3p
Pár óra múlva áttörés várható a Japán-EU szabadkereskedelmi tárgyalásokon. A japán belpolitikát közben alapjaiban rázta a vasárnapi tokiói választás eredménye. Ennek eredményeképpen röpülhet a hírhedten revizionista védelmi miniszter.
Tomomi Inada (Kép forrása: EPA/WALLACE WOON)

Holnap EU-Japán csúcstalálkozó lesz, ahol a remények szerint bejelentik a két óriás közti szabadkereskedelmi megállapodást alátámasztó politikai megegyezés. Bizottsági források megerősítették, hogy a legkényesebb pontokról – azaz a piacrajutási, mezőgazdasági és autóipari területek – megszületett a konszenzus. Az áttörés egy fontos globális jelzés lesz arra, hogy míg Japán és az EU még mindig a szabadkereskedelemre törekednek, addig Trump Amerikája a protekcionizmus felé fordul.

Abe a pácban

Sinzó Abe japán miniszterelnököt rendkívül kényelmetlenül érintette, hogy januárban Trump kivonta országát a tervezett ázsiai szabadkereskedelmi egyezményből (TPP) az ’Amerika Mindenekelőtt’ politikája keretében. Abének most az európai megegyezésnél a befolyásos mezőgazdasági lobbi ellenállását is le kellett győznie a saját konzervatív parlamenti frakciójában (LDP). Ők ráadásul a korábbinál is nagyobb ellenállást fejtettek ki, mivel a miniszterelnök megítélése a közvéleményben már egy ideje zuhanórepülésben van.

Ennek már a kézzelfogható eredményei is látszanak, hiszen a hétvégén az LDP nagy verést kapott a tokiói önkormányzati választásokon. Az LDP fővárosi tagozata csupán 23 helyet nyert el a 127-ből, amely a mindenkori legrosszabb eredménye és jócskán alulmúlja a korábbi választáson elért 57 mandátumot. Megfigyelők szerint ez Abe miniszerelnök hosszú uralma végének a kezdetét jelentheti.

Kármentő lépések

Káncz Csaba

A vasárnapi választást mértékadónak tekintik, mivel az esetek többségében jól mutatja a rákövetkező általános választások irányát – amelyet jelen esetben legkésőbb 2018 végéig kell megrendezni. Abe a várakozások szerint most kármentő akcióba kezd és ennek keretében megválhat népszerűtlen minisztereitől. Elsőként a sorban a hírhedten revizionista Tomomi Inada védelmi miniszter-asszonytól, aki legutóbb éppen a minisztérium és a fegyveres erők szavazatait kérte egy kampányrendezvényen, megsértve a közszolgák semlegességét garantáló törvényeket.

Az ilyen és hasonló kármentő lépések sikerétől függ, hogy a négy és fél éve kormányzó Abe megtarthatja-e székét és végrehajthatja-e a háborút elutasító alkotmány 9-ik paragrafusának a módosítását. Ezt az alkotmányt még az amerikaiak fektették le a második világháborús vereség után és eredetileg Abe 2020-ig tervezte a módosítás végrehajtását. A tokiói vereség ezt a menetrendet bizony megkérdőjelezheti.

A piacok azt is feltételezik, hogy Abe egy újabb gazdaságélénkítő csomagot jelenthet be a lakosság hangulatának javítására. Ez viszont komoly kérdéseket vetne föl Japán pénzügyi integritásával kapcsolatban, hiszen a központi költségvetési adósságának már több mint harmada a jegybank kezében van, és ha így halad tovább, az évtized végére többségi tulajdonosa lehet az államadósságnak. Ezzel pedig évről-évre egyre nehezebb lesz elképzelni, hogy ezt az időközben óriásira duzzadt adóssághalmot miképp fogja visszatolni a piacra. Ha egyáltalán lesz ilyen szándék, és végül nem kerül sor az adósság elmonetizálására.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG