<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A hónap végén előrehozott parlamenti választások lesznek Görögországban. A baloldali Sziriza párt győzelmétől rettegnek a piacok, attól tartanak ugyanis, hogy akkor ismét megszűnik a pénzügyi fegyelem Görögországban. Európa üzenete egyértelmű: ha megszűnik a fegyelem, a görögök elhagyhatják az eurózónát. Sok választása nincs a választópolgároknak.

Az év első napjai ismét a görögökről szólnak. 3 évvel a nagy görög válság után mintha újra gondok lennének, sőt még az eurózónából való távozásuk is felvetődik. Mi sülhet ki ebből?

A nyomasztó múlt

Idézzük fel, hogy is kezdődött a görög dráma. Az euró bevezetésekor történt egy meglehetősen csúf dolog: a görögök meghamisították adataikat, azért, hogy teljesítsék a maastrichti kritériumokat, és csatlakozhassanak a közös pénzhez. Ha ezután rendezték volna soraikat, egyensúlyba hozzák költségvetésüket, akkor fátylat boríthattak volna az egészre, talán ki sem derül. De nem ezt tették: folytatták a laza költségvetési politikát, sőt olyan jóléti programot valósítottak meg, ami az életszínvonalukat magasan a GDP által indokolt szint fölé vitte. Persze mindezt hitelekből.

A 2009-es válság még kissé elfedte a dolgot, miután mindenki pénzteremtéssel próbálta meg áthidalni az átmeneti bizalmi és likviditási válságot. A piac azonban hamar benyújtotta a számlát: a költekező országok gyorsan növekvő adósságszintje felvetette a finanszírozhatatlanság kérdését. És ekkor borult ki a görög bili: nyilvánvaló volt, hogy az egekig felszökött adósságállomány kezelhetetlen, és a méretes költségvetési hiányt sem tudják tovább hitelből fedezni. Nem maradt más választásuk, mint a költségvetést azonnal egyensúlyba hozni, ezt pedig csak az életszínvonalnak a gazdaság teljesítménye által indokolt szintre való csökkentésével lehetett elérni. Ez óriási megszorítást jelentett különösen a közalkalmazottaknak és a nyugdíjasoknak, viszont csak azt vesztették el ezzel, amit az előző 10 évben indokolatlan jövedelemnövekedésként kaptak.

A konszolidáció

Ilyen körülmények között a hitelezők kénytelenek voltak a görög adósság nagyjából felét leírni. Rövidtávon persze erős recesszió következett, ami a költségvetés bevételeit tovább csökkentette, így a kiadásokon is vágni kellett még. Végül azonban sikerült elérni, hogy az elsődleges (adósságszolgálat nélküli) költségvetési egyenleg pluszba fordult, a recesszió pedig véget ért, és immár megindult a gazdasági növekedés.

A helyzet tehát már távolról sem olyan rossz: kiadásait már teljes mértékben fedezi az ország, sőt az adósságból is tud már valamit törleszteni anélkül, hogy új hiteleket venne fel. Persze a maradék hitelállomány is olyan magas még, hogy annak kezelésére további terveket kellene kidolgozni. Az optimális lehetőség az lenne, hogy ha alacsony kamat mellett tudnának hitelt felvenni, amit a költségvetés elsődleges többletéből már törleszteni is tudnak. Az alacsony kamatoknak viszont feltétele, hogy a görögök helyreállítsak a bizalmat, megbízható, fegyelmezett partnerként lehessen őket kezelni. Ebben az esetben, ha a piac nem is szívesen hitelez olcsón, a nemzetközi szervezetek megtennék ezt.

Politikai bizonytalanság

Csakhogy a politikai helyzet ismét bizonytalan, és rögtön felhangzottak populista szólamok, amik nemhogy a további rendezést segítenék, de egyenesen a meglévő megállapodásokat is felrúgnák. Nyilvánvaló, hogy ez esetben az ország ismét káoszba süllyedne, a görög populista politikusak részéről pedig hiú ábránd, hogy ezt bárki, beleértve az IMF-et és az EU-t, finanszírozná.

A hónap végén előrehozott parlamenti választások lesznek Görögországban. A világ attól fél, hogy ha a baloldali Sziriza párt nyer, akkor megszűnik újra a pénzügyi fegyelem. Európa elég gyorsan reagált is: egyértelmű jelzéseket küldenek a görögök felé, hogy ezt még egyszer nem finanszírozzák. Ha megszűnik a fegyelem, a görögök elhagyhatják az eurózónát. Kell is az egyértelmű jelzés, úgy a választóknak, mint a politikusoknak. Jobb, ha tudják, mik a tényleges választási lehetőségeik.

Választási lehetőségek

Az egyik, hogy fenntartják az eddigi gazdaságpolitikát, folytatódik a konszolidáció, a recesszió évei után gazdaságuk növekedhet, és így az adósság kezelésben is partnerek lesznek a nemzetközi szervezetek. A másik lehetőség: felrúgják az eddigi megállapodásokat. Adósságukat nem fizetik: újabb hitelt már senki nem ad nekik. Kívülről nem érkezik több euró, ők maguk nem tudnak kibocsátani. Kifelé fizetésképtelenekké válnak, ekkor a költségvetés is megbillen, és a belső fizetések is gondot okoznak. Nem tudnak béreket fizetni, intézményeiket fenntartani, megbénul az ország. A működés fenntartáshoz nem marad más módjuk, mint egy saját fizetőeszköz bevezetése, amit tetszés szerint inflálhatnak és leértékelhetnek. Ekkor aztán újabb recesszió jönne, az egyensúly pedig sokkal alacsonyabb életszínvonal mellett állna be. Semmiképpen sem járnának jobban, mint az első verziónál.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a görögök alaposan átgondolják a dolgot, és mégiscsak jól döntenek. Ennek két útja van: vagy a jelenlegi kormányerőkre szavaznak, és akkor eleve nincs gond, vagy ha a Sziriza nyer is, talán annak vezetői felmérik az előbb vázoltakat, és a populizmus a kampány lezárultával tovaszáll. Így talán megszabadulunk egy újabb görög válság nyomasztó rémétől.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos