TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A következő 35 év alatt megduplázódik a Földön a hatvan felettiek száma, ezért befektetési szempontból is az egészségügyet kéne szem előtt tartani a Fidelity International szerint. A személyre szabott gyógyítás egyre nagyobb teret kap. Egyre többen élnek majd városokban, ami vízellátási és energiaproblémákat okozhat.

 

A demográfiai változások miatt például az egészségügy lehet az a terület, amelyet érdemes figyelemmel követni a Fidelity International szerint. Ugyanis 2050-re a Föld 9,6 milliárd lakosának már 21 százaléka lesz 60 év feletti, vagyis a következő 35 évben ez a korosztály megduplázódik a népességen belül.

 

A nemzetközi alapkezelő ezért azt tanácsolja, hogy a befektetők kísérjék figyelemmel azokat a cégeket, amelyek ezeket a változásokat követik. A napjainkban gyorsan változó piacokon bizonyosság, hogy a lakosság átalakulása a gazdasági életre is jelentős hatással lesz a következő évtizedekben.

Cukorbetegség mint gazdasági tényező

A teljes népesség növekedésének háromszorosa az idősek növekedése, nem véletlen, hogy az egészségügyön belül is elindult egyfajta specializáció, amely a 60 év felettiekre építő szolgáltatásokra fókuszál. Az öregedés dinamikája a szakértők szerint növekedni fog, a lakosság egyre tovább él. Ez a tény pedig új utakat nyit meg a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek kezelésében, de a cukor-és vesebetegségek terén és áttörő változásokra lehet számítani.

„Az urbanizáció és a népesség növekedése, ezek hatásai, mint például az elhízás, a diabetesz, mind olyan gazdasági tényezőkké válnak, melyek meghatározzák a befektetők gondolkodását” – magyarázta Hilary Natoff, a Globális Demográfiai Alap menedzsere.

A számítógép után az ember lesz a fontos

Az életkori függőségi ráta, amely a fiatalok és idősek arányát határozza meg, Japánban és Európában, így Magyarországon sem kedvező. Ebből kifolyólag érdemes olyan cégekbe fektetni, amelyek a 60 feletti korosztályt kiszolgáló szolgáltatásokhoz köthetőek.

A számítástechnikába a 70-es években volt érdemes befektetni, hiszen akkor indult el az folyamat, ami most lehetővé teszi, hogy a telefonunkon rendeljünk laptopot. A következő évtizedekben a Hilary Natoff szerint a demográfiai változásokat követő iparágak és cégek eredményeit érdemes szemmel követnünk.

Géntérképet tessék

A GDP ingadozása és a gyorsan változó gazdasági trendek mellett a népességben végbement idősödési folyamatokat követő vállalatok folyamatos növekedést produkáltak, és előreláthatólag ez a jövőben sem változik sokat és jelentősen befolyásolni fogja a befektetési stratégiákat.

A fejlett világban az átlagéletkor 5 évvel nőtt, a fejletlen régiókban pedig 15-tel, az Egyesült Államokban a krónikus betegségek egyre gyakoribbak, az ezekre szabott terápiák pedig egyre fejlettebbek és népszerűbbek. Egyének géntérképe felállításának költsége egymilliárd dollárról 1000-re csökkent az elmúlt évek alatt, a személyre szabott gyógyítás egyre nagyobb teret kap, ezért demográfiai trendekből várhatóan az egészségügy óriásit profitál majd.

Jobban fogy a víz és az energia

A demográfia mellett az urbanizáció a másik faktor, amely számos gazdasági szektort erősíthet fel a jövőben, 2024-re négymilliárddal többen laknak majd városokban. Ez az energiafelhasználás négyszeresét vonja magával, a vízhasználat pedig 2,5-szörösére nő majd.

A vízhiány már napjainkban is sokat vitatott téma, 2025-re a becslések szerint 1,8 milliárd ember él majd olyan környezetben, ahol a vízellátás problémákba ütközik. A Fidelity éppen ezért befektetés szempontjából már vizsgálja azokat a vállalatokat, akik a víz tisztítása, a gazdaságos vízfogyasztás köré rendezték tevékenységeiket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél