<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Néppárt és a szocialisták megroggyanhatnak, a nacionalisták és a zöldek viszont előretörhetnek a májusi EP-választáson, tehát az új Európai Parlament az eddiginél is megosztottabb lehet – derül ki egy aktuális mandátumbecslésből. Megnéztük, mit mutatnak a hosszú távú trendek, és mi lehet a számok mögött.
Az Európai Parlament brüsszeli épülete. EPA/OLIVIER HOSLET

Múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra az Európai Parlament (EP) negyedik becslését az új EP politikai összetételéről. A 28 tagállamban végzett közvélemény-kutatásokon alapuló felmérés az utolsó becslés a május végi választások előtt. .

Néppárt

A dokumentum szerint a következő, kilencedik ciklusban is az Európai Néppárt (EPP) lesz a legnagyobb erő az EP-ben – igaz, ez az egyetlen jó hír, amit az EPP vezetői kiolvashatnak a jelentésből. Az előrejelzések szerint 180 mandátumot szerezhetnek a 751 fős parlamentben, azaz a képviselők kevesebb mint negyede lehet néppárti.

A mostani felmérés alapján a keresztény-konzervatív pártcsalád támogatottsága bő egy éve nagyjából stagnál, azaz úgy tűnik, hogy népszerűségüket sem Manfred Weber novemberi csúcsjelöltté választása, sem a Fidesz felfüggesztése körüli hercehurca nem befolyásolta érdemben. (Weber megválasztása után némileg emelkedett a becsült mandátumszám, utána azonban visszaesett.)

Ha a hosszú távú trendet nézzük, akkor az EPP jelentősen és folyamatosan gyengül:

A pártcsalád a mostani előrejelzés alapján tíz év alatt 85 képviselői helyet veszít, ami több mint 30 százalékos csökkenés.

Szociáldemokraták

Még rosszabb helyzetben van a másik nagy politikai tömb, a mérsékelt baloldali pártokat tömörítő Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is magában foglaló pártcsalád népszerűsége az elmúlt egy évben zuhant: 2018 elején még 181 mandátumon – azaz a Néppárt szintjén – álltak, most már csak 149 képviselői helyet jósolnak nekik.

A szocdem szövetség – amely 2009 júniusában vette fel mostani nevét – mintegy húsz százalékos mínusszal számolhat 2009-hez és 2014-hez képest. 

Liberálisok

A harmadik helyre a szabadelvű pártokat tömörítő Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) futhat be, amely 76 képviselőt küldhet az új EP-be az előrejelzések szerint.

Az ALDE 2018 eleje (83 becsült mandátum) óta ugyan gyengült, de még így is jobb eredményre számíthat, mint 2014-ben, és közelíthet a 2009-es szinthez.

A liberálisok tehát az elmúlt tíz évben kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de megtartották a táborukat.

Nemzet és Szabadság Európája

A májusi választások egyik nagy nyertese a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) lehet, amelynek tagja a többi közt az olasz Liga, a francia, Marine Le Pen vezette Nemzeti Gyűlés és az osztrák Szabadságpárt.

A nacionalista, bevándorlásellenes, radikáljobb frakció, amely 2015-ben alakult, több mint kétharmadával növelheti képviselői számát. Népszerűségük az elmúlt években ugrásszerűen emelkedett.

A legtöbb helyet, szám szerint huszonhatot a Liga szerezheti, amely jelenleg a legnépszerűbb párt Olaszországban. 

Zöldek

Szintén jó eredményre számíthat a Zöldek/Európai Szabad Szövetség: a zöld-újbaloldali csoport, amelynek tagja az LMP is, 57 képviselőt küldhet az új EP-be – többet, mint 2009-ben és 2014-ben.

A Zöldeknek  2018 első negyedévében még csak 30 mandátumot prognosztizáltak, tehát az elmúlt egy évben szinte megduplázták népszerűségüket.

Konzervatívok és Reformisták

Elvileg a negyedik legnagyobb frakciót az EU-szkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták alkothatják majd 66 képviselővel – ide tartozik például (még) a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság, de az Olaszország Fivérei is. A pártcsalád 2014-ben 70 mandátumot szerzett, idén februárban pedig 78 mandátumon állt, az elmúlt két hónapban azonban számottevően gyengült.

Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a további sorsuk, hiszen a Brexittel elveszítik a brit konzervatívokat, a Finnek Pártja és a Dán Néppárt pedig inkább átülne a Matteo Salvini vezette Liga körüli csoporthoz.

Ami pedig a többieket illeti, a szocialista-kommunista Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal 46 (2014:52), az euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája pedig 45 (2014:48) képviselői helyre számíthat.

Mi áll a háttérben?

Az EP-választás várhatóan visszatükrözi majd azt a trendet, amely számos nyugat-európai országban már hosszú ideje megfigyelhető.

A hagyományos, nagy centrumpártok vezető szerepe ugyan még megmarad, támogatottságuk azonban tovább gyengül. Szavazóik egy része a tőlük jobbra és balra álló kisebb pártokhoz vándorol át. Egyszerre erősödik tehát az úgynevezett populista-nacionalista, valamint a zöld-újbaloldali-liberális tábor, ami tovább erősítheti a társadalmi megosztottságot.

Bár Magyarország a Fidesz töretlen népszerűsége miatt kivételnek tűnhet – a megosztottság persze itt is nagyon erős –, valójában beleillik az európai trendbe, hiszen a Néppárton belül felfüggesztett magyar kormánypárt programja (és hangvétele) inkább a populista-nacionalista pártcsalád ideológiájával mutat hasonlóságot, semmint a saját pártcsaládjáéval.

Míg a Fidesz-KDNP 13, addig a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 3-3, a Demokratikus Koalíció és a Momentum 1-1 képviselőre számíthat, az LMP viszont nem jut be az EP-be a mostani mandátumbecslés szerint.

Mindez a változás ugyanakkor egyre nehezebben írható le a bevett politikai definíciókkal, és egyre inkább új megközelítést, új koordináta-rendszert igényel. A hagyományos besorolásokat éppúgy érdemes lenne újragondolni, mint azt, hogy a gyakorlatban mit jelentenek az egyes pártcsoportokra ráaggatott jelzők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos