<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatásaiban monetáris enyhítésnek felel meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden bejelentett döntése.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a bejelentést kommentáló értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy jóllehet az eszköz lejáratának kiterjesztése elvben élénkítheti a hitelezést, az intézkedés azonban a legnagyobb hatást valószínűleg a szuverén hitelköltségekre gyakorolja. A ház szerint a döntés ugyanis "kvázi kamatcsökkentéssel, vagy egy kvázi mennyiségi enyhítési programmal ér fel", de a jegybank közvetlen részvétele nélkül. Az RBS elemzői szerint a lépés nettó eredménye várhatóan a monetáris kondíciók lazulása lesz.

Miről döntött az MNB?

Ősztől a kéthetes betét helyett a három hónapra lekötött jegybanki betét lesz az MNB irányadó monetáris eszköze. Részletek >>>

Döntő lesz a következő kamatülés

A cég szakértői szerint mindemellett az MNB a döntéssel meg is erősítette elkötelezettségét a monetáris enyhítés mellett, mindössze három héttel a kulcsfontosságú júniusi kamatdöntő ülés előtt. Ez a lépés jelzés arra, hogy a monetáris tanács valószínűleg folytatni fogja a kamatcsökkentési ciklust a következő hónapokban is - vélekedtek az RBS londoni elemzői.

A ház jelenlegi előrejelzése szerint a kérdés valójában nem az, hogy az MNB folytatja-e az enyhítési ciklust, hanem csak az, hogy a monetáris tanács kitart-e az eddigi 0,15 százalékpontos kamatcsökkentési lépések mellett, vagy lassabb, 0,10 százalékpontos ütemre vált.

 

Az RBS elemzői szerint az előbbi esetben arra lehetne következtetni, hogy az MNB enyhítési ciklusa - júniusban, júliusban és augusztusban is egy-egy 0,15 százalékpontos lépéssel - az 1,2 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik, az ütem lassítása viszont 1,35 százalékos alapkamaton véget érő kamatcsökkentési sorozatot valószínűsítene.

Nem baj a gyenge forint?

A keddi MNB-bejelentéshez fűzött elemzésükben az RBS szakértői közölték: véleményük szerint a monetáris tanácsnak nem okozna gondot a gyengébb forint, amely élénkíthetné az inflációt és segítené a növekedést is.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az MNB monetáris eszköztárának átalakításáról szóló keddi döntést kommentálva kifejtették: a lépést nem tartják "alapvetően kedvezőtlennek" a forint szempontjából, tekintettel arra, hogy az MNB célja a forintban denominált állampapírok banki keresletének serkentése, és így végső soron a magyar gazdaság külső sérülékenységének mérséklése.

Ezért gyengült

A ház szerint ugyanakkor likviditási szempontból a kéthetes jegybanki betét vonzóbb a külföldi befektetők számára, mint a háromhavi lekötés. A TD Securities londoni elemzői ennek alapján úgy vélekednek, hogy a kéthetes eszköz igénybevételének tervezett korlátozása a jövőben a forintot az eddiginél "egy kicsit kevésbé vonzóvá teszi" a külföldiek számára a rövid távú pénzek parkoltatására.

A cég elemzői szerint valószínűleg már kedden is ez a hatás érződött, amikor a forint az MNB-döntés ismertetése után gyengült az euróval szemben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos