4p
A jelek szerint egyre inkább polarizálódik a német társadalom: a bajorországi választásokon a két centrumpárt hatalmasat bukott, a két szélsőpólus viszont jelentősen erősödött. Német lapvélemények szerint mindez akár a negyedik Merkel-kormány végét is jelentheti.
Így örültek a Zöldek a választási sikernek EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Tovább tart a balközép-jobbközép nagykoalíció mélyrepülése Németországban – ez az egyik legfőbb tanulsága a vasárnapi bajorországi választásoknak.

Zuhanórepülésben a kormánypártok

Habár a győztes az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártja, a  Keresztényszociális Unió (CSU) lett 37 százalékkal, ez a párt leggyengébb eredménye 1950 óta, és több mint tíz százalékos visszaesést jelent számára 2013-hoz képest.

A CSU ezzel elvesztette abszolút többségét a tartományi parlamentben. Igaz, még így is kormányon fog maradni, és német sajtójelentések szerint a Szabad Választók nevű párttal léphet majd koalícióra.

Szintén több mint tíz százalékot bukott a nagykoalíció másik tagja, a szociáldemokrata párt, amely az ötödik helyen végzett, és a voksok mindössze 9,7 százalékát szerezte meg. A Spiegel szerint ez a legrosszabb eredménye az SPD-nek az összes tartományi választást tekintve.

Előretörtek a Zöldek

A választás nyertese a két kvázi szélsőpólus lett. A bevándorlást pártoló Zöldek mintegy 9 százalékkal 17,5 százalékra növelték támogatottságukat, és ezzel ma már a második legnépszerűbb politikai erőnek számítanak Bajorországban.

Az alternatív-baloldali párt főleg a nagyvárosokban szerepelt jól: Münchenben például 9 körzet közül 5-ben győzött. A kormányra kerüléshez ugyanakkor még ez sem lesz elég.

Új jobboldali riválisok

Most először bekerült a bajor törvényhozásba a bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországért (AfD) is, amely a szavazatok 10,2 százalékát szerezte meg. A párt, amely a 2013-as bajor választásokon még nem is indult, ezzel a negyedik legjelentősebb politikai erővé lépett elő. Igaz, a radikális jobboldaliak öröme nem lehet felhőtlen, hiszen a tavalyi szövetségi választásokon ennél jobb, 12,6 százalékos eredményt értek el.

Emellett egy másik, a CSU-tól szintén jobbra álló politikai erő is bekerült a bajor törvényhozásba: a Szabad Választók a voksok 11,6 százalékát gyűjtötték be.

Ki hova pártolt át?

A Die Welt szerint a CSU 260 ezer szavazót veszített 2013-hoz képest, akik most – szinte egyenlő arányban – az AfD-re, a Zöldekre és a Szabad Választókra adták a voksukat.

A Zöldek viszont 530 ezer szavazatot nyertek: 210 ezer választót a szociáldemokratáktól, 180 ezret pedig a CSU-tól csábítottak át, és 120 ezer, korábban nem szavazó polgárt is sikerült az oldalukra állítaniuk.   

A Merkel-korszak vége?

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a bajor választások eredménye tovább gyengíti az amúgy sem túl acélos német szövetségi kormányt. A konzervatív Welt egyenesen azt állítja, hogy a bajor bukta a nagykoalíció végét jelentheti.

A Spiegel szerint az eredmény a CSU számára földcsuszamlás, az SPD-nek pedig „brutális vereség”. A két párt összesen több mint húsz százalékot zuhant, azaz egyre inkább kicsúszik a talaj a lábuk alól, és rohamosan veszítenek társadalmi támogatottságukból. A baloldali lap szerint a nagykoalíció válságban van, és hatalmas a bizonytalanság.

Aki nyert, és aki vesztett

A konzervatív FAZ emlékeztet arra, hogy a CSU több irányban is vesztett szavazókat. Egy részük túl keménynek találta a párt menekültpolitikáját, ezért a Zöldekhez állt át, mások viszont épp azt kifogásolták, hogy a kemény szavakat nem követték tettek ezen a téren, ezért inkább a bevándorlásellenes AfD-t választották.

A Zöldek viszont jó úton vannak afelé, hogy néppárttá váljanak. A FAZ szerint az ökopárt, amelynek szlogenje akár az is lehetne, hogy Bio és Bayern, el tudta csábítani azokat a baloldali szavazókat, akik nem akarták elpazarolni voksukat a szocdemekre, de egyúttal vonzó volt a polgári-liberális szavazók számára is.

A következő tartományi választást október 28-án Hessenben tartják majd. Ez akár sorsdöntő jelentőségű is lehet a nagykoalíció számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyi munkanélküli van Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:31
A foglalkoztatottak létszáma 41 ezerrel nőtt, de emelkedett a munkanélküliek száma is 27 ezer fővel.        
Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG