<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Putyin megmutatta Európának, hogy kontinensünknek egy új Kína-politikára is szüksége van. Az Európából érkező hideg szelek igazán nem hiányoznak Pekingnek, hiszen már enélkül is számos kihívással néz szembe. Káncz Csaba jegyzete.

A NATO-nak törekednie kell az indo-csendes-óceáni térség biztonságának fokozására – figyelmeztetett múlt szerdán a brit külügyminiszter, kiemelve, hogy Tajvannak védelemre van szüksége Kínával szemben.

Liz Truss az Egyesült Királyság külpolitikájáról elmondott beszédében kijelentette, hogy London elutasítja „az euro-atlanti biztonság és az indo-csendes-óceáni biztonság közötti hamis választást” a „globális NATO” javára.  

London és Berlin egy hullámhosszon

"A NATO-nak globális kilátásokkal kell rendelkeznie, készen kell állnia a globális fenyegetések leküzdésére” – tette hozzá Truss. „Meg kell előznünk a fenyegetéseket az indo-csendes-óceáni térségben, olyan szövetségesekkel együttműködve, mint Japán és Ausztrália, hogy biztosítsuk a csendes-óceáni térség védelmét.  Biztosítanunk kell, hogy a Tajvanhoz hasonló demokráciák képesek legyenek megvédeni magukat.”

Berlin is hasonló geopolitikai üzeneteket küld. "Németország szorosabb kapcsolatokra törekszik az ázsiai-csendes-óceáni térségben demokratikus értékeket valló országokkal" - mondta célzottan Olaf Scholz kancellár múlt csütörtökön, amikor első ázsiai hivatalos útja során Japánba látogatott - nem pedig a legfőbb kereskedelmi partner Kínába. Truss és Scholz figyelmeztetése a NATO-tagállamok új „stratégiai koncepciójának” megvitatása során hangzik el, amely felvázolja a katonai szövetség küldetését a következő évtizedre, és amelyről a következő, június 29-30-i madridi NATO-csúcson kell megállapodni. 

Már nem mosolyog így Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök, mint 2022. február 4-én a pekingi téli olimpia megnyitóján. Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIKMár nem mosolyog így Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök, mint 2022. február 4-én a pekingi téli olimpia megnyitóján. Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK

A kínai kommunista párt szócsöve szerkesztőségi állásfoglalásában éles hangon utasította vissza Truss „birodalmi álmokat kergető” szavait, szerintük a miniszter egyre inkább egy amerikai külügyi hivatalnokként viselkedik.

Kulcsfontosságú régió

Valóban, miközben Kína tovább erősíti stratégiai partnerségét Oroszországgal, Európa másutt keres szövetségeseket Ázsiában. A

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
hírlevél
Ingatlantájoló