5p

Trump árnya napról napra fenyegetőbbnek tűnik Európa számára. De két hete a republikánus előválasztás New Hampshire-ben rámutatott, hogy a polarizáló "antipolitikus" nem titán, hanem egy „látszat-óriás”. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt héten egy sor közvélemény-kutatás szerint a republikánus kihívó kilenc hónappal a novemberi választások előtt vezet Joe Biden elnök előtt, ami felveti egy brutális választás utáni másnaposság valószínűségét Európa számára.

Az NBC vasárnap közzétett országos felmérése szerint Trump 5 százalékponttal vezet Biden előtt, a regisztrált szavazók 47 százaléka támogatja a volt elnököt, míg a hivatalban lévő elnököt csupán 42 százaléka. Az SSRS által végzett és csütörtökön közzétett CNN-felmérés valamivel kisebb, 4 pontos előnyt mutatott Trump javára - bár a közvélemény-kutató szerint ez a tendencia lényegében nem változott ősz óta.

Hosszú az út vissza a Fehér Házba. Fotó: EPA/Doug Mills
Hosszú az út vissza a Fehér Házba. Fotó: EPA/Doug Mills

Biden népszerűségi mutatói rosszul állnak, az NBC felmérése szerint a választók 37 százaléka, míg a CNN felmérése szerint 59 százalékuk kedvezőtlen véleménnyel van róla. De Trump számai sem néznek ki sokkal jobban - a CNN-SSRS felmérése szerint 55 százaléknak van negatív véleménye a volt elnökről.

Egy új hangnem

Még egy olyan meglehetősen józan lap, mint a brit Economist is egy hónapja pánikba esett az ilyen kilátások láttán. Azt tanácsolta a demokratáknak, hogy dolgozzanak ki egy "B-tervet", vagy egyszerűbben fogalmazva: vonják ki Joe Bident a forgalomból. Ellenkező esetben Trump "laposra verné őt". De aztán jött két hete New Hampshire, és hirtelen egészen más lett a hangnem a médiában.

A megfigyelők hirtelen rájöttek, hogy a polarizáló "antipolitikus" nem titán, hanem egy "látszatóriás" - írja a Der Spiegel. Az előválasztás ugyanis felfedte gyenge pontjait. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a republikánus előválasztáson olyan szavazók is részt vehettek, akik nem azonosulnak egyik nagy párttal sem.

Kevés siker az ingadozó szavazók körében

A CNN exit pollja szerint Trump a szavazatoknak csak 39 százalékát szerezte meg ezen "függetlenek" körében. Nikki Haley viszont 58 százalékot kapott. A politikai középen lévő bizonytalan szavazók azonban elengedhetetlenek a novemberi választási győzelemhez. A magukat mérsékeltnek vagy baloldalinak minősítő résztvevők körében a volt ENSZ-nagykövet Haley egyenesen 74 százalékot is kapott.

A The New York Times három olyan szavazói csoportot azonosított, amelyekkel Trumpnak komoly problémái vannak: a függetlenek, a felsőfokú végzettségűek - és "azon republikánusok, akik nem hajlandóak ráhangolódni a jogi civakodásaira". Ők "nagy számban" Nikki Haleyre szavaztak. Az utóbbi csoportot az elemzők és a tudósítók gyakran figyelmen kívül hagyják.

Nehézségek a külvárosokban

Az egység hiánya a pártjában komoly problémát jelent Trump számára. A New York Times tavaly nyári, republikánus szavazók körében végzett felmérésében 25 százalék mondta, hogy "nem nyitott Trumpra". Néhányan "átbillennek", de sokan inkább otthon maradnak novemberben, vagy akár Bidenre szavaznak.

Ezek a példák azt mutatják, hogy az exelnök sokkal sebezhetőbb, mint azt nagyképű megjelenése és eltökélt rajongótábora sugallja. Még az Economist is elismeri, hogy Trump továbbra is küszködik a nagyvárosi agglomerációkban. Pontosan itt nyerte meg ellene a választást négy évvel ezelőtt Joe Biden.

Biden ingatag koalíciója

Természetesen a hivatalban lévőnek is vannak komoly gyengeségei, függetlenül a korával kapcsolatos fenntartásoktól. A Demokrata Párt balszárnyán sokan dühösek a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos túlzottan Izrael-barátnak vélt álláspontja miatt. Az USA déli határán tapasztalható erős migrációs nyomás is fontos szavazatokba kerülhet Biden számára.

A 81 éves elnöknek egy meglehetősen ingatag koalíciót kell összetartania. Nincs is jobb módja ennek, mint Trump visszatérésétől való félelmek táplálása. Biden kampánycsapata azonnal reagált a New Hampshire-i eredményre, és a kérdéses csoportokat vette célba, többek között az abortusz kérdésével.

További tényezők, amelyek Trump ellen szólnak

- A fogyasztói hangulat a COVID-lezárások óta először javul. A tőzsdék is rekordról rekordra száguldanak. A recesszió veszélye elhárulni látszik, és a gazdaság "puha landolása" van a láthatáron. Bill Clinton legendás szlogenje, "it's the economy, stupid" (a gazdaság számít, te ostoba) egyre inkább Joe Biden mellett szól.

- Eközben az üzleti szféra többsége sem rajong Trumpért. "Az első jelek arra utalnak, hogy ez egy újabb kiábrándító adománygyűjtő év lesz a republikánusok számára" - írja az Economist. Mindenekelőtt a "vámember" Trump kiszámíthatatlan kereskedelempolitikája nyugtalanítja a vezérigazgatókat.

- Négy büntetőeljárás van folyamatban 91 vádpontban Trump ellen. Ha ezek közül valamelyikben elítélik - és ez egy reális forgatókönyv -, annak komoly következményei lennének számára. Az iowai előválasztásokon - ahol csak republikánusok szavazhattak - résztvevők körében végzett felmérések azt mutatták, hogy egyharmaduk hátat fordítana Trumpnak, ha bűnösnek találnák.

- Bidenhez hasonlóan Trump sem tizenéves már. Nikki Haley ezért egyre gyakrabban támadja őt, és rámutat az exelnök emlékezet-kieséseire.

Végül nem szabad elfelejteni, hogy Trumpnak még soha nem sikerült megnyernie a nép többségét, sőt, az elmúlt években többnyire kínos vereségeket szenvedett. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne reális esélye a novemberi választások megnyerésére. De azt is jelenti, hogy mindazok, akik azt hiszik, hogy már a Fehér Házban van, vagy túl korán örülnek - vagy túl korán pánikolnak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG