Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.

A muszlim világon végigsöprő francia-ellenes hangulat miatt tegnap a francia külügyminisztérium óvatosságra intette mindazon polgárait, akik Törökországban, Indonéziában, Bangladesben vagy Irakban tartózkodnak. A francia nagykövetek izgalmas napokat élnek át. Párizs visszarendelte nagykövetét konzultációra Ankarából, Teherán bekérette a francia ügyvivőt, a pakisztáni parlament pedig hétfőn határozatot hozott, amely felszólítja a kormányt a párizsi nagykövet visszahívására.

A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az Egyesült Államok vezető szerepéről. Az egyre inkább elmérgesedő francia-török vita egyben nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Különösen igaz ez Erdoganra, akinek országából menekül a külföldi tőke, a koronavírus tönkrevágta a turisztikai szezont, a Moody’s pedig B2 kategóriába minősítette le a minap – egy szintre Egyiptommal és Ruandával. Csoda-e hát, hogy a líra tegnap új történelmi mélypontra esett?

Erdogan indítékai

A hisztéria lehetőséget ad Erdogan számára, hogy újra az iszlám védelmezőjének a szerepében tetszelegjen. Egyben a folyamatos geopolitikai eszkaláció része, amellyel el lehet terelni a figyelmet a belső problémákról.

A Párizs elleni támadások tavaly novemberig nyúlnak vissza, amikor Erdogan egyszerűen csak „agyhalottnak” nevezte Macront. Idén januárban aztán a török külügyminiszter azt állította, hogy Európa tele van „rasszista, elkényeztetett gyerekekkel”, akik jobban tennék, ha „tudnák, hol a helyük”.

Emmanuel Macron francia elnök fényképét tartja kezében egy férfi, amelyen egy cipőtalp lenyomata látható egy tüntetésen Isztambulban 2020. október 25-én. Recep Tayyip Erdogan török elnök előző nap azt kifogásolta, hogy Macron azt mondta, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét, és erőteljesebb fellépést helyezett kilátásbaa radikális iszlámmal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően. (Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel)Emmanuel Macron francia elnök fényképét tartja kezében egy férfi, amelyen egy cipőtalp lenyomata látható egy tüntetésen Isztambulban 2020. október 25-én. Recep Tayyip Erdogan török elnök előző nap azt kifogásolta, hogy Macron azt mondta, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét, és erőteljesebb fellépést helyezett kilátásbaa radikális iszlámmal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően. (Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel)

A Franciaországban tevékenykedő mintegy 300 külföldi állampolgárságú imám fele török. Márpedig a Macron által elfogadtatni kívánt új törvényjavaslat betiltaná annak lehetőségét, hogy a franciaországi imámok külföldön folytassanak előzetes tanulmányokat. Ankara most attól tart, hogy a francia elnök által célként kitűzött „francia iszlám” aláássa majd a török befolyást.

Ankara egy gigantikus iszlamista fedőszerven (Vallásügyi Igazgatóság, Diyanet) keresztül ellenőrzi a törököket szerte a világon, köztük Franciaországban. Erdogan 18 éve tartó hatalma alatt megnégyszerezte a Diyanet költségvetését, amely idén már 2 milliárd eurót tesz ki. Ez több, mint a bel- avagy a külügyminisztérium büdzséje.

Miközben a török egészségügy és oktatási rendszer személyhiánnyal küzd, a vallásügyi igazgatóság elképesztő dinamikával terjeszkedik. Míg az egészségügyi minisztériumhoz tartozó teljes személyi állomány 164 ezer fő, a Diyanet állományához 130 ezren tartoznak. Mindez úgy, hogy csupán az elmúlt 10 éve alatt 50 ezer fővel nőtt az állomány, és a múlt hónapban újabb 5 ezer főre írtak ki állásajánlatot.

Macron motivációi

A 2022-ben rendezendő francia elnökválasztás előtt Macronnak előbb-utóbb határozottan lépnie kellett az ország iszlamizációjával szemben. A francia belbiztonságért felelős főigazgatóság (DGSI) tavalyi titkos jelentése a no-go zónákról elképesztő képet tárt föl. A dokumentum szerint mintegy százötven kerület, városrész van Franciaországban, ahol a radikális iszlám csoportok átvették az irányítást. A nagyvárosok – Párizs, Lyon, Marseille – mellett főleg az északi régió városaira jellemző ez a jelenség. Az elhárítás kiemelte, hogy szélsőséges szalafista imámok hatása alatt álló muszlim csoportok uralják ezeket a területeket.

Itt egy érdekes anekdotaként jegyezzük meg, hogy egyes francia nagykövetek még nem fogták föl Macron harcának értelmét. Etienne de Gonneville, Svédországba akkreditált nagykövet ugyanis a héten azt találta mondani a svéd közszolgálati televízióban, hogy hazája egy „iszlám ország”. Ezt alátámasztandó aláhúzta, hogy az iszlám a második legnagyobb vallás Franciaországban.

Az elszabaduló koronavírus-járvány miatt is szüksége van az elnöknek egy külső, figyelemelterelő vitára. Csupán vasárnap 52 ezer új esetet jelentettek az országban, és tegnap a kormányzat több válságülést is tartott ez ügyben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
Makro / Külgazdaság Ausztrália elfogadta az új médiatörvényt miután már nincs vitájuk a Facebookkal
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:41
Megszavazta az ausztrál parlament csütörtökön azt az új médiatörvényt, amely előírja a közösségi médiának és az internetes keresőmotoroknak, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért - jelentette be Josh Frydenberg pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Gyorsan elbukhatnak a magyar olimpiarendezési tervek
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:11
A Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) előzetes felmérései alapján Brisbane-t preferálja a 2032-es játékok házigazdájaként.
Makro / Külgazdaság A Nemzeti Oltóanyaggyár nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű lett
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 06:26
A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet. 
Makro / Külgazdaság Oltások tömegét adják be a britek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:09
A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Már nagyon nyitnának a szállodák, napról napra nő a foglalások száma is
Vég Márton | 2021. február 24. 17:35
Folyamatosan gyűlnek a foglalások a hazai szállodákban, a SZÉP kártyák is tömve vannak, így rohamra számítanak a belföldi turizmusban. Több szálloda kinyit március 1-vel, de csak üzleti vendégeket fogadnak.
Makro / Külgazdaság Jövő héten közelebb juthatunk egy újabb vakcinához
Wéber Balázs | 2021. február 24. 16:57
A NovaVax lehet a hetedik gyógyszergyártó, amellyel megállapodást ír alá az EU koronavírus elleni oltóanyag szállításáról.
hírlevél