Finnország), az FN Herstal (Belgium) és a Baykar (Törökország) - a hírhedt Bayraktar drónok gyártója. Németországból jelen volt a Rheinmetall és a francia-német KNDS.

De a meghívás heves vitát szült: nemcsak olyan cégek tiltakoztak, amelyek nem kaptak meghívást Brüsszelbe - köztük a német Diehl és Hensoldt, valamint a francia Dassault és Safran cégek -, hanem a spanyol kormány is. Mivel a NATO-találkozón egyetlen spanyol fegyverkezési vállalat sem kapott meghívót, Margarita Robles spanyol védelmi miniszter nem vett részt a találkozón, és azt is bejelentette, hogy tiltakozásul blokkolni akarja a NATO Védelmi Termelési Akciótervének további munkáját - legalábbis addig, amíg a spanyol fegyverkezési vállalatok nagyobb részvételt nem vállalhatnak a NATO koordinációs folyamatában.

Zsíros falatok

A NATO-találkozó egyik legnagyobb haszonélvezője a düsseldorfi székhelyű fegyvergyártó Rheinmetall. A csoport tavaly 6,4 milliárd eurós rekordértékesítést tudott elérni, és 2023 első negyedévében ismét növelte árbevételét – 7,6 százalékkal. A tavalyi év végén a rendelésállomány értéke 26,6 milliárd euró volt, minden eddiginél több.

A Rheinmetall főnöke, Armin Papperger nyíltan elismeri, hogy az ukrajnai háborúnak „döntő” szerepe van a Rheinmetall fellendülésében: „Növekedésünk nagy része a szörnyű ukrajnai háborúnak tudható be.” Ennek nem csak az az oka, hogy az ukrán fegyveres erők hatalmas mennyiségű fegyvert - mindenekelőtt a lőszert – használnak föl, hanem az is, hogy az európai NATO-országok a korábbinál sokkal gyorsabban és tömegesebben fegyverkeznek.

A Rheinmetall még termékpalettáját is bővíti, és alkatrészeket gyárt az amerikai F-35 vadászrepülőgéphez, amiből Berlin 35 darabot vásárol. Papperger szerint a düsseldorfi fegyvergyártó „alkatrészeket gyárt majd az USA-n kívüli valamennyi piac számára” – ez mintegy egy milliárd dolláros üzlet, amely tovább erősíti a transzatlanti szövetség fegyveripari bázisát.

A NATO-találkozó most nyilvánvalóan további profitkilátásokat nyitott meg. Brüsszelben a fő hangsúly „a kapacitásainkon”, „melyek vannak”, és a kérdésen, hogy „mekkora kapacitást kell kiépítenünk” – mondta végül Papperger.

Ha összehasonlítja az eddigi fegyverkezési fellendülést a jövőbeli kilátásokkal, akkor a következő következtetésre jut: „Nem sok minden történt az elmúlt évben. De ebben az évben valószínűleg minden megtörténik.”

Papperger magabiztosan arra számít, hogy „sok-sok megrendelés érkezik az elkövetkező hetekben és hónapokban, sok milliárd… a Rheinmetall számára is: Ez lesz a valaha volt legjobb év a beérkező rendelések tekintetében”.

A hamburgi lap belső információi

Valóban, a SPIEGEL friss értesülései szerint a védelmi tárca a múlt hét végén benyújtotta jóváhagyásra a Bundestag költségvetési bizottságának a Rheinmetall céggel kötendő megfelelő keretmegállapodást. Ez 2029-ig akár 333 ezer darab 155 mm-es lőszer szállítását is lehetővé teszi saját raktárainak feltöltéséhez, de az ukrán fegyveres erők hosszú távú ellátását is biztosítja a sürgősen szükséges taracklőszerrel.

A bizalmas dokumentumok szerint Ukrajna számára a következő két évre már megállapodtak az első, 20 ezres lövedékből álló csomagról, amelynek csaknem 60 millió eurós költségeit a szövetségi kormány állja. Ugyanakkor a Bundeswehr 20 ezer lőszert is kap, így ezt a csomagot már 2023-ban le kell szállítani.

A 2029-ig tartó években a csapatok igény szerint további lőszercsomagokat hívhatnak le a szerződésből. A Védelmi Minisztérium csak a közelmúltban ismerte el, hogy a haderő jelenleg csak körülbelül 20 ezer tüzérségi lőszerrel rendelkezik, és ezzel messze elmarad a NATO készletezési követelményeitől.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG