TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénz nem boldogít, de legalábbis nem ez tesz minket elsősorban hosszú életűvé – míg számos fejlett ország meglehetősen csúfos helyen végzett a Bloomberg egészségügyet vizsgáló indexében, Magyarország szépen kapaszkodik fölfelé. A régiós társakhoz képest azonban még mindig van mit javítani.
(Fotó: 123rf.com)

A Bloomberg közzétette friss egészségügyi hatékonyság indexét. Hogy hogyan hasznosul egységnyi elköltött pénz az egészségügyben, azt nehéz mérni, ám a lap szerint a várható élettartam és az egészségügy teljesítménye között szoros a kapcsolat. Így azt vizsgálták meg, hogy egy főre vetítve illetve a GDP arányában mennyit költ egy adott ország egészségügyi kiadásokra, és ehhez képest milyen várható élettartamra számíthatnak az állampolgárok.

Nincs kolbászból a kerítés Amerikában

A cikk elsősorban az Egyesült Államok helyzetére fókuszál, ami meglehetősen siralmas helyen végzett a listán: az 55 résztvevő országból az USA az 50. helyre szorult vissza a 2014-es adatok alapján az előző 2009-es szinthez képest. Az amerikai kormány így átlagosan 9403 dollárt költ fejenként a lakosai egészségére, ez a GDP 17,1 százaléka, a várható élettartam azonban csak 78,9 év. Ez alapján egy 32,6 százalékos arányszám jön ki az Egyesült Államokban, ennél csak Jordánban, Kolumbiában, Azerbajdzsánban, Brazíliában és Oroszországban mértek rosszabb adatot.

A Dél-Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Paul Ginsburg szerint ez elsősorban az amerikai egészségügy „decentralizáltságának és szétszórt vezetésének” köszönhető. Az adat ráadásul tükrözi az Obamacare bevezetésének első évét, amikor is sokkal több ember számára vált elérhetővé a biztosítás és az olcsóbb ellátás, ennek azonban egy év alatt még nincs számottevő hatása a várható élettartam alakulására. „Nem csak az számít, mennyit költünk, hanem az is, hogy mit eszünk, hogyan élünk, mekkora a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség aránya”, fűzte hozzá a professzor.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az egyik legimpozánsabb javulást épp a magyarok kapcsán láthatjuk a listán, Magyarország öt év alatt 11 helyet tudott erősíteni a pozícióján, ezzel a 33. helyre kerültünk. A várható élettartam itt 75,87 év, az állam átlagosan a GDP 7,4 százalékát fordítja egészségügyre, ez nagyjából 1037 dollárt jelent fejenként. Érdekes azonban, hogy a környékünkön szétnézve szintén vegyes képet láthatunk – Németország például, ahol ötször annyit költenek egészségügyre, 2014-re két helyet rontott, így a 39. helyen végzett a listán.

Itt is leköröznek minket a lengyelek

Ha a régiós országokat tekintjük, nagyjából a középmezőnyben helyezkedünk el: a szomszédos Ausztriában (28. hely) szintén durván 5,5-szer annyit költenek az egészségügyre, mint Magyarországon, emellett a várható élettartam is hat évvel magasabb. A csehek csak három évvel élnek tovább, mint mi, és csak kicsivel (nagyjából 300 dollárral) költ többet az állam az embereire.

A régióban Lengyelország teljesít a legjobban, ők a 18. helyen végeztek, noha 1000 dollárnál kevesebbet költenek fejenként a lakosság életben tartására. Az alacsony ráfordítás Romániában a leglátványosabb, itt a magyar érték feléből gazdálkodik a kormány, mégis két helyezéssel jobb helyen végeztek hozzánk képest.

Mit hoz a jövő? Ez vár a hazai egészségügyre

A nagy változásokra már nem is kell olyan sokat várni, októbertől nő a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bére. Emellett számos új projekt indul az országban, egyebek mellett több szuperkórházat is terveznek építeni Budapesten, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél