<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mexikó egyre inkább olyan potenciális államnak tűnik, amely geopolitikailag az USA egyfajta ellenségévé rendeződhet át. A kábítószer-maffia vezetői hadurakként viselkednek az ország területének harmadán. Káncz Csaba jegyzete.

Több tízezer ember töltötte meg vasárnap Mexikóváros főterét, hogy tiltakozzon a választási törvény reformja ellen, amely – szerintük – veszélyezteti a demokráciát. A tüntetők többnyire fehér és rózsaszín ruhát viseltek – a Nemzeti Választási Intézet színeit –, és olyan jelszavakat kiabáltak, mint a "Ne nyúlj a szavazatomhoz!".

Az Andrés Manuel López Obrador (AMLO) elnök által javasolt reformokat a múlt héten fogadta el a parlament. Amennyiben életbe lépnek, megvonnák a fizetést és a támogatást a helyi választási irodáktól, valamint megszüntetnék a szavazóhelyiséget felügyelő és működtető munkatársak tanfolyamait. Emellett csökkentenék az el nem számolt kampánykiadásokért járó büntetést is.

A választási reform ellen tüntető tömeg Mexikóvárosban 2023. február 26-án. Fotó: EPA/Madla Hartz
A választási reform ellen tüntető tömeg Mexikóvárosban 2023. február 26-án. Fotó: EPA/Madla Hartz

Míg az ellenzék szerint a módosítások gyengíteni fogják Mexikó demokratikus működését a jövő évi parlamenti és elnökválasztás előtt, az elnök „elitistának” minősítette a bírálatokat. Leszögezte: az így felszabaduló pénzösszeget a szegénységben élők helyzetének javítására lehet fordítani. Hozzátette: alá fogja írni a módosításokat, noha számít a legfelsőbb bíróság ellenkezésére.

Mélyülő mocsár

Mexikó számos problémája már évek óta egyre súlyosbodik, ami egyben azt jelenti, hogy ezek megelőzték AMLO elnökségét, és nem tudhatók be teljes mértékben az ő tetteinek vagy mulasztásainak. De az is tény, hogy a kihívások a kormányzása alatt egyre rosszabbra fordultak.

A mexikói gazdaság képtelen 2 százalék feletti növekedést produkálni – még a COVID járvány után sem volt képes erre –, holott a nagy hozzáadott értékű gyártást és a szabad kereskedelmet egyaránt felkarolta. De akkor mi tartja vissza az országot? A válasz a szervezett bűnözés.

Az ország hadurai

Ez magában foglalja azt a fajta magas szintű korrupciót, amelyet a katonaság növekvő szerepe a gazdaságban magával hozott.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Makro / Külgazdaság Ki lehet dobni az oroszokat az ENSZ-ből? Megy Orbán Viktor Kijevbe? Ezekről is szó volt egy budapesti eseményen
Litván Dániel | 2023. március 28. 16:57
Az ukrán parlament képviselője, az Európai Parlament képviselője, az egyik legismertebb háborús szakértő, valamint egy ellenzéki politikus beszélgetett az ukrajnai béke lehetőségeiről és az oda vezető utakról a Political Capital szervezésében. Ha azt nem is tudtuk meg, hogyan és mikor lesz béke, sok érdekes téma szóba került.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG