<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Fehéroroszország GDP-je májusban 8,8 százalékkal esett tavaly májussal összevetve, a gazdaság zsugorodása gyorsult áprilishoz képest, amikor 6,5 százalékos visszaesést mértek -  áll az Eurázsiai Fejlesztési Bank (EDB) hétfői jelentésében.

Az EDB szakértői rámutattak arra, hogy a Minszkkel szemben bevezetett külföldi szankciók és a termelési, illetve logisztikai láncok megszakadása a feldolgozóipari termelés 11,8 százalékos csökkenéséhez vezetett éves összevetésben, miközben a nagykereskedelmi forgalom 25,4 százalékkal esett.

Aljakszandr Lukasenka. Fotó: DepositphotosAljakszandr Lukasenka. Fotó: Depositphotos

Az EDB szerint az IT szektor folyamatos növekedése májusban támogatta a GDP-t, és mérsékelte a gazdasági visszaesést a raktári készletek növekedése is.

A bank elemzői szerint a beruházások 25 százalékkal csökkentek a múlt hónapban.

Az EDB előrejelzése szerint a következő hónapokban tovább csökkenhet a gazdasági aktivitás Fehéroroszországban a gyengülő fogyasztói és beruházási kereslet, valamint az export esése miatt.

A bank fenntartotta azt a várakozását, hogy idén 6,5 százalékkal csökken a fehérorosz GDP.

A fehérorosz statisztikai hivatal (Belstat) nem tesz közzé adatokat a GDP havi alakulásáról. Hivatalos adatok szerint  január-májusban 3,4 százalékkal  csökkent Fehéroroszország GDP-je tavaly január-májushoz képest.

Az IMF arra számít, hogy Fehéroroszország GDP-je idén 6,4 százalékkal, az EBRD szerint pedig 4 százalékkal csökken, míg

az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő akár 15 százalékos esést is elképzelhetőnek tart a nyugati szankciók hatására.


Fehéroroszország GDP-je tavaly 2,3 százalékkal nőtt, miután 2020-ban 0,9 százalékkal csökkent, 2019-ben pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Az Eurázsiai Fejlesztési Bank egy Oroszország és Kazahsztán által 2006 januárjában létrehozott nemzetközi pénzügyi szervezet, amelynek célja a tagországok gazdasági növekedésének elősegítése, a köztük lévő kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bővítése, valamint az integrációs folyamatok fejlesztése az eurázsiai térben befektetési tevékenységekkel. A bank jelenlegi részvényesei Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem jön az orosz olaj, de a Molnak vannak tartalékai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 16:42
Vannak tartalékok, de dolgoznak a probléma megoldásán is.
Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG