3p
A pénz nem boldogít, de legalábbis nem ez tesz minket elsősorban hosszú életűvé – míg számos fejlett ország meglehetősen csúfos helyen végzett a Bloomberg egészségügyet vizsgáló indexében, Magyarország szépen kapaszkodik fölfelé. A régiós társakhoz képest azonban még mindig van mit javítani.
(Fotó: 123rf.com)

A Bloomberg közzétette friss egészségügyi hatékonyság indexét. Hogy hogyan hasznosul egységnyi elköltött pénz az egészségügyben, azt nehéz mérni, ám a lap szerint a várható élettartam és az egészségügy teljesítménye között szoros a kapcsolat. Így azt vizsgálták meg, hogy egy főre vetítve illetve a GDP arányában mennyit költ egy adott ország egészségügyi kiadásokra, és ehhez képest milyen várható élettartamra számíthatnak az állampolgárok.

Nincs kolbászból a kerítés Amerikában

A cikk elsősorban az Egyesült Államok helyzetére fókuszál, ami meglehetősen siralmas helyen végzett a listán: az 55 résztvevő országból az USA az 50. helyre szorult vissza a 2014-es adatok alapján az előző 2009-es szinthez képest. Az amerikai kormány így átlagosan 9403 dollárt költ fejenként a lakosai egészségére, ez a GDP 17,1 százaléka, a várható élettartam azonban csak 78,9 év. Ez alapján egy 32,6 százalékos arányszám jön ki az Egyesült Államokban, ennél csak Jordánban, Kolumbiában, Azerbajdzsánban, Brazíliában és Oroszországban mértek rosszabb adatot.

A Dél-Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Paul Ginsburg szerint ez elsősorban az amerikai egészségügy „decentralizáltságának és szétszórt vezetésének” köszönhető. Az adat ráadásul tükrözi az Obamacare bevezetésének első évét, amikor is sokkal több ember számára vált elérhetővé a biztosítás és az olcsóbb ellátás, ennek azonban egy év alatt még nincs számottevő hatása a várható élettartam alakulására. „Nem csak az számít, mennyit költünk, hanem az is, hogy mit eszünk, hogyan élünk, mekkora a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség aránya”, fűzte hozzá a professzor.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az egyik legimpozánsabb javulást épp a magyarok kapcsán láthatjuk a listán, Magyarország öt év alatt 11 helyet tudott erősíteni a pozícióján, ezzel a 33. helyre kerültünk. A várható élettartam itt 75,87 év, az állam átlagosan a GDP 7,4 százalékát fordítja egészségügyre, ez nagyjából 1037 dollárt jelent fejenként. Érdekes azonban, hogy a környékünkön szétnézve szintén vegyes képet láthatunk – Németország például, ahol ötször annyit költenek egészségügyre, 2014-re két helyet rontott, így a 39. helyen végzett a listán.

Itt is leköröznek minket a lengyelek

Ha a régiós országokat tekintjük, nagyjából a középmezőnyben helyezkedünk el: a szomszédos Ausztriában (28. hely) szintén durván 5,5-szer annyit költenek az egészségügyre, mint Magyarországon, emellett a várható élettartam is hat évvel magasabb. A csehek csak három évvel élnek tovább, mint mi, és csak kicsivel (nagyjából 300 dollárral) költ többet az állam az embereire.

A régióban Lengyelország teljesít a legjobban, ők a 18. helyen végeztek, noha 1000 dollárnál kevesebbet költenek fejenként a lakosság életben tartására. Az alacsony ráfordítás Romániában a leglátványosabb, itt a magyar érték feléből gazdálkodik a kormány, mégis két helyezéssel jobb helyen végeztek hozzánk képest.

Mit hoz a jövő? Ez vár a hazai egészségügyre

A nagy változásokra már nem is kell olyan sokat várni, októbertől nő a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bére. Emellett számos új projekt indul az országban, egyebek mellett több szuperkórházat is terveznek építeni Budapesten, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG