3p
A török eszkaláció Cipruson és Líbiában defenzívába szorítja Erdogan növekvő számú kritikusait az AKP-ban, egyben a közember figyelmét is eltereli a mélyülő gazdasági válságról. Brüsszel már pénzügyi szankciók bevezetését fontolgatja Ankarával szemben. Káncz Csaba jegyzete.

Erdogan elnök jelöltjének múlt havi isztambuli veresége megmutatta, hogy a baloldal összefogva a centristákkal képes megverni az iszlamista állampártot (AKP). Az országban azonban terjed a félelem, hogy az öntörvényű egyeduralkodó elnök a török nacionalizmus felkorbácsolása céljából külpolitikai krízist kreálhat. Egy pofozkodás a tradicionális ellenséggel, Görögországgal, defenzívába szorítaná Erdogan növekvő számú kritikusait az AKP-ban, egyben a közember figyelmét is elterelné a mélyülő gazdasági válságról. Ankara mára amúgy is nyíltan megkérdőjelezi a lausanne-i békeszerződést, amelyet 1923-ban írt alá Törökország és az első világháborúban győztes antanthatalmak a svájci Lausanne-ban.

Líbia és Ciprus a célkeresztben

Nos, az elmúlt napokban Erdogan érzekelhetően destabilizálta a Kelet-Mediterráneum térségét, mindezt egy olyan időszakban, amikor az ország egyébként is sodródik el az EU-tól és a NATO-tól. Egyrészt drónokat és felfegyverzett teherautókat szállított a líbiai polgárháború egyik oldalának. Ankara célja, hogy Tripolit egy olyan tengeri felosztásra kényszerítse, amellyel ellenállna a görög ciprusi-Görögország-Izrael-Egyiptom tömbnek.

Legalább ilyen szintű eszkalációt láthatunk Ciprus vonatkozásában, amelynek vizeire a hét elején Ankara már a második gázkitermelő hajót küldte.Nem mellékesen a hajókat a török haderő kíséri drónokkal, F-16-osokkal és hadihajókkal. A török külügyminisztérium még májusban közölte, hogy a Földközi-tenger keleti térségének országai között még nem született a nemzetközi jogszabályokkal összhangban álló, méltányosságon alapuló olyan megállapodás, amely kijelöli a tengerfenéken a kizárólagos gazdasági övezeteket, Ankara ezért folytatja a Ciprus közelében elkezdett próbafúrásokat. A hétvégén Faut Oktay, Erdogan helyettese figyelmeztetett a török legitim földgázkitermelési igényekre a kontinentális alapzaton, míg a török külügyminiszter egyenesen kemény lépéseket helyezett kilátásba a ciprusi görögökkel szemben, ha megkérdőjelezik Ankara lépéseit.

A görög ciprusi kormányzat már engedélyezte az amerikai ExxonMobilnak és Noble Energynek, a francia Total-nak és az olasz Eni-nek a kitermelést, de Ankara szerint ezt nem teheti meg a török ciprusi közösség engedélye nélkül. Ankara mintegy 40 000 katonát állomásoztat Ciprus északi, török részén és a jelentések szerint jelenleg két haditengerészeti kikötőt is épít Morphou és Iskele városoknál.

EU szankciók jöhetnek

A török kormány elképesztő módon a tengerpartjától 200 mérföldes mélységben követel tengeri tulajdonjogokat, amelyet elutasít az EU, az Egyesült Államok és Egyiptom is. Az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője a a második török fúróhajó bevetését „elfogadhatatlan eszkalációnak” nevezte és Brüsszel állítólag már pénzügyi szankciók bevezetését fontolgatja Ankarával szemben.

A térség országai már jó ideje felismerték a török neo-ottomán vonalvezetés veszélyeit, ezért Athén és Tel-Aviv együtt építenek közös radar-rendszert Kréta szigetén. Tavaly decemberben pedig már az ötödik Ciprus-Görögország-Izrael (Eastern Mediterranean Alliance) csúcstalálkozót tartották. Valóban, mára a Bizánci Birodalom összeomlása óta először a térség geopolitikája átfogó tektonikai mozgásba került.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG