<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elemzők sorra módosítják a várakozásaikat, poharát emelte az NGM is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében Varga Mihály kijelölt pénzügyminiszter elmondta: igazítás nélkül 4,4, az alapfolyamatokat megragadó, a szezonalitást és a munkanaphatást kiszűrő növekedés ennél még impozánsabb, 4,7 százalékos növekedést mutat az első negyedéves adat, tudta meg a Privátbankár.hu. A két adat közötti eltérés hátterében az áll, hogy az első negyedévben kettővel kevesebb munkanapot regisztráltak, tette hozzá a tárcavezető. Az NGM jelentése szerint a gazdaság aktuális teljesítményének fenntarthatóságát a külső és a belső egyensúlyi folyamatok kedvezősége és nem a túlzott hitelfelvétel generálja.

A bővülés széles bázison nyugszik, így szinte minden ágazat érdemi növekedést tud felmutatni. A gazdaság kiemelkedően jó teljesítményét nagyrészt a szolgáltatások gyorsulása magyarázta, ami egyben visszaigazolja a kormányzati intézkedések eredményességét is. A bővülés elsődleges forrása ugyanis a hatéves bérmegállapodás növekedésserkentő hatása, amelynek köszönhetően többletjövedelem képződött a munkavállalók számára a béremelések, valamint a vállalkozásoknak a szociális hozzájárulási adó, illetve a társasági adó csökkentése következtében, fűzte hozzá Varga Mihály.

Hogy látják az elemzők?

Az ING vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter szerint az idei év első adatközlése tehát felülmúlja a tavalyi átlagos 4 százalékos bővülést.  Bár a KSH még nem közölte a növekedés hátterében álló pontos indokokat, ugyanakkor a nemzetgazdaság bővüléséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások járultak hozzá. A felhasználási oldalon a legnagyobb hozzájáruló a fogyasztás lehetett, melyet szintén alátámaszt a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor kedvező teljesítménye, fűzte hozzá Virovácz. A vártnál jobb adatok fényében az ING az idei egész éves GDP növekedési előrejelzését felfelé módosította 4 százalékra.

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely-t nem érte különösebb meglepetés, mivel a kapott adat megegyezik az általuk támasztott várakozásokkal. Az elemző szerint a belső keresletet több tényező is támogatta, köztük az emelkedő nettó reálbérek, az EU-s források által felpörgetett beruházások, valamint a választásokat megelőző nagy volumenű kormányzati kiköltekezés.  Az Erste becslése már kicsit visszafogottabb, a bank az idei évre 3,7 százalékos GDP növekedést vár, pozitív kockázatokkal.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint a következő negyedévekben a lakás- és irodapiaci átadási hullám, a felgyorsuló tisztán állami és uniós támogatású beruházások, valamint további feldolgozóipari, kiskereskedelmi, vendéglátóipari, és a fotovoltaikus energetikai beruházások hatására gyorsulhat a gazdaság növekedése, amit a továbbra is élénk fogyasztás is támogat. A Takarékbank előrejelzése szerint a következő negyedévekben a GDP növekedése elérheti az 5 százalékot, amit a második negyedévben az is támogat, hogy egy munkanappal több lesz. A kedvező áthúzódó hatások miatt az idei növekedési előrejelzésüket 4,6 százalékra, míg a jövő évit 3,8 százalékra emelik a korábbi 4,5, illetve 3,6 százalékról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló