Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megkérdeztünk egy szakembert arról, ki tárgyalhat állami ügyekben külföldi fontos emberekkel, ha épp magánúton arra jár.

A 444.hu kedden arról írt: a miniszterelnök lánya tavaly szeptemberben Bahreinben találkozott az ország energiaügyi miniszterével. A Bahreini Olaj és Gázügyi Hatóság - amely tévesen a miniszterelnök feleségeként azonosította Orbán Ráhelt - beszámolója szerint olaj- és gázügyekről, gazdasági kapcsolatokról tárgyaltak.

Vajon bárki, aki arra jár, leülhet beszélgetni a bahreini miniszterrel államügyekről? Moszkvában járva meghívhatjuk egy kávéra Vlagyimir Putyint, hogy a paksi bővítés hátteréről beszélgessünk vele? Megkérdeztünk egy, a témában jártas szakértőt az esélyeinkről.

Nem államképviselet, de külképviselet

A szakértő azt válaszolta megkeresésünkre: Bahrein energiaügyi miniszterével kávézni nem számít államképviseletnek, ellentétben például egy nemzetközi szerződés aláírásával. Ez csak valamiféle informális konzultációnak tekinthető - ebből következően a nemzetközi diplomáciai jog vagy a szokásjog szerint sem kell semmilyen megbízólevelet vagy hasonlót felmutatni. Az viszont, hogy a találkozón részt vett Garamvölgyi Balázs tiszteletbeli konzul, arra utal, hogy a magyar állam nevében tárgyaltak - véli a szakértő. (Garamvölgyi egyébként az Indexnek azt mondta: nem emlékszik arra, hogy jött létre a szeptemberi találkozó, a hvg.hu-nak pedig azt, hogy egyszerű udvariassági találkozó volt.)

A Bahreini Olaj és Gázügyi Hatóság azt írta, a felek olaj és gázügyekről tárgyaltak az ottani miniszterrel és arról, hogyan tudja szorosabbra fűzni a két ország a gazdasági együttműködés szálait. (A cikk megjelenése után egyébként a szeptemberi híradásból sok mindent töröltek.) Ha ez igaz, akkor ez külképviseleti tevékenységnek minősül, amit vagy az államfő végez vagy pedig a külügy irányításával zajlik.

Az államfő képviseleti jogköre az Alaptörvényen alapul (9. cikk (3) bekezdés a) pont: "a köztársasági elnök képviseli Magyarországot"), míg a külgazdasági és külügyminiszteré a statútumrendeleten [88. § (2) A miniszter a külpolitikáért való felelőssége keretében c) felel Magyarországnak a külkapcsolatokban és a nemzetközi szervezetekben való képviseletéért]. A külgazdasági diplomácia ugyanúgy a Szijjártó Péter vezette minisztérium hatásköre.

Egy külügyminisztérium felhatalmazás azért nem árt

Ennek alapján a külügy a felelős, ha a felhatalmazásával történt a találkozó - erre egyébként alapesetben természetesen van mód,  informális tárgyalásra nem csak diplomatát vagy állami alkalmazottat lehet küldeni, hanem bárkit, aki tárgyalóképes.

Ilyen felhatalmazás azonban Orbán Ráhel közleménye alapján egyébként nem nagyon lehetett: a miniszterelnök lánya legalábbis azt írja, szimpla magánúton voltak. "2015. szeptember 17-e és 20-a között Barhreinben voltunk férjemmel magánúton. Az utazás költségeit magunk álltuk. Minden más ezzel kapcsolatos állítás hazugság."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Orbán valamit elrontott a járványkezeléssel? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. február 26. 19:17
Húsvétra meg kell szabadítani az országot a rákfenétől, azaz a koronavírustól - ez lehet a legfőbb szempont most a járványkezelésben.
Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél