3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az amerikai elnök a civilek védelmére szólította fel Izraelt, amely szárazföldi támadásra készül Rafahban. Biden ismételten világossá tette azt is, hogy ellenzi a palesztinok elűzését a Gázai övezetből.

Az övezet déli részén, az egyiptomi határnál fekvő városban mintegy 1,5 millió palesztin menekült tartózkodik, akik a korábbi izraeli hadműveletek elől mentek oda, ahonnan már nincs hova hátrálniuk.

Ezek a civilek „védtelenek és sebezhetők”, Izraelnek pedig „hitelt érdemlő” erőfeszítéseket kell tennie a védelmük érdekében - jelentette ki Joe Biden hétfőn, miután Washingtonban fogadta Abdullah jordán királyt.

Joe Biden amerikai elnök és Abdullah jordán király Washingtonban a Fehér Házban 2024. február 12-én. Fotó: EPA/CHRIS KLEPONIS
Joe Biden amerikai elnök és Abdullah jordán király Washingtonban a Fehér Házban 2024. február 12-én. Fotó: EPA/CHRIS KLEPONIS

Hozzátette: bármilyen nagyobb, a várost érintő katonai művelet előtt hiteles tervet kell készíteni arról, hogy miként lehet biztosítani az ott élő civilek védelmét. Utalt arra, hogy sokan városról városra menekültek a hadműveletek elől, most pedig „össze vannak zsúfolódva” Rafahban.

„Meg kell őket védeni. És már kezdettől fogva világosan mondjuk, hogy ellenezzük a palesztinok bármifajta erőszakos kitelepítését Gázából” - jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy már „az asztalon van” egy tűzszüneti terv, de még vannak benne „hézagok.”

A BBC beszámolója szerint nincs terv a palesztin civilek evakuálására, akik „kimerültek, traumatizáltak, éhesek és betegek”.

Bár az izraeli kormány tegnap evakuálásra szólított fel, azt nem közölte, hogy pontosan hova is mehetnének a palesztinok.

Az izraeli hadsereg folyamatosan hajt végre légicsapásokat Rafahban, amelyek - állítása szerint - a Hamász ellen irányulnak. A szárazföldi hadműveletet azonban egyelőre nem indította meg.

Az amerikai elnökkel párhuzamosan számos más nyugati ország is figyelmeztette Izraelt, hogy ne indítsa meg a szárazföldi hadműveletet. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője pedig egyenesen azt mondta, hogy a zsidó állam szövetségeseinek meg kellene fontolnia a fegyverszállítások leállítását a sok áldozat miatt.

A brit adó szerint katasztrofális a humanitárius helyzet az övezet északi részén is, ahol számos gyerek napokig nem jut élelemhez. A helyiek állatetetésre használt takarmányt kevernek a lisztbe, de már az is kezd kifogyni. 

Izrael továbbra sem enged be megfelelő mennyiségű segélyt az övezetbe. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) szerint egy Törökország által adományozott, élelmiszersegélyeket szállító konvoj például már hetek óta várakozik egy izraeli kikötőben a helyi hatóságok ellenkezése miatt.

Az izraeli hadművelet gázai áldozatainak száma 28 340-re nőtt a legfrissebb helyi közlések szerint. Mintegy kétharmaduk nő és gyerek. A Hamász tavaly október 7-i terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg. A szélsőséges iszlamista szervezet több mint 200 túszt ejtett, közülük legutóbb, hétfőn két izraeli-argentin túszt kiszabadítottak az izraeli erők Rafahban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter darázsfészekbe nyúlt
Káncz Csaba | 2024. február 26. 09:31
Irán és Oroszország az elmúlt években folyamatosan erősítette kétoldalú együttműködését, amely elsősorban a közös ellenfelek megsemmisítésének szándékán és a közös ideológiai irányultságon alapul. A folyamatosan bővülő katonai együttműködés rámutat stratégiai közeledésükre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG