4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legújabb számok alapján a CDU/CSU koalíció népszerűsége egy százalékponttal nőtt, a szociáldemokrata SPD-é egy százalékponttal csökkent, a kettőnek együtt közel kétharmados a tábora. Ha nagy dolog nem történik, Németországot a jelenlegi politikusok vezethetik tovább szeptember után is, és ezzel az EU is inkább tovább erősödik.

A legutóbbi, múlt héten készült Stern-RTL-Forsa-közvéleménykutatás szerint az Angela Merkel-féle CDU/CSU-szövetség (kereszténydemokraták) támogatottsága már 39 százalékos a biztos pártválasztók körében. Az újabban főleg Martin Schultz nevével fémjelzett SPD (szocialisták vagy inkább szociáldemokraták) folyamatosan morzsolódtak le az utóbbi időben, most már csak 24 százalékot kaptak.

A bizonytalanok aránya 20 százalék, ez viszonylag alacsonynak számít. A jobboldali liberális FDP 9, a Zöldek 8, a Baloldal (Linke) 8, a szélsőjobboldalinak tekintett AfD hét százalékos támogatásnak örvend. Egyéb kisebb pártok pedig mintegy hat százalékot kapnának összesen.

Eltűnt a Schulz-varázs

A jelenlegi, CDU-CSU-SPD-nagykoalíció tehát együtt 24+39, azaz 63 százalékos támogatásra számíthat, ami – ha addig valami nagyon nagy dolog nem történik – azt vetíti előre, hogy a szeptemberi német választásokon nem várható jelentős változás az ország vezetésében. (Így pedig az EU egysége és ereje is tovább erősödhet a francia és holland választási eredmények után.)

Ezek a számok annak fényében meglepőek, hogy az év elején Martin Schulz megjelenésével, az ő népszerűsége miatt az SPD népszerűsége csaknem beérte a kereszténydemokratákét. Akkoriban kézzelfogható közelségbe került, hogy Schultz legyőzheti Merkelt, sőt az is, hogy esetleg baloldali koalíció is vezethetné az országot. Mára a szocialisták népszerűségének hirtelen megnövekedése teljesen elillant, majdnem ott tartanak, mint Schulz jelölése előtt. (Akkor 20-22 százalékon álltak.)

Nem kéne a szélsőballal bratyizni

Összehasonlításképpen, Magyarországon különböző közvélemény-kutatók a Fidesznek 25-32 százalékot mértek májusban a teljes népességen belül, ami a biztos pártválasztók körében mintegy 42-51 százalék lehet. (Persze a választási rendszer miatt a parlamenti helyek ettől eltérőek szoktak lenni, a rendszer a győztesnek kedvez, azt erősíti.)

Az adatok, az SPD példája ugyanakkor azt is mutatják, hogy a helyzet gyakran megváltozhat, a trendek megfordulhatnak, a hangulat rövid életű lehet. Hogy milyen hibák miatt csúszott vissza ilyen csúnyán az SPD, arról megoszlanak a vélemények, ilyen lehet, hogy Schulzot annak idején 100 százalékkal választották meg, mint valami pártállami vezetőt, vagy hogy hajlandónak mutatkozott a koalícióra a szélsőballal. (Erről itt írtunk.)

Európai jelenség a baloldal mélyrepülése

A német N-Tv.de emlékeztet arra, hogy a szociáldemokraták egész Európában nehéz időket élnek át. Franciaországban a szociáldemokrata elnökjelölt csak 6,4 százalékot kapott nemrég. Hollandiában csak a hetedik legerősebb párt, Lengyelországban két éve leszerepeltek és kiestek a Szenátusból. Ausztriában és Dániában még tartják magukat, de a szociáldemokrácia térvesztése összeurópai jelenség.

A hírtelevízió weboldalának cikke emlékeztet arra is, hogy három elveszített tartományi választás sem tett jót a szocialisták hírnevének. Ezen kívül úgy vélik, a pártnak „PR-problémája” van, nincs olyan programja, ami hozzá illik, és a polgároknak is tetszik. Nincs igazi víziójuk, hiányzik a nagy dobás. A párt már majdnem 20 éve van így vagy úgy kormányon, plusz tartományi kormányzatokat is irányít, felmerül a kérdés: ha bármit is szeretne, eddig miért nem valósította meg?

A jobboldal is elég balos Németországban?

A kereszténydemokraták az igazi szocialisták? – teszik fel a kérdést sokan. A CDU/CSU koalíció is meglehetősen liberális, szociális ugyanis, sok témát elorzott a baloldal elől. A német szociális rendszer meglehetősen nagyvonalú. A nagykoalíció számos intézkedése és módszere – például a lakásprobléma megoldási kísérlete az albérleti díjak plafonjának bevezetésével vagy a menekült- és bevándorlókérdés kezelése – kifejezetten baloldali ízű.

Egy további ok lehet, amiért a szavazók a jelenlegi viszonyok fennmaradása mellett vannak, hogy Németország gazdasága szépen növekszik, a munkanélküliség több éves mélyponton van, számos állás betöltetlen. Ha nem is minden tökéletes, jobb a helyzet, mint Európa legtöbb más országában. Pedig a német választók is félnek sok mindentől, a bevándorlástól, menekültektől, az idős kori szegénységtől vagy a közbiztonság helyzetétől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG