6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

India második repülőgép-hordozójának vízre bocsátása megerősíti az ország azon törekvését, hogy vezető szerepet töltsön be az indo-csendes-óceáni térségben. De az India és az EU közötti kereskedelmi forgalom tavaly még a felét sem érte el például a német-kínai kereskedelemnek. Káncz Csaba jegyzete.

Az utóbbi időszakban az 1,4 milliárd lakosú, nukleáris fegyverekkel rendelkező India újrakalibrálta a külpolitikai kurzusát. Ebben közrejátszott egyrészt a továbbra is fennálló határkonfliktusa Kínával, másrészt pedig a politikai iszlám térnyerése Afganisztánban és az oszmán álmokat kergető Törökországban.

India a gyarmati traumái miatt hagyományosan nem bonyolódik szövetségekbe. Ez nem azt jelenti, hogy kerüli őket (lásd tagsága a QUAD-ban), hanem azt, hogy nem hagyja magát szigorúan lekötni szerződések által, inkább partneri szövetségeket és ügyekre épülő koalíciókat részesít előnyben. India stratégiai partnere az Egyesült Államok, de nincsen vele olyan szintű biztonságpolitikai szövetségben, mint például Ausztrália.

Megerősített haditengerészet

India második repülőgép-hordozója, az INS Vikrant vízre bocsátása pár héttel ezelőtt megerősíti az ország azon törekvését, hogy vezető szerepet töltsön be az indo-csendes-óceáni térségben. Az ország térségbeli jelentősége elsősorban az India-Kína rivalizálás menetétől, gazdasági potenciáljának növekedésétől és a külföldi partnerek támogatásától függ. A célok konvergenciája az indo-csendes-óceáni térségben megerősíti India partnerségét az Egyesült Államokkal, és lehetőségeket nyit az EU-val való együttműködés elmélyítésére, különösen az összeköttetés, az éghajlatváltozás és a tengeri terület tudatosságának fejlesztése terén.

Az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázióra adott eltérő reakciók az EU-ban és Indiában nem tettek azonnali kárt növekvő stratégiai partnerségükben. Az EU–India Kereskedelmi és Technológiai Tanács elindítására, valamint a szabadkereskedelmi megállapodásról (FTA) kapcsolatos tárgyalások újraindítására vonatkozó határozatok mind az EU-ban, mind Indiában megerősített politikai akaratot mutatnak az együttműködés megerősítésére.

Indai T-90-es tankok felvonulása egy 2014-es díszszemlén - az ország hadserege nagyjából 80 százalékban szovjet-orosz fegyverekkel van felszerelve. Fotó: Indiai védelmi minisztérium
Indai T-90-es tankok felvonulása egy 2014-es díszszemlén - az ország hadserege nagyjából 80 százalékban szovjet-orosz fegyverekkel van felszerelve. Fotó: Indiai védelmi minisztérium

India álláspontja a nemzetközi jog orosz megsértésével kapcsolatban azonban megkérdőjelezi a szabályokon alapuló rend iránti elkötelezettségét, ami hosszabb távon alááshatja az EU-India kapcsolatok alapjait. Ez elmozdulást válthat ki az értékalapú partnerségről az érdekvezérelt partnerség felé. Ez a szabadkereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalások sikerét döntő jelentőségűvé teszi a geopolitikai nézeteltérések elsimítása és a két fél egymáshoz fűzése szempontjából.

India kötéltánca az orosz agresszió kapcsán

Annak ellenére, hogy Oroszország indokolatlan megsértette a nemzetközi jogot - valamint Ukrajna területi integritását és szuverenitását -, India kétértelmű és általában semleges álláspontot képvisel a kérdésben. Tartózkodott a február 25-i, az orosz agressziót elítélő, kulcsfontosságú határozatokról szóló szavazáson az ENSZ Biztonsági Tanácsában (amelyben India nem állandó képviselője a 2021–2022 közötti időszakra), valamint az ENSZ Közgyűlésének rendkívüli ülésén március 2-án, amikor India a 35 tartózkodó állam egyike volt, miközben 141 ország Oroszország ellen szavazott.

Az EU lépései

Az EU indiai-csendes-óceáni különmegbízottja, Gabriele Visentin március végén Új-Delhiben tett látogatást, hogy megnyugtassa partnereit arról, hogy bár az EU „nem örült” annak, hogy India tartózkodott az ENSZ-ben az ukrajnai határozatokról, „India és az EU továbbra is ugyanazokat az értékeket vallja a globális rendben”.

Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke áprilisban Újdelhiben tett látogatást a kétoldalú együttműködés elmélyítése érdekében. A látogatás egyik fő eredménye a Kereskedelmi és Technológiai Tanács létrehozásáról szóló döntés volt, amely a második a maga nemében az USA-val kötött tanácskozás után. Bejelentették, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások hivatalosan júniusban folytatódnak, és azok valóban meg is kezdődtek június 16-án.

Alacsony szint

Tavaly az India és az EU közötti kereskedelmi forgalom 96 milliárd euró körül volt; ez még a felét sem éri el például a német-kínai kereskedelemnek. A dél-ázsiai országban az uniós országok befektetéseit körülbelül 83 milliárd euróra becsülik; nagyjából ennyi a német befektetések mennyisége csak Kínában.

Modi május eleji németországi, dániai és franciaországi látogatása azt mutatta, hogy a tagállamok is inkább a jövőre koncentráltak, hogy ne ingereljék Indiát, és ne kockáztassák a kétoldalú együttműködést India háborús álláspontja miatt. Amikor az új indiai külügyminiszterrel való május 30-i találkozást követően egy másik magas szintű uniós tisztviselő megerősítette, hogy az EU–India stratégiai partnerség „közös értékeken és a szabályokon alapuló globális rend iránti elkötelezettségen” alapul, egyértelmű volt, hogy az Unió elfogadta India álláspontját, és együttműködésük továbbra is változatlan marad. Az EU-India kapcsolatok a gyakorlatban visszatértek a megszokott kerékvágásba, mivel a két fél megegyezett abban, hogy nem ért egyet az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Franciaország India mellett

Fél szemüket Kínára vetve Franciaország és India már 2018-ban megállapodott egy „Közös Stratégiai Vízió az Indiai-Óceán Régiójában” névre hallgató keretmegállapodásban, amely révén a két ország megnyitotta szárazföldi és haditengerészeti bázisait a másik ország csapatai előtt. Nemcsak az indiai hadihajók használhatják azóta az Indiai-óceáni francia bázisokat, hanem a franciák is hasonlóképpen járnak el Indiában. Párizs katonai bázisokat üzemeltet a kelet-afrikai Dzsibutiban, a Madagaszkár-közeli Réunion szigetén, az Egyesült Arab Emirátusokban, és Mozambik partjai közelében (Mayotte).

A két ország közötti egyre szorosabb katonai együttműködést jól jelzi, hogy India védelmi beszerzéseinek 4,6 százalékáért Párizs felelt az elmúlt 5 évben, miközben a megelőző 5 évben ez a mutató 0,8 százalékon állt. A kétoldalú katonai együttműködés eddigi csúcspontját jelentette, hogy a francia Dassault Aviation eddig 26 darab, 4,5 generációs Rafale vadászgépet szállítottak le Új-Delhinek a megrendelt 36 darabból. 2020 tavaszán India és Franciaország első alkalommal közös tengeri műveleteket hajtott végre Réunion szigetéről, hogy erősítsék az indiai haditengerészet képességeit.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG